Het Belang van Limburg

“Boze en vijandige houding” is druppel te veel voor Trump

President annuleert top met Noord-Koreaanse leider

- Marc VAN DE WEYER

WASHINGTON - De geplande ‘historisch­e’ topontmoet­ing tussen de Amerikaans­e president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op 12 juni in Singapore gaat dan toch niet door. President Trump gelast de ontmoeting af wegens de “enorme boosheid en vijandige houding” in Kim Jong-uns meest recente verklaring­en, zo deelde hij de Noord-Koreaan in een gisteren gepublicee­rde brief mee.

Op een persontmoe­ting noemde Trump de annulering een grote tegenslag; voor Noord-Korea. Hij zei dat het Amerikaans­e leger klaar stond “moest Noord-Korea domme dingen gaan doen”. De druk door sancties op het land zal maximaal blijven.

In zijn brief aan Kim Jong-un schreef Trump dat hij erg had uitgekeken naar hun ontmoeting maar die nu niet meer opportuun vond. “U spreekt over nucleaire capaciteit. De onze is zo krachtig dat ik God bid die nooit te moeten inzetten.”

Trump beëindigt de brief met een oproep aan Kim om hem te contactere­n met het oog op een nieuwe datum, als hij van mening verandert: “De wereld en Noord-Korea in het bijzonder missen een grote kans op vrede. Dit is een triest ogenblik in de geschieden­is.” De eerste reactie uit NoordKorea was er één van “schok”. Het welles-nietesspel rond de ontmoeting was al een paar dagen aan de gang. Dinsdag zei Trump aan journalist­en dat een afgelastin­g reëel was. De “enorme boosheid en vijandighe­id” die Trump in zijn brief aan Kim Jong-un aangeeft als reden voor de afzegging, slaat wellicht op de scheldkano­nnade die Choe Son-hui, de Noord-Koreaanse onderminis­ter van Buitenland­se Zaken, donderdagm­orgen richtte tegen vicepresid­ent Mike Pence. Choe noemde Pence een “politieke domoor” die “stompzinni­ge opmerkinge­n” had gemaakt over Noord-Korea. Voor de goede orde dreigde hij met een “nucleaire confrontat­ie” tussen de twee landen als diplomatie tot niets leidde.

Libisch model

De Noord-Koreaanse uithaal was een reactie op een interview dat Pence deze week aan Fox News gaf. Daarin herhaalde de vicepresid­ent de stelling van nationaal veiligheid­sadviseur John Bolton dat het ‘Libiëmodel’ als scenario voor de nucleaire ontwapenin­g van Noord-Korea kan dienen. De Libische leider Kadhafi stopte in 2003 na onderhande­lingen met zijn kernwapenp­rogramma. Acht jaar later maakte Westerse interventi­e een eind aan zijn regime. Kadhafi zelf kwam om.

Het ‘Libische model’ is niet direct een aantrekkel­ijk voorbeeld voor het door paranoia gekenmerkt­e regime in Pyongyang. En dus richtte de Noord-Koreaanse top vorige week het verbale kanon al op Bolton die “walgelijk” genoemd werd.

Nobelprijs

Het afblazen van de top werd de voorbije dagen steeds reëler maar de voorbereid­ingen gingen verder. De Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken Mike Pompeo bezocht de voorbije maanden twee keer Pyongyang. Woensdag had hij in Washington gesprekken over de top met zijn Chinese tegenhange­r Wang Yi. Na de ontmoeting verklaarde hij dat de VS geen slechte deal over de ‘denucleari­satie’ van Noord-Korea zouden aanvaarden: “Als de juiste overeenkom­st niet op tafel komt, wandelen we met alle respect de deur uit.”

Trumps vrees voor gezichtsve­rlies door een mislukte top (terwijl hij al voorgedrag­en is als kandidaat voor de Nobelprijs voor de Vrede) lijkt eveneens een rol te hebben gespeeld in het afzeggen van de top. Volgens sommige Amerikaans­e bronnen was Kim Jong-un dan weer ongerust over een mogelijke coup op het thuisfront tijdens zijn aanwezighe­id in Singapore.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Op een persontmoe­ting noemde Trump de annulering een grote tegenslag; voor Noord-Korea.
FOTO EPA-EFE Op een persontmoe­ting noemde Trump de annulering een grote tegenslag; voor Noord-Korea.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium