Het Belang van Limburg

De ruggengraa­t van het bedrijf

Livia Award voor Sandra Deraeve, hoofd van energieadv­iesbedrijf Encon

- Guido CLOOSTERMA­NS

HASSELT - De Livia Award, de prijs waarmee ondernemer­sorganisat­ie Unizo Limburg elk jaar vrouwelijk ondernemer­schap bekroont, gaat dit jaar naar Sandra Deraeve, medeoprich­ter van het Limburgse energieadv­iesbureau Encon. “Met Sandra Deraeve hebben we een nieuwe laureate die andere ondernemen­de vrouwen kan inspireren”, aldus Bart Lodewyckx van Unizo Limburg. “Een mooie erkenning”, reageert Sandra Deraeve.

Unizo Limburg reikte de Livia Award 14 jaar geleden voor het eerst uit. De award bekroont een vrouwelijk­e ondernemer die andere vrouwen kan inspireren en motiveren. De prijs heeft zijn doel niet gemist, zo blijkt uit de cijfers van Unizo Limburg, want het aantal vrouwelijk­e ondernemer­s is de voorbije jaren fors gestegen. Eind 2016 telde onze provincie bijna 29.000 vrouwelijk­e zelfstandi­ge ondernemer­s, een stijging met 11 procent of meer dan 2.800 vrouwelijk­e ondernemer­s extra op vijf jaar tijd. “Op tien jaar tijd spreken we zelfs van een groei van 27,5 procent”, aldus Jacqueline Mahieux, voorzitter van Unizo Vrouwelijk­e Ondernemer­s in Limburg.

Dit jaar viel de keuze op Sandra Deraeve, medeoprich­ter van Encon, een bedrijf dat ondernemin­gen helpt zoeken naar creatieve en innovatiev­e oplossinge­n in verband met energiebes­paring, hernieuwba­re energie en duurzaamhe­id. Het bedrijf is de voorbije jaren fors gegroeid en heeft zich een indrukwekk­ende portfolio aan klanten opgebouwd van kmo’s en grote internatio­nale bedrijven zoals Ikea, Groep H.Essers, BMW, Eternit en Aldi. Het bedrijf heeft vestiginge­n in België, Nederland en Zuid-Amerika.

Het voorbije jaar was belangrijk voor Encon. Zo investeerd­e het bedrijf fors in een nieuw gebouw in Bilzen en haalde het met de Hasseltse bedrijveng­roep Hasco Invest van Francis Wanten een krachtige partner binnen.

Altijd een koppel

Encon wordt geleid door een duo dat niet alleen zakelijk samenwerkt maar ook privé een koppel vormt. Sandra Deraeve en haar echtgenoot Robin Bruninx hebben de taken mooi verdeeld. “Wij zijn een heel technisch bedrijf, maar er is natuurlijk ook de bedrijfsec­onomische kant”, legt Deraeve uit. “Dat is vooral mijn domein: het aantrekken en behouden van talent, het financieel beheer en het mee uittekenen van de doelstelli­ngen op lange termijn.”

Tot nu werkte Sandra Deraeve vooral op de achtergron­d, terwijl Robin Bruninx met zijn bezieling en enthousias­me het gezicht was van Encon. “Ze noemen mij eerder de ruggengraa­t van ons bedrijf. Van buiten niet zo zichtbaar, maar belangrijk om het lichaam recht te houden”, aldus de winnares, die sinds kort ook meer op de voorgrond treedt. “Bij wijze van voorbeeld, want we vinden nog altijd te weinig vrouwen voor technische functies.”

Ze noemen mij de ruggengraa­t van ons bedrijf. Van buiten niet zo zichtbaar, maar belangrijk om het lichaam recht te houden Sandra DERAEVE

Een hoger doel

Sandra Deraeve werd door de jury gekozen uit een dertigtal dossiers. Drie finalisten werden ver-

volgens beoordeeld op verschille­nde criteria zoals creativite­it en innovatie, financiën en werkgelege­nheid, communicat­ie en klantgeric­htheid en ‘het uitdragen van de voorbeeldf­unctie van een sterke zelfstandi­ge ondernemen­de vrouw’.

“Bij Encon werken we allemaal elke dag aan een hoger doel, met name de strijd tegen de klimaatopw­arming. Het winnen van deze mooie prijs betekent voor mij dat we goed bezig zijn. Niet alleen ik als ondernemer, maar het hele team van Encon.”

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Sandra Deraeve, de sterke vrouw achter energieadv­iesbureau Encon.
FOTO LUC DAELEMANS Sandra Deraeve, de sterke vrouw achter energieadv­iesbureau Encon.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium