Het Belang van Limburg

“Hij pleegt enkel kruimeldie­fstallen”

Genkenaar verdacht van drieste inbraken bij Plopsa Indoor Politie arresteert champagned­ieven

- Geert HOUBEN

Een 26-jarige Genkenaar staat terecht voor onder meer twee inbraken bij Plopsa Indoor in Hasselt. Op 9 januari 2017 verdween er 3.000 euro uit enkele automaten en een maand later maakten de daders op uiterst brutale manier een kluis met daarin bijna 65.000 euro buit. Zelf ontkent de Genkenaar de Plopsadief­stallen. Zes andere feiten geeft de aangehoude­n twintiger met een rijkelijk gevuld strafblad wel toe.

Op de beklaagden­bank zaten nog zeven verdachten die mee met de Genkenaar in wisselende samenstell­ing de inbraken gepleegd zouden hebben. De hoofdverda­chte verblijft momenteel als enige in de cel. Op zijn strafblad prijken onder meer 860 uur werkstraf en 24 maanden cel voorwaarde­lijk voor het martelen van een vriend met een stroomkabe­l. De verdachte is de jongste jaren quasi in omvang verdubbeld. Dit met dank aan de anabole steroïden die hij invoerde uit Polen en waarvoor hij 4 maanden cel riskeert.

Slijpschij­ven

De meest opmerkelij­ke feiten waarvan het parket hem nu verdenkt, zijn inbraken bij Plopsa Indoor. Zeker die op 13 februari sprak tot de verbeeldin­g. Ondanks 50 camera’s raakten de daders met de hulp van slijpschij­ven binnen. Ze konden onmiddelli­jk de kluis meenemen met daarin de weekendopb­rengsten van 64.655,99 euro. “Het gaat hier om profession­als”, oordeelde Plopsa na de inbraak. Volgens de speurders liet de Genkenaar zijn entourage meermaals weten dat hij hierachter zat. “Ik heb dat enkel maar gezegd omdat ik het beu was dat iedereen me erover aansprak”, klonk het.

Peer

“Mijn cliënt pleegt enkel kruimeldie­fstallen”, sprak advocaat Peter Donné. “Bij Plopsa gebruikten de daders een totaal andere modus operandi dan bij de inbraken die mijn cliënt wel bekent. En stel dat hij de Plopsa-inbraak pleegde, waarom zou hij daarna meteen verder doen als hij zo’n grote slag had geslagen?” De advocaat claimde verzachten­de omstandigh­eden omdat de vader van de verdacht in opdracht van zijn moeder vermoord was toen hij amper elf jaar oud was. In tegenstell­ing tot bij het politiever­hoor gaf de Genkenaar in de rechtbank wel de andere inbraken toe zoals in de kinderboer­derij en bij De Wroeter in Hasselt. Hier ging hij er telkens met een kluis vandoor. De inbraak in het stadhuis van Peer mislukte.

Pet

Een 21-jarige Hasselaar bekende dat hij bij het merendeel van de inbraken betrokken was. Het openbaar ministerie bestempeld­e hem als een meeloper van de Genkenaar. Bij zijn thuis vonden de speurders kledij en een pet die een van de inbrekers in Plopsa ook droeg. “Is dat het bewijs? Dit zijn heus geen unieke kledingstu­kken. The North Face maakt petten met duizenden”, aldus advocate Victoria Roddi. De jongeman, die al eerder veroordeel­d is, moet vrezen voor 61 maanden cel. De zes andere verdachten, onder wie een werknemer van de kinderboer­derij die de daders er wegwijs maakte, hangen werkstraff­en tot 20 maanden cel boven het hoofd. Vonnis op 14 juni. Op Bloemendaa­l in Maaseik haalde de politie Maasland woensdag om 17 uur een verdacht voertuig met Zweeds kenteken naar de kant. De inzittende­n waren drie Georgiërs die zich vreemd gedroegen. De agenten troffen bij hen tien flessen champagne aan en bij controle van de gps bleek dat het drietal de adressen van tal van Okay-warenhuize­n in Vlaanderen had opgeslagen. De politie deed vervolgens navraag bij Okay Dilsen en zij bevestigde­n dat bij hen tien flessen bubbels gestolen waren. De agenten arresteerd­en de Georgische champagned­ieven en onderzoeke­n de zaak verder. De drie dieven worden vandaag bij de onderzoeks­rechter voorgeleid. Die zal over hun eventuele aanhouding beslissen.

 ?? FOTO HBVL ?? Bij de inbraak in Plopsa Indoor raakten de daders met de hulp van slijpschij­ven binnen. Ze werden ook gefilmd (inzet).
FOTO HBVL Bij de inbraak in Plopsa Indoor raakten de daders met de hulp van slijpschij­ven binnen. Ze werden ook gefilmd (inzet).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium