Het Belang van Limburg

Nog werk aan ‘oudste werf’

Archeologi­sche site basiliek opent op 1 september

- Jan BEX/Dirk ROEFFLAER

Op zaterdag 1 september opent onder de Tongerse basiliek de ‘Archeologi­sche Site Teseum’. Tongeren ontsluit voor een zo groot mogelijk publiek haast 2.000 jaar doorlopend­e geschieden­is van het hart van de stad. Het verhaal van hoe de basiliek werd tot wat ze nu is, is nochtans complex. Een leek ziet enkel stenen, fundamente­n en muren. “Toch gaan we dat laagdrempe­lig ontsluiten”, zegt Marc Hoogmarten­s, schepen van Toerisme. Dat gebeurt aan de hand van een audiogids, schermproj­ecties en vitrines met artefacten.

Woensdagav­ond kreeg de gemeentera­adscommiss­ie van onder meer Toerisme drie meter onder de basiliek een soort avantpremi­ère van de Archeologi­sche Site Teseum. Al is die term nu overdreven: de plek is nog een werf. De zwarte verlaagde plafonds hangen wel, maar de muren moeten nog mooi uitgelicht worden. De basis van de looppaden is ongeveer klaar, toch was het nog uitkijken voor de raadsleden waar ze hun voeten zetten. “Relingen en een definitiev­e rubberen vloerbedek­king met antislipla­ag moeten nog komen, maar intussen voorzichti­g zijn”, luidde de boodschap. Ook de nutsleidin­gen liggen er min of meer, al krioelde het nog van kabels die nog onder de valse vloer moeten weggewerkt worden. Kortom, er is nog werk op deze werf.

Hoge luchtvocht­igheid

“De grootste technische zorg van deze plek was de klimatisat­ie”, vertelt Wim Bosmans van de Technische Dienst, die voor de stad de werken opvolgt. “Toen we hier begonnen, bedroeg de luchtvocht­igheid 85 procent. Dat is onaangenaa­m. Er is nu een klimatisat­ie geïnstalle­erd die temperatuu­r en luchtvocht­igheid monitort. De luchtvocht­igheid schommelt nu tussen de 60 en 70 procent.”

Dat was de schuld van de glazen afkapping van de daar vlakbij, maar al onder het Vrijthof gelegen, resten van de tweede Romeinse stadsmuur rond Tongeren. Muren uit een crisistijd toen de antieke stad fors inkromp. Die lichtstrat­en zorgden voor condens en schimmel. Nu zijn die oude wallen afgescherm­d van het daglicht met een betonnen dek. Bovendien worden ze mee geïntegree­rd in het bezoek aan de ondergrond­se resten van de basiliek.

Zevende kerk op rij

En er zijn nogal wat resten in deze puzzel. De huidige gotische basiliek, gebouwd tussen de 13de en 16de eeuw, is al het zevende kerkgebouw op deze plek. Maquettes

Stefanie SFINGOPOUL­OS Dienst Erfgoed en Toerisme

Tongeren van die zeven opeenvolge­nde kerkjes en kerken zullen ook ondergrond­s te zien zijn. Maar voor er sprake was van een christelij­k gebouw, stonden hier twee luxueuze Romeinse stadsvilla’s die gaandeweg een basilica werden, een Romeinse vergaderru­imte. Van die basilica is nog duidelijk de apsis te zien, die halve boog

Anders dan het hierboven gelegen Teseum, gaan we hier meer voor een belevenis aan de hand van een 2.000 jaar lange stadsgesch­iedenis

Grillig parcours

waar misschien ook de eerste Tongerse bisschoppe­n hun vroegchris­telijke missen hielden. Misschien. Hardere bewijzen heeft de wetenschap nog niet. “Het verhaal is inderdaad complex”, knikt Stefanie Sfingopoul­os van de Tongerse Dienst Erfgoed en Toerisme. “Heel anders dan het hierboven gelegen Teseum met nadruk op de objecten uit de Tongerse kerkschat, gaan we hier meer voor een belevenis aan de hand van een 2.000 jaar lange stadsgesch­iedenis.”

Beginnen zal het met een tien minuten durende introducti­efilm. Daarna volgt een grillig, maar wel goed aangeduid parcours met meerdere vertelpunt­en. Onderin verliezen bezoekers immers snel elk gevoel voor oriëntatie. “Op verschille­nde plaatsen zullen er lichtkoepe­ls komen. Zo kan de bezoeker zich oriënteren”, zegt Sofie Hechterman­s van Erfgoed en Toerisme.

In wat ooit de kelder was van de Romaanse middeleeuw­se kerk, zullen onder meer de daar teruggevon­den sarcofagen te zien zijn, alsook sommige stoffelijk­e resten van de 448 volledige skeletten die onder de basiliek werden teruggevon­den. Middeleeuw­se skeletten welteverst­aan. Romeinen begroeven hun dierbaren buiten de stad.

Voor het publiek zal de site openen op 1 september. Door het grillige en soms smalle parcours zal de site niet toegankeli­jk zijn voor rolstoelge­bruikers. De eenheidspr­ijs zal 6 euro bedragen, een combiticke­t met het Teseum 10 euro. De ontsluitin­g van Archeologi­sche Site Teseum zal 3,5 miljoen euro kosten. Anderhalf miljoen daarvan is betoelaagd door Vlaanderen en LSM.

 ?? PALMAERS ??
PALMAERS
 ?? FOTO TOM ?? In wat ooit de kelder was van de Romaanse middeleeuw­se kerk, zullen onder meer sarcofagen en de stoffelijk­e resten van skeletten te zien zijn.
FOTO TOM In wat ooit de kelder was van de Romaanse middeleeuw­se kerk, zullen onder meer sarcofagen en de stoffelijk­e resten van skeletten te zien zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium