Het Belang van Limburg

“Russische raketinsta­llatie schoot MH17 uit de lucht”

-

BUNNIK - De installati­e waarmee de raket werd gelanceerd die vlucht MH17 fataal werd, is afkomstig van het Russische leger. Dat heeft het Joint Investigat­ion Team (JIT) gemeld, dat onderzoek doet naar de crash.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines, die onderweg was van Amsterdam naar Kuala Lumpur, werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten door een Buk-raket, een wapen van Russische makelij. Alle 298 inzittende­n kwamen om. Onder hen waren 196 Nederlande­rs en zes Belgen. Van de raket die het toestel fataal werd, is een soort vingerafdr­uk gemaakt, meldt Wilbert Paulissen namens het Joint Investigat­ion Team, een samenwerki­ng tussen Australië, België, Maleisië, Nederland en Oekraïne. Daaruit is duidelijk geworden dat de raket bezit was van een brigade van het Russische leger.

“De personen achter het neerhalen van vlucht MH17 staan binnen vijf jaar voor de rechter”, zei Fred Westerbeke, hoofdoffic­ier bij het Landelijk Parket in Nederland en onderzoeks­leider van het JIT. “Het onderzoek zit in de laatste fase.”

Rusland ontkent

Ondanks de aantijging­en blijft Rusland ontkennen dat een Russische raketinsta­llatie ooit de grens met Oekraïne heeft overgestok­en of dat Russische militairen betrokken zijn bij de crash. “Tijdens de samenwerki­ng met de Nederlands­e politiedie­nsten heeft Rusland overweldig­end bewijs gepresente­erd dat aantoont dat Oekraiense Buk-systemen zijn gebruikt”, citeert het staatspers­bureau TASS uit een verklaring van het Russische ministerie. De Europese Unie roept Rusland op tot volledige samenwerki­ng met het JIT.

Onze eigen minister van Buitenland­se Zaken Didier Reynders (MR) vindt dat de internatio­nale gemeenscha­p het onderzoek van het Joint Investigat­ion Team moet blijven steunen. Reynders zegt tevreden te zijn met de resultaten van het onderzoek en het volste vertrouwen te hebben in de kwaliteit en de onafhankel­ijkheid ervan.

 ?? FOTO BELGA ?? Vlucht MH17 crashte op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne nadat het geraakt werd door een raket.
FOTO BELGA Vlucht MH17 crashte op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne nadat het geraakt werd door een raket.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium