Het Belang van Limburg

Oehoes bouwen nest in centrum Maaseik

- Phillip PERGENS

Maaseik heeft er twee opvallende inwoners bij. Een broedpaar oehoes heeft zich binnen de historisch­e stadsomwal­ling gevestigd. Wie ’s avonds goed oplet, kan hen spotten aan de achterzijd­e van het John Selbachmus­eum.

De oehoe is al enkele jaren bezig aan een opmars in ons land en in onze provincie wordt de populatie sinds 2005 op minimaal zes à zeven broedparen en waarschijn­lijk zelfs tien geschat. Daarmee blijft de grootst broedende Europese uil nog steeds een zeldzaamhe­id. Onlangs raakte bekend dat de soort ook zijn weg naar Maaseik vindt. Een broedpaar vestigde zich zelfs in het historisch­e stadscentr­um. “We kregen er al meer- dere meldingen over en hebben de twee grote uilen intussen met eigen ogen kunnen bewonderen”, vertelt Jemp Peeters van Natuurpunt Maasland Noord. “Het is uitzonderl­ijk dat ze zich in een stadskern gevestigd hebben. De dieren nestelen zich normaal in de natuur waarbij ze een voorkeur voor steengroev­es hebben. Maar ze moeten de achterzijd­e van het John Selbachmus­eum romantisch genoeg gevonden hebben want ’s avonds kan je hen daar spotten. Ze worden op de daken en koepels gezien, maar ook in de nissen van het grote gebouw. Ze zijn zo’n 75 centimeter groot en hebben een nog grotere spanwijdte, maar je moet toch heel goed kijken om hen te kunnen zien”, legt Peeters uit.

Menu

De grootste uilensoort is een roof- Jemp PEETERS

Natuurpunt dier. “Een bewoonster uit de omgeving heeft de oehoes al gespot en gehoord. Zelf heeft ze een klei- ne vijver met eenden. Uit voorzorg heeft ze er een net over laten spannen. Toch denk ik niet dat ze meteen schrik moet hebben. Vermoedeli­jk hebben de uilen met de uiterwaard­en van de Maas in Heppeneert een ideaal prooigebie­d gevonden. Daar kunnen ze jagen op duiven, maar ook muizen, ratten en zelfs konijnen of hazen. Ook van een vosje is de oehoe niet vies. Zijn menukaart is uitgebreid”, besluit Jemp Peeters van Natuurpunt.

Het is uitzonderl­ijk dat ze zich in een stadskern gevestigd hebben. De dieren nestelen zich normaal in steengroev­es

 ?? FOTO PPN ??
FOTO PPN
 ?? Foto GUY WILLEKENS ?? Hier aan de achterkant van het John Selbachmus­eum zijn de uilen al gezien. Een oehoe is zo’n 75 centimeter groot.
Foto GUY WILLEKENS Hier aan de achterkant van het John Selbachmus­eum zijn de uilen al gezien. Een oehoe is zo’n 75 centimeter groot.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium