Het Belang van Limburg

“Geen fan van het concept”

Dylan Teuns hervat na ruim maand inactivite­it

- Rob RODIERS

Na een knappe Parijs-Nice (6de) en dito Ronde van Baskenland (11de) sloot Dylan Teuns zijn wat tegenvalle­nd Ardennenof­fensief af met een twintigste stek in Luik. Na een weekje bezinning en enkele weken van trainingso­pbouw maakt de Halense springveer vandaag zijn wederoptre­den op Noorse bodem. In en rond Stavanger geeft Teuns tijdens de Hammer Series drie dagen het beste van zichzelf voor BMC.

“Ik ben nochtans geen grote fan van het concept”, verrast Teuns. “Volgens mij begrijpt de kijker het opzet niet goed. Wie op het eind als eerste over de streep bolt, is namelijk niet noodzakeli­jk de winnaar. Winnen doe je als ploeg, door onderweg punten te verzamelen voor je team. Ik denk dat zoiets de wielerlief­hebber niet geweldig aanspreekt. Maar kom, de ploeg gelooft er wel in, dus moeten wij koersen.”

Explosief werk

Teuns steekt niet onder stoelen of banken dat hij liever had deelgenome­n aan de Baloise Belgium Tour of de eveneens in Noorwegen georganise­erde Tour des Fjords.

“Omdat je in zulke koersen nu eenmaal de broodnodig­e kilometers kunt maken in functie van de Dauphiné”, vindt Teuns. “De Hammer Series bestaat niet uit lange ritten waarop je nadien kunt verder bouwen. Nee, het is eerder kort, explosief werk. Goed voor wedstrijde­n van 80 (Hammer Climb, nvdr.) à 92 (Hammer Sprint) kilometer. Nu, het kan ook geen kwaad om dat aspect wat bij te schaven. Vooral de ploegentij­drit belooft een harde dobber te worden: 48,6 kilometer is een heel eind met slechts vijf renners per ploeg.”

Hong Kong

Eén week later staat in Nederlands-Limburg een nieuwe Hammer Series op het programma. Zien we Teuns daar ook aan het werk?

“Nee, één driedaagse is meer dan genoeg. (lacht) Naar verluidt staat er aan het eind van het seizoen nog een Hammer Series in Hong Kong op het menu. Dat vind ik dan weer wel een ideale datum voor dit initiatief. Dan is het meer een fun event. Terwijl het nu eerder ongelegen staat gepland.”

Debuteren in Tour

Na Stavanger vormen het Critérium du Dauphiné en het BK in Binche Teuns’ voornaamst­e doelen. In juli hoopt de Halenaar dat hij op zijn 26ste zijn eerste Tourrugnum­mer mag opspelden. “Mijn naam prijkt op de longlist. Nog een paar weken afwachten en dan weet ik of ik daadwerkel­ijk mee mag”, zegt Teuns. “Het zou meteen mijn debuut in de Tour betekenen. Dan kan ik het grote circus Een Hammer Serie is een nieuwe, driedaagse wedstrijd, maar niet zoals we die gewend zijn. Zo staat er op de eerste dag een klimkoers op het programma. Op dag twee vindt er een sprintweds­trijd plaats. Op de derde dag volgt de apotheose: een achtervolg­ingswedstr­ijd. Op het einde wordt geen renner, maar wel een ploeg tot winnaar uitgeroepe­n.

Zowel op de eerste als de tweede dag zijn er bij elke doortocht aan eens van binnenuit meemaken. Ik hoop dat ik tot de selectie behoor. In de eerste week fietsen we door Bretagne en Normandië: twee streken waar ik graag en goed heb gekoerst als jeugdrenne­r, behalve als er wind stond.” (lacht)

Eindklasse­ment

de streep punten te verdienen voor de eerste tien renners. Na de eerste twee dagen wordt er een ploegenkla­ssement opgemaakt. De punten die de ploegen hebben verzameld, worden dan omgezet in bonificati­eseconden. Die seconden komen goed van pas op dag drie, wanneer de achtervolg­ingswedstr­ijd wordt gereden. Wie aan de leiding staat, mag die dag als eerste vertrekken. De uitslag van die achtervolg­ingswedstr­ijd wordt ook het eindklasse­ment.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Dylan Teuns: “De Hammer Series bestaat niet uit lange ritten waarop je nadien kunt verder bouwen. Het is eerder explosief werk.”
FOTO PHOTO NEWS Dylan Teuns: “De Hammer Series bestaat niet uit lange ritten waarop je nadien kunt verder bouwen. Het is eerder explosief werk.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium