Het Belang van Limburg

Spits met amper drie goals

Christian Benteke was vier jaar geleden nog de nummer één, maar blijft nu een vraagteken

- Gert GYSEN

To Benteke or not to Benteke. Dat is de vraag. Nu bondscoach Roberto Martinez duidelijkh­eid heeft geschept over de kwestieNai­nggolan wordt de selectie van de spits van Crystal Palace (27) het volgende vraagstuk. “Ik had misschien een moeilijk seizoen, maar ik voel me fris en ben klaar voor het WK.”

In de kwalificat­ies voor het WK in Brazilië van vier jaar geleden was hij nog spits nummer één bij de Rode Duivels. Vandaag is Christian Benteke niet eens meer zeker van zijn plekje bij de beste 23. In de spitsenhië­rarchie is hij gezakt naar nummer drie. Achter Romelu Lukaku en Michy Batshuayi. Benteke moet nog knokken voor zijn reis naar Rusland. Het moeizame seizoen van de spits bij het Engelse Crystal Palace zet ook zijn WK op de helling.

Uitkijken naar Batshuayi

De Luikenaar scoorde dit seizoen slechts drie doelpunten. Daarom zat hij maandag met een bang hartje te wachten op de bekendmaki­ng van de WK-selectie. “Het was mijn vrouw die me vertelde dat ik erbij zat”, zegt Benteke. “Zij was live aan het volgen. Het was een opluchting. Ook voor haar en heel mijn familie. Ik heb al eens een WK gemist, in 2014 door een blessure, ze wilden het niet zien gebeuren dat me dit nog eens zou overkomen. Daarom ga ik nu alles geven om er ook effectief bij te zijn in Rusland.”

De vraag is nu of Benteke straks ook bij de effectieve WK-selectie zit. Er moeten nog vijf spelers afvallen en momenteel zijn er drie diepe spitsen bij de selectie. “We zullen moeten zien of dat zo blijft. De evolutie van de blessure van Michy Batshuayi is daarin belangrijk. Maar ik heb een andere speelstijl dan de andere spitsen. Dat pleit misschien in mijn voordeel.” Benteke zegt het aarzelend. Maar je voelt aan alles dat hij er graag bij wil zijn. En hij heeft gelijk. Met zijn kopbalster­kte kan hij een match die op slot zit openbreken. Gooi wat ballen in de box en hij maakt er wel iets van. Iedereen herinnert zich nog het succesrece­pt uit de kwalificat­iecampagne voor het WK in Brazilië. Voorzet De Bruyne, kopbalgoal Benteke. Het duo trok de Rode Duivels over de streep tegen Servië en Schotland. En koppen kan hij vandaag nog steeds. Maar Marouane Fellaini kan dat ook, jammer genoeg voor Benteke. Nog een argument dat in het voordeel spreekt van Big Ben: zowel Romelu Lukaku als Michy Batshuayi is op dit moment niet honderd procent fit. Neem je Benteke niet mee naar Rusland en er gebeurt al vroeg in het tornooi iets met één van die twee, dan kan je heel snel met grote problemen zitten.

Moeilijk seizoen

Benteke zal zich in dit trainingsk­amp moeten bewijzen. Hij heeft geen tornooi-ervaring, want vier jaar geleden miste hij het WK door een blessure en op het EK in Frankrijk kwam hij slechts elf minuten in actie. Maar wat het meest in zijn nadeel pleit is zijn zwak seizoen bij Crystal Palace. Hij scoorde slechts drie keer. “Ik had misschien een moeilijk seizoen, maar ik ben fris en klaar voor het EK”, zegt Benteke. “Dit was de eerste keer dat ik een moeilijker seizoen kende. Bij Liverpool speelde ik niet alle wedstrijde­n, maar ik bleef scoren. Nu lukte het niet. En toen ik een strafschop miste tegen Huddersfie­ld kreeg ik iedereen over mij heen. Kijk, het begon al slecht. Er kwam een nieuwe trainer die een nieuwe speelstijl wilde invoeren (Frank de Boer wilde spelen volgens de Hollandse school, nvdr.). Daardoor was het in het begin moeilijk voor mij en dat heb ik het hele seizoen meegedrage­n. Ik heb altijd hard gewerkt, speelde degelijke wedstrijde­n, maar de goaltjes ontbraken. Maar desondanks voel ik me goed bij Crystal Palace. Ach, laat ons vooruitkij­ken. Naar het WK bijvoorbee­ld.”(knipoogt)

Defour zwaait officieel af -

Na Radja Nainggolan zet ook Steven Defour een punt achter zijn carrière bij de Rode Duivels. De 30-jarige middenveld­er maakte het nieuws bekend in een videoboods­chap. Defour revalideer­t nog volop van een knieblessu­re en greep daardoor naast een selectie voor het WK in Rusland. De middenveld­er van het Engelse Burnley wil “plaats maken voor de jongeren”.

 ?? FOTO BELGA ?? Christian Benteke heeft allesbehal­ve tornooierv­aring. Vier jaar geleden miste hij het WK door een blessure en op het EK in 2016 kwam hij slechts elf minuten in actie.
FOTO BELGA Christian Benteke heeft allesbehal­ve tornooierv­aring. Vier jaar geleden miste hij het WK door een blessure en op het EK in 2016 kwam hij slechts elf minuten in actie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium