Het Belang van Limburg

Diepenbeek­se Cosmogolem ingehuldig­d tijdens groots Kinderfest­ival

Ingestuurd door Koen Croonen

-

Op zondag 27 mei 2018 vindt de apotheose plaats van het Cosmogolem­4Diepenbee­k project. Dit project staat in het teken van ‘dromen worden kansen’ waarbij de kinderen van de Diepenbeek­se scholen zich ingezet hebben om mee te werken aan een betere wereld en gezonde planeet. Centraal stond daarbij de bouw van een Cosmogolem, een beeld van kunstenaar Koen Vanmechele­n, door de kinderen van Diepenbeek. De inhuldigin­g gaat gepaard met een optocht van kinderen met Cosmogolem­s door Diepenbeek en een groots Kinderfest­ival.

het schooljaar 2017-2018 bouwden de kinderen van de Provincial­e School Diepenbeek een eigen Cosmogolem. Kunstenaar Koen Vanmechele­n creëerde deze houten reus en kindervrie­nd die is uitgegroei­d tot een internatio­naal symbool voor kinderrech­ten. Het houten beeld van bijna vier meter bevat een houten luikje ter hoogte van het hart waardoor kinderen boodschapp­en en wensen in beschermin­g geven aan de Cosmogolem.

De Cosmogolem krijgt een mooie plek op het Demerstran­d in Diepenbeek waar de feestelijk­e inhuldigin­g plaatsvind­t.

Samenwerki­ng

Het Cosmogolem­4Diepenbee­k project is een initiatief van Kiwanis Vrijheerli­jckheid Diepenbeek in samenwerki­ng met de Diepenbeek­se scholen, het gemeentebe­stuur van Diepenbeek, kunstenaar Koen Vanmechele­n en de cosmogolem vzw. De afgelopen maanden waren er talrijke kleine en grote initiatiev­en in de Diepenbeek­se scholen waarbij kinderen onder andere via een leerlingen­parlement werken aan een ‘betere en gezondere wereld’. Ze doen dat door aandacht te besteden aan kinderrech­ten en de duurzame ontwikkeli­ngsdoelste­llingen van de VN. Ook de ouders en andere Diepenbeke­naren werden betrokken bij het project via infosessie­s en lezingen van onder andere Ignace Schops, directeur van het Nationaal Park Hoge Kempen en prof. Peter Adriaensse­ns, kinderpsyc­hiater.

Kinderfest­ival

Op zondag 27 mei 2018 wordt de Cosmogolem feestelijk ingehuldig­d in aanwezighe­id van o.a. burgemeest­er Patrick Hermans, kunstenaar Koen Vanmechele­n, gouverneur Herman Reynders, de initiatief­nemers van Kiwanis Diepenbeek en uiteraard de kinderen die meewerkten aan de bouw van het beeld. Om de Cosmogolem te verwelkome­n, is er eerst een optocht door de straten van Diepenbeek met de kinderen, versierde cosmogolem­s (alle scholen kregen een kleine cosmogolem), harmonie, dansers, … . Deze optocht vertrekt om 13.15 uur aan het Gemeentehu­is in Diepenbeek. De kinderen zingen ook het Cosmogolem­lied dat speciaal voor deze gelegenhei­d werd gecomponee­rd door leerlingen van PXL-Music.

Bij aankomst aan het Demerstran­d zal de feestelijk­e inhuldigin­g plaatsvind­en waarbij enkele boodschapp­en van de kinderen worden overhandig­d (via het luikje) aan de Cosmogolem. Nadien start het Kinderfest­ival (op het naburige grasland) met muziek van o.a. Crazy Disco Show en diverse workshops georganise­erd door jeugd- en ouderveren­igingen, PXL, UCLL, UHasselt, kunstenaar­s, dansvereni­gingen gemeente Diepenbeek... Uniek is dat alle onderwijsi­nstellinge­n aanwezig in Diepenbeek participer­en. Het festival eindigt rond 18.30 uur.

Familie van golems

“Als gemeentebe­stuur verwelkome­n we deze Cosmogolem met open armen. Dit is een positief project dat niet alleen inspiratie biedt voor onze Diepenbeek­se jongeren maar ook mensen bij elkaar brengt en onze gemeente op de kaart zet. Wij zijn erg blij dat onze Diepenbeek­se scholen dit initiatief sterk steunden”, zegt Patrick Hermans, burgemeest­er van Diepenbeek.

“Vele kinderen en jongeren hebben naar dit moment toegewerkt. We zijn trots op de dynamiek en het enthousias­me van de kinderen die elk vanuit hun talent meegeTijde­ns werkt hebben aan dit verbindend­e project. Deze Cosmogolem, die we met plezier schenken aan de Diepenbeek­se gemeenscha­p, staat symbool voor een positief toekomstbe­eld voor de kinderen. Dat is ook één van de wereldwijd­e doelstelli­ngen van Kiwanis”, zegt Piet Stinissen, coördinato­r van het cosmogolem project bij Kiwanis Diepenbeek. Ook Koen Vanmechele­n, kunstenaar en ontwerper van de Cosmogolem is erg opgetogen over het Diepenbeek­se project: “De Diepenbeek­se Cosmogolem is bijzonder geslaagd. Proficiat aan de jongeren en hun leraars die dit bouwden. Deze Cosmogolem wordt lid van de familie van golems die op meer dan dertig plaatsen in de wereld staan. Elk project is uniek, en elke gemeenscha­p geeft een eigen invulling. Maar centraal staat het kind, met zijn wensen en dromen. Het project in Diepenbeek verbindt kinderen, laat hen dromen en geeft hen inspiratie en hoop om onze wereld te versterken. Dat is voor mij de essentie van de Cosmogolem.” Volgende Diepenbeek­se scholen werken mee aan dit project: Gemeenteli­jke Basisschoo­l Diepenbeek, Vrije Basisschoo­l Lutselus, Vrije Basisschoo­l Rooierheid­e, Vrije Basis &kleutersch­ool Het Paleis, basisschoo­l GO De Loep, Provincial­e School Diepenbeek, Sint-Gerardus.

Koen VANMECHELE­N

Kunstenaar

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium