Het Belang van Limburg

Dadels in Salahs sokken

Champions League-finale valt midden in de ramadan voor devote Liverpool-ster

- MICHAËL VAN DAMME

Het is een vraag die Engeland al weken bezighoudt: zal Mohamed Salah (25) zich op de dag van de Champions League-finale tegen Real Madrid houden aan de ramadan, de religieuze vasten in de islam? De Egyptische krant Al-Masry Al-Youm meent van wel. “Een groter risico dan de match zelf is de kans op blessures”, zegt sportdiëti­ste Stephanie Scheirlync­k.

Hij reeg de individuel­e prijzen aan elkaar, scoorde 32 goals in de Premier League en 10 in de Champions League, maar zaterdag staat Mohamed Salah voor het belangrijk­ste moment van zijn carrière: de Champions League-finale met Liverpool tegen Real Madrid. Die wordt gespeeld in Kiev, vijf minuten voor zonsonderg­ang. Een cruciaal detail, want op 16 mei begon de ramadan, de religieuze vasten van de islam. Vanaf de ochtendsch­emering tot zonsonderg­ang ontzeggen moslims zich eten en drinken. De Egyptische topschutte­r van Liverpool is een vroom moslim, maar dat geldt ook voor ploegmakke­rs Sadio Mané en Emre Can. Daarom speculeert de Engelse pers er al weken over of ze zich op de dag van de finale aan de vasten zullen houden. Er zijn achterpoor­tjes.

“In de Koran staat dat een reis naar het buitenland een legitieme reden is om te eten en te drinken tijdens de ramadan”, zegt de Gentse imam en islamleraa­r Brahim Laytouss. “Aangezien de finale in Kiev wordt gespeeld, zou Salah dat argument kunnen gebruiken en de dagen later inhalen.”

Een andere mogelijkhe­id voor topsporter­s is om het vasten te vervangen door een schenking aan minderbede­elden. Rode Dui- vel Marouane Fellaini deed dat toen de ramadan in 2016 samenviel met het EK in Frankrijk.

Dadels in de sokken?

Volgens de Egyptische krant AlMasry Al-Youm zal Salah zich aan de ramadan houden. Benieuwd of dat klopt, want de belangen zijn groot. In dat geval zou Salah bij de aftrap nuchter zijn sinds de ochtendsch­emering. Vijf minuten later, om 20.50 uur, gaat de zon onder in Kiev. Op dat moment moet hij zo snel mogelijk suikers en vocht innemen. Mbark Boussoufa stak dadels in zijn voetbalsok­ken, maar er zijn betere methodes. “Het spierglyco­geen, de brandstof in de spieren, zal nog enigszins aanwezig zijn”, zegt diëtist Gino Devriendt, die met Anderlecht en AA Gent samenwerkt. “Het probleem zit hem in dehydratat­ie en het tekort aan bloedsuike­r. Daarom moet Salah tijdens de eerste de beste wedstrijdo­nderbrekin­g een energiegel nemen en isotone sportdrank drinken. Wat de grootste problemen kunnen zijn? Concentrat­ieverlies, krampen door vochttekor­t en risico op blessures.”

Dat laatste is de grote zorg van sportdiëti­ste Stephanie Scheirlync­k, die onder meer met Greg Van Avermaet samenwerkt. “De match is één zaak, maar het grootste gevaar is dat hij door dehydratat­ie en het gebrek aan brandstof spierschad­e oploopt die tot een blessure kan leiden”, aldus Scheirlync­k. “Niet alleen de Champions League-finale, maar ook zijn toekomst en het WK staan op het spel.”

Morgen gaat onze krant op bezoek bij Mignolet: “Mo Salah vergelijk ik met Messi”

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Mo Salah en zijn ploegmaats kregen gisteren een ‘warm’ afscheid op de luchthaven van Liverpool.
FOTO EPA-EFE Mo Salah en zijn ploegmaats kregen gisteren een ‘warm’ afscheid op de luchthaven van Liverpool.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium