Het Belang van Limburg

“Broek gescheurd aan WK in Brazilië”

Winkels kleuren zwart-geel-rood, maar nieuwe gadgets liggen er amper bij

- Thomas JANSEN

HASSELT - Wie dezer dagen inkopen gaat doen, kan er nauwelijks langs kijken: hele supermarkt­rekken kleuren zwart-geel-rood. Maar supporters die zich tijdens het komende WK Voetbal origineel willen uitdossen, zullen bedrogen uitkomen. Want de winkels mogen dan stilaan vol liggen met gadgets, veel nieuws zit er niet tussen. De reden? Het risico om unieke producten uit te brengen die maar enkele weken dienst kunnen doen, is te groot gebleken. “Vier jaar geleden gebeurde dat nog wel, maar daar hebben leverancie­rs toen flink hun broek aan gescheurd”, klinkt het bij de fanshops.

Nu de selectie van bondscoach Roberto Martinez stilaan vormt krijgt, kan ook de WK-gekte losbarsten. Supermarkt­en en feestshops vullen hun rekken al met tricolore brilletjes, pruiken, T-shirt, hoedjes en petjes, maar ten opzichte van twee jaar geleden zit daar nauwelijks iets nieuws bij. “Ik heb de leverancie­r er al over aangesprok­en”, zegt Roel Van Looveren van JokerShop.be. “Vier jaar geleden stond op heel wat artikelen ‘Brasil 2014’ gedrukt. Maar daar hebben ze toen flink hun broek aan gescheurd. Die producten kunnen maar enkele weken verkocht worden, en dan is het nog hopen dat de prestatie van de Rode Duivels niet tegenvalt. Daarom is het veiliger om neutrale artikelen te maken, zodat de overschot een volgende keer aan de man gebracht kan worden.”

Geen Russische charme

Wat ook meespeelt: Rusland heeft als organisere­nd land niet dezelfde aantrekkin­gskracht als ZuidAfrika (WK 2010), Brazilië (WK 2014) of Frankrijk (EK 2016). Zo was in 2010 iedereen nog in de ban van de vuvuzela. “En twee jaar geleden hadden we nog de typische Franse baretjes in de Belgische driekleur”, zegt Gilles Vandoorne van het Limburgse Belgoshop.com. “Voor Rusland is het veel moeilijker om iets nieuws te vinden.” Dat bevestigt Van LooVan veren. “In de zomer met zo’n kozakkenmu­ts rondlopen, dat zou ook niet interessan­t zijn”, lacht hij.

Wel nieuw: de officiële shirts van de Rode Duivels. Die werden in november al op de markt gebracht, maar het is uiteraard nu pas dat de Belgische voetbalbon­d en Adidas ermee willen oogsten. Zo’n officieel truitje kost u overigens 89,99 euro via de officiële fanshop, en maar 64 euro bij Decathlon. Wie niet maalt om het officiële logo, heeft online zelfs aan 16,95 euro genoeg voor een gelijkaard­ig shirt. Hoeveel officiële en dus duurdere truitjes er al verkocht zijn, wil noch de voetbalbon­d, noch Adidas kwijt.

Hele gezin

Het aanbod mag dan niet nieuw zijn, het is wel weer erg uitgebreid. uw auto tot uw grootmoede­r of kleinkind, niemand zal en mag ontsnappen aan de Belgische driekleur. “Het klopt dat we als familiewin­kel op het hele gezin mikken”, zegt Gauthier Vervaeke van Fun. “In onze folder hebben we hen onverdeeld in verschille­nde types van supporters. Op onze sociale media zal iedereen ook via een quiz kunnen bepalen welk type hij of zij is.”

 ?? Foto ADIDAS
DREAMLAND ?? Het officiële shirt.
Foto ADIDAS DREAMLAND Het officiële shirt.
 ?? FOTO ?? Van kleinkind tot oma, niemand zal ontsnappen aan de Belgische driekleur.
FOTO Van kleinkind tot oma, niemand zal ontsnappen aan de Belgische driekleur.
 ?? FOTO BELGOSHOP/VANDEMOORT­ELE ?? Je kan het zo gek niet bedenken, of het kleurt zwart-geel-rood: van ventieldop­jes tot koffiekoek­en.
FOTO BELGOSHOP/VANDEMOORT­ELE Je kan het zo gek niet bedenken, of het kleurt zwart-geel-rood: van ventieldop­jes tot koffiekoek­en.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium