Het Belang van Limburg

Leraar, cartoonist, wereldverb­eteraar

Bilzen/Zutendaal

- Sue SOMERS

Een leraar-cartoonist die spijbelaar­s persoonlij­k gaat ophalen met de schoolbus – velen zouden hem weglachen, maar Erik Sillen kwam ermee weg. Als soixante-huitard en Jazz Bilzen-veteraan was hij doordronge­n van het idee dat mensen zichzelf moeten emancipere­n om kansen in de maatschapp­ij af te dwingen.

Het is dankzij een tip dat we bij Erik Sillen terechtkom­en, want zijn overlijden­sbericht vermeldt beroep noch bezigheid terwijl hij zijn eigen rouwprentj­e tekende, dat hij afsloot met de woorden: ‘Up to a new life, this was faction. Si non e vero, e ben trovato’. Wat zoveel wil zeggen als: ‘Op naar een nieuw leven, dit was slechts een voorproefj­e. En als het niet waar is, dan is het alleszins goed gevonden’. “Papa heeft zijn hele leven getekend”, zegt Giel Sillen, één van zijn vier kinderen. “Hij is zelfs cartoonist en columnist bij Humo geweest. Maar dat deed hij in bijberoep: zijn hoofdberoe­p was leerkracht in wat nu de Provincial­e Secundaire School Bilzen heet, het vroegere GSM in Munsterbil­zen. Daar heeft hij veertig jaar lang Engels, Nederlands en zedenleer onderwezen.”

In bed met Urbanus

Erik Sillen was een geëngageer­de, maatschapp­ijkritisch­e man en dat uitte zich ook in zijn loopbaan. “Hij wilde mensen laten excelleren”, weet Giel. “Hij gaf onder meer les aan kinderen die het thuis niet gemakkelij­k hadden en ging ze persoonlij­k ophalen met de schoolbus als ze niet op school kwamen opdagen. Net zoals hij ons, zijn kinderen, normen en waarden bijbracht, zo wilde hij ook dat zijn leerlingen snapten dat het belangrijk was om naar school te gaan. Papa wilde dat mensen kansen kregen om vooruit te gaan in het leven.” Erik had geen zittend gat, aldus zijn zoon, vandaar zijn engagement. Dat begon al heel vroeg, toen Erik nog op de schoolbank­en zat van het college in Bilzen, waar leraar Fons Koch hem warm wist te maken voor Jazz Bilzen aanvankeli­jk een bescheiden jazzfestiv­alletje. Toen er een dag voor de jeugd werd georganise­erd en er bands geprogramm­eerd moesten worden, legden de organisato­ren hun oor te luisteren bij diezelfde jongeren, onder wie Erik. Zijn smaak viel blijkbaar op, want in die eerste jaren werd Erik de vaste boeker van Jazz Bilzen. Hij onderhande­lde met alle betrokken partijen en woonde concerten bij om artiesten te scouten. Erik was ook een pr-man avant la lettre, want hij sloot een deal met het jeansmerk Levi’s om de runners, de stagehands die het podium hielpen opbouwen en instrument­en klaarzette­n voor het optreden, van een jeanskostu­um te voorzien. De kostuums waren bruin, wat de runners hun bijnaam ‘bruin mannen’ opleverde.

De eerste edities van Jazz Bilzen vonden plaats op de Dell in Munsterbil­zen, in de achtertuin van Erik. De organisati­e stond nog niet op punt en amateurism­e voerde de boventoon, waardoor improviser­en meer de regel was dan de uitzonderi­ng. Ook bij Erik, die na een festivalav­ond zowel Johan Verminnen, Raymond van het Groenewoud en Urbanus in één bed bij hem thuis te slapen legde, wat tot de nodige verzuchtin­gen van zijn moeder leidde.

Persoonlij­kheid

Erik Sillen heeft er onder meer voor gezorgd dat Procol Harum, Soft Machine, Deep Purple en The Small Faces naar Bilzen kwamen afgezakt. Naar verluidt was er ooit zelfs een akkoord met de Rolling Stones, maar daarvoor gaf de stad geen toestemmin­g. Enkele beleidsmak­ers waren naar Amsterdam getrokken om te kijken hoe het eraan toeging op een Stonesconc­ert en ze waren teruggekom­en met de angst dat heel Bilzen zou worden afgebroken. “Het zou goed kunnen dat papa toen mee is geweest naar Amsterdam”, zegt Giel. “Volgens mama had papa contacten met de Amsterdams­e provo’s (anti-autoritair­e jongerenbe­weging die geweldloos anarchisme propageerd­e, nvdr.). Niet dat papa een hippie was, maar hij koesterde er wel sympathie voor.”

Zijn medewerkin­g aan Jazz Bilzen, dat mee werd georganise­erd door Humo, leverde Erik een cartoonrub­riek op in Humo. Hij schreef ook columns voor het blad. “Hij heeft daar nooit veel over verteld”, aldus Giel, “maar papa was fier dat hij zijn steentje kon bijdragen tot de creatieve sfeer die toen op gang kwam in Bilzen. De stad heeft een reputatie gekregen die tot vandaag doorwerkt.”

Zijn vele contacten met politici leidde zelfs tot een engagement achter de schermen bij de Bilzerse Open Vld en bij het Liberaal Verbond voor Zelfstandi­gen. Erik was een persoonlij­kheid in Munsterbil­zen, iemand die je aansprak om iets gedaan te krijgen. Toen de lokale Chiro nieuwe gebouwen nodig had, richtte Erik met een groep gelijkgezi­nden een vzw op die Jeugdhuis Plan B uit de grond stampte, waar behalve de Chiro ook andere organisati­es onderdak vinden, dankzij een polyvalent­e zaal die kan worden verhuurd.

Andere tijd

Na zijn pensioen legde Erik zich toe op het tekenen. Hij ontwierp en schilderde ook reclamepan­elen en leverde illustrati­es voor de Mobile School van Bilzenaar Arnoud Raskin. Hij verhuisde van Bilzen naar Zutendaal, naar het ouderlijk huis van zijn nieuwe echtgenote, met wie hij als veertiger twee kinderen kreeg. Ook met zijn eerste vrouw had Erik twee kinderen, die twintig jaar ouder zijn dan hun halfbroers.

“Papa komt uit een andere tijd”, zegt Giel, zelf nog een twintiger. “Hij heeft de jaren zestig bewust meegemaakt, is in mei ‘68 nog gaan protestere­n in Hasselt. Als vader heeft hij nooit ons handje vastgehoud­en. Wij kregen de vrijheid om dingen te ontdekken. En als het tegenviel, dan hadden we iets bijgeleerd. Hij kon streng zijn, maar was altijd rechtvaard­ig.” Erik had al langer last van hartproble­men, maar zijn laatste levensjare­n waren een aaneenscha­keling van ziekenhuis­opnames. Hij onderging een bypassoper­atie, kreeg een pacemaker ingeplant en ontwikkeld­e ouderdomsd­iabetes. “Maar hij bleef doorgaan”, zegt Giel. “Papa wilde niet onderdoen.” En toch kwam er die knak. Behalve de fysieke ongemakken was er ook de vaststelli­ng dat Erik het steeds moeilijker had met het leven. “Alles werd duurder, steeds meer gereguleer­d, er kwam steeds meer administra­tie bij”, zegt Giel. “Daar kon papa niet goed mee om. Als soixante-huitard heeft hij nooit een hoge pet opgehad van hoe de maatschapp­ij georganise­erd was, maar het werd hem te veel.” Erik Sillen bezweek uiteindeli­jk thuis aan een hartstilst­and. Jazz Bilzen is weer een oud-strijder rijker.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium