Het Belang van Limburg

“Je kan ze ’s avonds zelfs horen knagen”

Processier­ups heeft brandharen vroeger dan voorbije jaren

- Phillip PERGENS

Wie met het zonnige weekend in het verschiet met de fiets naar het noordooste­n van de provincie trekt, kan wel eens te maken krijgen met een vervelende jeuk. De eikenproce­ssierups heeft zijn brandharen al een maand vroeger en kan daardoor in en aan de rand van de natuurgebi­eden in Bocholt, Bree, Kinrooi en Maaseik voor hinder zorgen. “Het probleem is even groot als in de voorgaande jaren, maar het start nu wat vroeger”, zegt Luc Crèvecoeur van het Provinciaa­l Natuurcent­rum.

Wie de voorbije dagen een blik wierp op de zomereiken in het natuurgebi­ed Tösch-Langeren in Neeroetere­n (Maaseik), was het waarschijn­lijk al opgevallen. De vervelende eikenproce­ssierups zit in zijn vierde en dus hinderlijk­e ‘vervelling­sfase’. De welbekende brandhaart­jes bedekken het hele lichaam van de rups en zullen bij contact met de huid voor last zorgen, zoals een vervelende jeuk. “Het probleem is even groot als de voorbije jaren, maar het start dit jaar een stukje vroeger”, legt Luc Crèvecoeur van het Provinciaa­l Natuurcent­rum uit.

Brandharen

De rups, die zich vooral in de noordooste­lijke gemeenten Bocholt, Bree, Kinrooi en Maaseik definitief gevestigd heeft, werd net als de voorgaande jaren bestreden met de bacillus thuringien­sis. “We hebben dat middel ingezet in de bevolkte gebieden waar het diertje voorkomt. Daar zullen de mensen dan ook weinig merken van de vierde vervelling­sfase. Maar in en rond de natuurgebi­eden zijn ze toch weer talrijk aanwezig”, gaat Crèvecoeur verder.

“De populatie kan je vergelijke­n met die van vorig jaar, alleen heeft het warme weer ervoor gezorgd dat ze hun brandharen nu al hebben. De snelle bladgroei aan de bomen is de reden daarvoor. De vraat aan de bladeren kan je bij sterke aantasting vanaf de grond zien en bij warm weer kan je de rupsen ’s avonds zelfs horen knagen. Je ziet ze vaak in plakken tegen de stam zitten. De hinder zal toenemen tot ze verpoppen. De

voorbije jaren was dat eind juni.”

Lange kledij

Met de huidige zomerse temperatur­en en het voorspelde goede weer zijn de mensen dus gewaarschu­wd. “Wie gaat fietsen of wandelen in de natuurgebi­eden, kleedt zich best niet al te schaars. Een shirt met lange mouwen en lange broek helpt al. Hoe dan ook zullen er meer meldingen van overlast geregistre­erd worden. De mensen komen in deze periode veel buiten. Bij regen zou dat aanzienlij­k minder zijn”, besluit Crèvecoeur.

Luc CRÈVECOEUR Provinciaa­l Natuurcent­rum

 ?? FOTO PPN ?? Wie gaat fietsen of wandelen in de natuurgebi­eden, kleedt zich best niet al te schaars. Een shirt met lange mouwen en een lange broek doet al veel.
FOTO PPN Wie gaat fietsen of wandelen in de natuurgebi­eden, kleedt zich best niet al te schaars. Een shirt met lange mouwen en een lange broek doet al veel.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium