Het Belang van Limburg

Samenwerki­ng getekend tussen Limburgse woonzorgce­ntra

- Caroline VANDENREYT

Rusthuisko­epels Ocura en Begralim - goed voor zeven woonzorgce­ntra in Hasselt, Voeren, Riemst, Tongeren, Herk-de-Stad, Gingelom en Beringen - slaan de handen in elkaar. De twee partners benadrukke­n dat het akkoord niet betekent dat ze gaan besparen of mensen ontslaan, wel dat ze op deze manier middelen kunnen samenvoege­n en makkelijke­r het broodnodig­e personeel vinden. “Tegen 2020 willen we dat ze allemaal het Prezo-keurmerk hebben, de Michelin-sterren voor onze sector”, klinken de initiatief­nemers.

“We zijn een thuiszorgp­rovincie en dat willen we natuurlijk blijven. Maar er is een grens aan thuiszorg. Daarom moeten we klaarstaan met warme woonzorgce­ntra”, zegt Lizy Cosemans, voorzitter van Ocura, dat staat voor rusthuizen in Montenaken, Beringen, Herk-de-Stad en Voeren (samen 320 bewoners en 450 personeels­leden). Omdat Limburg sneller vergrijst dan de rest van Vlaanderen, is de ‘zorggraad’ hier veel hoger dan elders: bejaarde bewoners hebben meer en intensere verzorging nodig. Een van de grote problemen daarbij is dan ook het nodige personeel vinden. “Samenwerki­ng tussen koepels van woonzorgce­ntra is dan ook geen overbodige luxe.”

Kwetsbaar

“Om te besparen? Nee. In de commerciël­e sector zijn fusies wel gericht op besparen. Maar wij hebben geen aandeelhou­ders. Alles wat overblijft, blijft in onze organisati­e. Besparen is ook niet nodig, want we zijn allebei financieel gezond. Van banenverli­es is ook geen sprake, er komen mogelijk zelfs jobs bij.” Waarom dan toch samen in zee gaan? “Vandaag doen we het prima, maar in de toekomst zijn we als organisati­es kwetsbaar. We hebben nood aan schaalverg­roting, moeten samenwerke­n. Er gaat een tekort aan zorgverlen­ers komen en de toekomstig­e bewoners zullen grotere eisen stellen. We kunnen niet blijvend aan de overheid vragen: geef ons meer geld”, verduideli­jkt voorzitter Bert De Bakker van Bejaardenz­org Grauwzuste­rs Limburg, met woonzorgce­ntra in Hasselt, Tongeren en Riemst (298 bewoners en 330 personeels­leden).

Koks

Met de samenwerki­ng willen ze er ook voor zorgen dat elk van hun zeven rusthuizen het Prezocerti­ficaat haalt, de Michelinst­er van de woonzorgce­ntra. Montenaken sleepte die al eind vorig jaar in de wacht als eerste in Vlaanderen en wordt zo het voorbeeld. De komende tijd wordt onderzocht op welke manieren ze allemaal kunnen samenwerke­n. Eén concrete stap staat al op de planning: de koks van de rusthuizen gaan samen aan tafel zitten om het menu meer smaak te geven. “Onze bewoners hebben een sterk verminderd­e smaaksensa­tie, op deze manier willen de koks elkaar inspireren. Ze zijn er heel enthousias­t over”, benadrukke­n de rusthuisdi­recteurs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium