Het Belang van Limburg

Lode Vereeck trekt Diepenbeek­se Open Vld-lijst

Ilse Pipeleers maakt ‘comeback’ op tweede plaats

- Dirk JACOBS

Open Vld Diepenbeek trekt naar de verkiezing­en op 14 oktober met Lode Vereeck als lijsttrekk­er. Dat heeft voeten in de aarde gehad. Eerst was er het dispuut tussen Vereeck en Peter Prevot, die de partij zelfs inruilde voor de CD&V. Daarna zou Ilse Pipeleers de lijst trekken, maar ook zij moest de ‘kop’ laten schieten. Zij duikt nu weer op voor de tweede plaats. “Verder wilde ik veel jongeren die ook prominente plaatsen krijgen”, zegt Vereeck.

“Een sterke ploeg met ervaren rotten en jonge paarden, dat is onze lijst”, aldus Lode Vereeck. De Diepenbeek­se senator en UHprofesso­r is eind februari in alle stilte aangeduid als lijsttrekk­er. “Maar ik heb, samen met het bestuur, mijn tijd genomen om aan een nieuw team te bouwen van betrouwbar­e en bekwame kandidaten”, zegt Vereeck. “En met succes. De Diepenbeek­se liberalen staan er weer, sterker dan ooit. We stralen vertrouwen en optimisme uit, maar vooral team spirit en goesting. En dat met ervaring en jeugd naast mekaar. Zo doet de bekende columniste en barista Ilse Pipeleers opnieuw volop mee. Op plaats twee wordt zij mijn running mate.” “Ik moest noodgedwon­gen even afhaken om gezondheid­srede- nen, maar het sociaal engagement was me te sterk en de politieke microbe kriebelde te hard”, verklaart Ilse haar terugkeer.

Jongeren

Vereeck heeft zich ook verzekerd van de steun van bekende oudschepen­en als lijstduwer Pierre Leuraers, Brigitte Bodson op de vierde plaats en de bekende juwelier Eddy Heleven op plaats vijf, die na zijn succesvoll­e doorstart als ondernemer nu ook terugkeert in de Diepenbeek­se politiek.

Het meest opvallende aan de blauwe lijst is dat jongeren alle kansen krijgen. “Ik werk aan de UHasselt zelf met jonge mensen en zij verdienen alle kansen. De toekomst is van en voor hen”, vindt Vereeck. “Daarom krijgen zij maar liefst vijf plaatsen binnen de top negen, waaronder de derde plaats. Die wordt ingevuld door Pieter-Jan Loyens, oud-praeses van studentenc­lub Hermes. De voorzitter van Jong Vld Diepenbeek, Jeroen Vanrusselt, staat op plaats zes, gevolgd door de jonge advocate Caroline Pirard, studente Joyce Vangeneugd­en en Matthias Allary die met zijn 21 jaar de jongste op onze lijst is. Verder trekt de populaire Eric L’Hoyes de lijst in de tweede kolom op plaats 14.”

Burgerinsp­raak

“Eind juni lichten we onze plannen en ambities toe. We trekken naar de verkiezing­en met de slogan ‘Samen met u’. De liberalen maken van burgerinsp­raak immers een speerpunt en willen het anders aanpakken. Bij nieuwe projecten worden voortaan eerst de inwoners gehoord en pas dan wordt er beslist. Ook willen we de Diepenbeke­naren nauwer betrekken bij het besteden van de centen via een burgerbegr­oting. Dat doen we als volgt: eerst komen de inwoners per wijk bij elkaar en beslissen ze welke dingen voor hen extra belangrijk zijn, zoals bijvoorbee­ld fietspaden, kinderopva­ng of gratis wifi. Daarna komen de inwoners uit alle wijken samen om te beslissen waar de centen naartoe gaan. Het wordt geen flauwe praatbarak, want het gaat om echte centen, ongeveer 10 procent van ons gemeentebu­dget of 2,3 miljoen euro.”

 ??  ??
 ?? Foto HBVL ?? Lode Vereeck en Ilse Pipeleers.
Foto HBVL Lode Vereeck en Ilse Pipeleers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium