Het Belang van Limburg

“Niets mis mee als iemand anders niet gelooft”

Nigar Yilmaz (23), moslima uit Houthalen-Helchteren

-

HOUTHALEN-HELCHTEREN - Nigar Yilmaz studeert communicat­iemanageme­nt en is moslima. Met haar geloof is ze opgegroeid omdat haar familie ook islamitisc­h is. Het neemt in haar leven dagelijks een plek in, maar het beknelt haar absoluut niet.

“Ik probeer elke dag te bidden en ik lees veel boeken, zoals de Koran aanraadt”, zegt Yilmaz. “Soms kan ik niet alles nakomen wat de Koran voorschrij­ft, maar ik doe wel mijn best. Het vertrouwen is er tussen God en mij. God kent en ziet je, en als ik dan iets niet kan nakomen dan voelt dat toch niet zo goed. Ik probeer zo veel mogelijk goed te doen voor andere mensen. Maar er is geen dwang in de islam. Mijn ouders laten mij de keuze. En de islam is mijn waarheid, maar er is niets mis mee als iemand anders niet gelooft.” Er zijn beperkinge­n, maar in veel opzichten voelt Nigar zich vrij. “Ik mag geen alcohol of varkensvle­es, maar dat is geen groot gemis voor mij. Mijn vader heeft mij gezegd dat ik goed moest nadenken over het dragen van een hoofddoek. Die vormt mijn identiteit. Een vrouw met een hoofddoek kan zich net zo vrij voelen als een vrouw die geen hoofddoek draagt.”

Dialoog

Nigar wordt soms aangestaar­d omdat ze een hoofddoek draagt. “Soms reageren mensen zelfs arrogant of onvriendel­ijk terwijl ze mij niet eens kennen”, zegt ze. “Maar dat geeft mij juist kracht om het beter te doen. Er zijn beproeving­en in deze wereld, en de kracht om daarmee om te gaan haal ik uit mijn geloof. De oplossing volgens mij is: probeer te praten met mensen en stel gewoon vragen. Dialoog is erg belangrijk, ik denk dat we daarmee veel problemen kunnen overbrugge­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium