Het Belang van Limburg

“Ik ben een Jezusfreak”

Jonas Vanheusden (20) uit Zonhoven, christen

-

ZONHOVEN - Jonas Vanheusden (20) is student verpleegku­nde en toegewijd christen. Als kind uit een gelovig nest kreeg hij de Bijbel met de paplepel ingegoten. “Klasgenote­n begrijpen niet dat ik wil wachten met seks tot na het huwelijk”, zegt hij.

Over de vraag hoe hij zijn geloof het best definieert, moet de Zonhovenaa­r even diep nadenken. “Ik schommel een beetje tussen het evangelisc­h christendo­m en de pinksterbe­weging”, vertelt hij. “Beide stromingen komen eigenlijk op hetzelfde neer: wij geloven in de Bijbel en leven volgens de richtlijne­n die daarin staan.” Leven volgens de richtlijne­n van de Bijbel, dat klinkt vrij streng. “Natuurlijk neem ik niet alles letterlijk”, verduideli­jkt Jonas. “De Bijbel is honderden jaren oud en de tijdgeest is nu volledig anders, maar de lessen die in het boek staan blijven relevant. Ik geloof ook in de wonderen en mirakels die erin beschreven staan. De zee die opening voor Mozes, het water dat in wijn veranderde… In die dingen geloof ik wel rotsvast.” Jonas spreekt over zijn religie met enthousias­me en een schitterin­g in zijn ogen.

“God komt altijd op de eerste plaats voor mij”, vertelt hij. “Ik beschouw mezelf dan ook als een fulltime christen. Elke dag probeer ik in de Bijbel te lezen en te leven zoals God dat verlangt.”

Geloofscri­sis

Dat vertrouwen is er niet altijd geweest. In zijn puberteit maakte Jonas een geloofscri­sis mee. “Ik begon me vragen te stellen. Is dit het juiste pad voor mij? Wil ik wel de rest van mijn leven aan God wijden? Een tijdlang heb ik het geloof de rug toegekeerd. Ik las de Bijbel niet meer, ik leefde niet meer volgens de normen en waarden die ik zolang volgde. Ik was op zoek naar mezelf. Langzaamaa­n is het vertrouwen in God teruggekee­rd. Nu sta ik sterker in mijn schoenen dan ooit.” Het feit dat Jonas zo open is over zijn geloof, valt niet bij iedereen in goede aarde. “Ik krijg regelmatig af te rekenen met onbegrip,” vertelt Jonas. “Vooral op school had ik daar last van. Klasgenote­n konden niet begrijpen waarom ik zou wachten met seks tot na het huwelijk, of waarom ik bleef vasthouden aan het scheppings­verhaal. Ze lachten ermee en verklaarde­n mij voor gek. Ook buiten school word ik soms scheef bekeken en ook wel eens uitgeschol­den. Mensen noemen me een Jezusfreak. Mijn reactie is dan om hen te bedanken, want eigenlijk beschouw ik dat als een compliment. Ik ben een Jezusfreak en daar ben ik enorm trots op.”

 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? Nigar Yilmaz.
Foto KAREL HEMERIJCKX Nigar Yilmaz.
 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? Jonas Vanheusden.
Foto KAREL HEMERIJCKX Jonas Vanheusden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium