Het Belang van Limburg

Asbest vertraagt sloop stadhuis

- Roger VANHOUDT/Zahra BOUFKER

De sloop van het oude stadhuis in Beringen-centrum heeft twee maanden vertraging opgelopen. In het gebouw werden een aantal materialen aangetroff­en die asbest bevatten. Voor de veiligheid van de omwonenden moesten deze eerst verwijderd worden. Vandaag kan de sloop dan toch starten. “Het stadhuis dateert van 1968 en zo goed als alle gebouwen uit die periode bevatten heel wat asbest”, legt burgemeest­er Maurice Webers (sp.a) uit. “Aanvankeli­jk was de sloop begin maart gepland maar na een grondige controle van het gebouw, werd beslist om eerst alle asbest te verwijdere­n. We kunnen de omwonenden of passanten niet het risico laten lopen om besmet te worden. Daarop is de mallemolen in het kader van de veiligheid beginnen te draaien met als gevolg dat we nu ruim twee maanden verder zijn. Volgens ons had de aannemer dat wel op voorhand kunnen incalculer­en. We betreuren dat uitstel maar de projectont­wikkelaar verzekert ons dat de timing van het geheel van de werken daardoor niet in het gedrang zal komen.” Dat hele project, met ook de verbouwing van het oude collegegeb­ouw in de Collegestr­aat tot nieuw stadhuis, zou in de loop van 2020 moeten klaar zijn. Op de collegesit­e verrijzen aan de kant van de Graaf van Loonstraat twee bouwvolume­s met 28 appartemen­ten. Dwars daarop komen 65 assistenti­ewoningen. Onder dat nieuwe openbaar domein wordt een parking aangelegd voor 125 voertuigen. Het project omvat ook de uitbreidin­g van de bibliothee­k met 135 vierkante meter en een glazen aanbouw aan de apotheek waarin een brasserie/grand café ondergebra­cht wordt.

Na de sloop van het stadhuis wordt op die plek een “markant” gebouw opgetrokke­n. “Daarmee bedoelen we dat het gebouw in het oog springt en op een strategisc­he plek staat”, aldus de burgemeest­er. “Dat gebouw telt drie bouwlagen met daarboveno­p een teruggetro­kken verdieping. Beneden komt een handels- of kantoorrui­mte met daarboveno­p 12 appartemen­ten.”

We betreuren het uitstel maar de projectont­wikkelaar verzekert ons dat de timing niet in het gedrang komt

Maurice WEBERS

Burgemeest­er

 ?? Foto JASPERS-EYERS ARCHITECTS ?? Het gebouw dat op de plaats van het vroegere stadhuis komt, wordt de blikvanger vanaf de Hasseltses­teenweg.
Foto JASPERS-EYERS ARCHITECTS Het gebouw dat op de plaats van het vroegere stadhuis komt, wordt de blikvanger vanaf de Hasseltses­teenweg.
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Vandaag start de sloop van het oude stadhuis.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Vandaag start de sloop van het oude stadhuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium