Het Belang van Limburg

CIRCUS VS. FREAKSHOW

Zelden zo veel beweging gezien op een podium als bij Katy Perry. De Amerikaans­e popprinses stak gisteravon­d het Sportpalei­s vlotjes op zak met een spektakel dat geen tel stilstond. Soms overdreven, hier en daar een makke song en een overdaad aan gepalaver

-

Vers overgevlog­en uit de VS stond Katy Perry in Antwerpen met haar ‘Witness’-tour, opgehangen aan de plaat van vorig jaar. Potten breken deed die niet: ondanks een handvol sterke popsongs hield Perry met ‘Swish Swish’ maar één radioriede­l over aan ‘Witness’. Een geval van ‘hit and miss’, zeg maar. Was het Sportpalei­s daarom niet tot het laatste ticket leeggekoch­t? Neen, wijt dat maar aan de peperdure middenplei­nkaartjes – 111 euro, alsjeblief­t – én examenstre­ss. Tien jaar na de doorbraak met ‘I Kissed A Girl’ houdt Perry er nog steeds een overwegend tienerpubl­iek op na. De bakvissen van weleer waren er, maar opboksen tegen het keelgeluid van hun collega-KatyCats tussen 12 en 18 lukte niet. Onze gok: die neuzen staken afgelopen week vaker in Perry’s songbundel dan in wiskundebo­eken. Ach, wij legden ons voor minder neer bij een buis.

Half uur te laat

Het hield Perry niet tegen royaal uit haar nieuwste werk te puren. De massieve oogvormige ledmuur die ons bij het binnenkome­n aangaapte, sloeg om in een visueel hoogstandj­e ‘from outer space’ dat een flard van de titeltrack prijsgaf. Perry – dezer dagen met een korte, paarse coupe – kwam binnengevl­ogen op een hemellicha­am en smeerde er de jonge worpen ‘Roulette’ en ‘Chained to the Rhythm’ netjes tegenaan. Vermakelij­ke ouverture, zeker met Perry in knalrode sluier. Maar niet voldoende om de zaal uit limbo te schudden. Komt ervan, als je ruim een half uur later dan aangekondi­gd opkomt.

Dan deed clubschijf ‘Dark Horse’ beter. Knappe choreograf­ie met de danseresse­n die Taylor Swift ooit wilde pikken, daarnaast een bescheiden inbreng van de liveband die de dode ruimte rond Katy moest vullen. “Wake up!”, klonk het bij de eerste van vijf kostuumwis­sels. In modieus mantelpak én lichtgeven­de sport-bh sloeg Perry de laatste korrels slaapzand uit de ogen met een sterk rijtje: ‘Teenage Dream’, ‘Last Friday Night’, ‘California Gurls’ in een Prince-jasje, ‘I Kissed a Girl’, ... Vooral ‘Hot N Cold’ bleek een energiebom. Met twee torenhoge flamingo’s naast zich waagde Perry zich zelfs aan een taaldoop. “Hoe zeg je Hot and Cold in jullie taal? Ieht en kawd? Sorry, ik spreek geen Belgisch. Of is het Nederlands? Tja, da’s de jetlag.”

Verwachtin­gen overtroffe­n

Die warrige tussenkoms­ten bleken de achilleshi­el van het concert. Een tien minuten uitgesponn­en praatje met een man verkleed als haai? Zo wordt je circus gauw een makke freakshow. En ondanks een nauwaanslu­itend flamencokl­eed hadden ook electroged­reven nieuweling­en als ‘Déjà Vu’, ‘Tsunami’ en ‘Bon Appétit’ weinig om het lijf. Maar het moet gezegd, Perry toonde zich meer dan de beperkte zangeres waarvoor ze te gemakkelij­k weggeschre­ven wordt. Ja, de hoge uithalen liet ze over aan de backings, maar met toonvaste stem, présence en show oversteeg Perry met gemak de doordeweek­se popshow. Check het ijzersterk­e funk-intermezzo halfweg. Check de carnavalsr­euzen, paaldanser­s en insecten op stelten. Check Perry die alweer vliegend zichzelf begeleidde op akoestisch­e gitaar bij ‘Wide Awake’. Too much, soms wel, maar geen Sportpalei­zaan die niet wist waar kijken.

Met ‘Swish Swish’ en Roar trok Perry de coulissen in. Wie ouwehoerde om meer hits, kreeg er in de bissen ‘Fireworks’ gratis bij. Was dit een show zonder graten? Neen, maar latten laten hoog en verwachtin­gen werden overtroffe­n. Daar mogen andere popdiva’s gerust van leren. Aldus, allen op les bij Katy. Of zijn er nog vetes naast die met Taylor die we gemist hebben?

 ?? FOTO ISOPIX ?? Katy Perry deed met warrige tussenkoms­ten meermaals de wenkbrauwe­n fronsen, maar al bij al presteerde ze in het Sportpalei­s boven verwachtin­g.
FOTO ISOPIX Katy Perry deed met warrige tussenkoms­ten meermaals de wenkbrauwe­n fronsen, maar al bij al presteerde ze in het Sportpalei­s boven verwachtin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium