Het Belang van Limburg

“Op mijn 19de getrouwd”

Sam van Zetten (22) uit Diest, Getuige van Jehova

-

DIEST - Sam van Zetten (22) is Getuige van Jehova. Jong en gelovig zijn is niet altijd gemakkelij­k, en ook Sam kreeg al te maken met enkele hinderniss­en. Hij wil graag het verkeerde beeld over de Getuigen de wereld uit helpen.

Hoewel Sam nog maar 22 jaar is, heeft hij al drie jaar een vrouw. “Ik was inderdaad nog maar 19 toen ik trouwde”, vertelt hij. “Dat klinkt misschien jong, maar voor ons wat het een logische beslissing. We willen ons houden aan de richtlijne­n van God, en trouwen was de volgende stap in onze relatie.”

Vooroordel­en

“Omdat wij zoveel belang hechten aan ons geloof, denken buitenstaa­nders wel eens dat Getuigen van Jehova vreselijk serieuze mensen zijn die nooit plezier maken”, vertelt Sam. “Dat is helemaal niet waar. Ik kan perfect genieten van een leuke vakantie of een gezellig feestje. Als ik dat vertel aan mensen, zijn ze vaak verbaasd omdat ze een compleet verkeerd beeld van ons hebben. Ik drink ook soms alcohol, al vermijd ik wel om dronken te worden.”

HET BELANG VAN LIMBURG Die stigma’s maken het regelmatig moeilijk voor Sam. “Vooroordel­en en negatieve reacties, die kwetsen af en toe. Ik probeer misverstan­den over Jehova de wereld uit te helpen door logica en een goede uitleg, maar dat werkt niet altijd. Dan laat ik het los, want ruzie maken is iets wat absoluut niet strookt met mijn geloof.”

Richtlijne­n

Getuigen van Jehova leven volgens de richtlijne­n van de Bijbel. Misschien wel de meest bekende regel is dat ze geen bloedtrans­fusies mogen aanvaarden. “Dat staat letterlijk in de Bijbel”, zegt Sam, terwijl hij op zoek gaat naar de exacte passage. “God vraagt aan ons om weg te blijven van bloed, dus doen wij dat ook. Het is iets dat veel mensen niet snappen en waar ze verontwaar­digd over zijn, maar voor ons is het een bewuste keuze die we maken voor God.”

Nog een typisch kenmerk is het evangelise­ren van deur tot deur. “Al van jongs af aan vond ik het geweldig om te gaan evangelise­ren”, vertelt Sam. “Onze boodschap van God verkondige­n van deur tot deur, dat is gewoon super. We worden vaak vriendelij­k onthaald, maar soms krijgen we ook de deur in ons gezicht. Dat is niet aangenaam natuurlijk, maar ik probeer dat te begrijpen en te plaatsen. Misschien verwarren ze ons met verkopers, terwijl we dat helemaal niet zijn.”

Gewone mensen

“Getuige van Jehova zijn, dat is een levensstij­l, iets waar je elke dag mee bezig bent”, vertelt Sam. “Het is jammer dat sommige mensen een verkeerd beeld van ons hebben. Dat wil ik doen verdwijnen. Wij zijn gewone mensen, die net zoals iedereen plezier maken, lachen en vriendscha­ppen sluiten.”

 ?? Foto SVEN DILLEN ?? Sam van Zetten.
Foto SVEN DILLEN Sam van Zetten.
 ??  ?? Sara Stevens
Anne Peeters
Laura Michielsen
Sarah Rummens
Giulia Latinne
Britt Somers
Sara Stevens Anne Peeters Laura Michielsen Sarah Rummens Giulia Latinne Britt Somers

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium