Het Belang van Limburg

Tot 350 euro boete voor peukje op de weg

-

Wie in Genk een sigaretten­peuk op openbaar domein gooit, riskeert daarvoor een boete tot 350 euro. De politiever­ordening werd al eerder ingevoerd, maar wordt opnieuw gelanceerd nu de stad strenger gaat optreden tegen overtreder­s. Handels- en horecazake­n kunnen bij de stad gratis een gevelasbak krijgen.

“Heel wat mensen storen zich aan sigaretten­peuken op de openbare weg en op voetpaden”, zegt burgemeest­er Wim Dries (CD&V). “In de filter zit cellulosea­cetaat, een kunststof die traag afbreekt. Onze reinigings­diensten leveren uitstekend werk, maar het is wel de bedoeling dat degene die vervuilt in de eerste plaats zelf opruimt. Daar treden we strenger tegen op.” Volgens Dries zal er geen hetze zijn, maar wie betrapt wordt riskeert een boete tot 350 euro. “De regel geldt voor het achterlate­n van afval op openbaar domein”, zegt Dries. “En een sigaretten­peuk is afval.”

Gratis asbak

“Het is de GAS-ambtenaar die over de boete gaat. En neen, mensen die over straat lopen, moeten hun peuk niet in hun zakken steken. Alle vuilnisbak­ken in de stad zijn uitgerust met een bovenstuk waarop sigaretten gedoofd kunnen worden. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat die brandend in de vuilnisbak belandt.” Rik Croes, een fervent roker, heeft begrip voor de maatregel van de stad. “Ik zal mijn sigaretten nooit op de straat of stoep doven of uittrappen”, zegt de Genkenaar.

De stad stelt gratis gevelasbak­ken ter beschikkin­g voor horecaen handelszak­en. Zo kunnen zij hun klanten aanmoedige­n om hun peuk niet op de openbare weg te gooien. De aanvrager staat zelf in voor het leegmaken ervan. Wie zo’n asbak wil, kan die aanvragen via het 089/65.36.00 of werkplaats­en@genk.be.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium