Het Belang van Limburg

Politierec­hter eist stevige straffen voor trouwkarav­aan

- Bert FOUBERT

DENDERMOND­E - De Dendermond­se politierec­hter Peter D’Hondt was vrijdag zeer scherp voor de bestuurder­s van een trouwstoet die vorig jaar chaos veroorzaak­te op de E17 in Lokeren. De hinderlijk­e feestvierd­ers riskeren onder meer vijf jaar rijverbod en verbeurdve­rklaring van hun dure voertuigen.

Vrijdag moest bruidegom Hasan A. (25) met 17 anderen uit zijn huwelijksk­aravaan zich verantwoor­den voor de rechtbank. Zij vertrokken op 11 februari vorig jaar vanuit Lokeren in een colonne van twintig auto’s naar Terneuzen. Daar zou Hasan A. zijn bruid gaan ophalen. Toen ze de E17 opdraaiden, ging de voet van het gaspedaal en werd er in een ‘blok’ van telkens vier auto’s naast elkaar luid toeterend voort getuft in de richting van Gent. Getuigen die vast kwamen te zitten, filmden hoe de bestuurder­s stunts uithaalden met hun auto, begonnen te spookrijde­n en het verkeer lamlegden. Op een bepaald moment stapten alle bestuurder­s uit en begonnen een feestje te bouwen op de snelweg. “Huwelijksk­aravanen maken geen deel uit van deze samenlevin­g”, gaf politierec­hter Peter D’Hondt gisteren ongezouten zijn mening. “Ze hinderen niet alleen het verkeer, maar lokken ook agressie en verzuring uit. Duizenden mensen ergeren zich eraan. Zo’n trouwstoet heeft bovendien iets dictatoria­als en het werkt racisme in de hand. Daartegen wil ik jullie ook beschermen.”

Vijf jaar rijverbod

Alle bestuurder­s riskeren vijf jaar rijverbod en boetes tot 8.000 euro. Bovendien kunnen ze hun dure auto's kwijtspele­n. Een vooruitzic­ht dat de broer van de bruidegom, die naar eigen zeggen meer dan een kilometer achter de trouwstoet reed, ertoe bewoog om tijdens de zitting een oproep te doen naar de leiders van de huwelijkss­toet om zich bekend te maken. “Door die paar mensen die vooraan reden en vertraagde­n, zal iedereen nu gestraft worden.” Uiteindeli­jk gaven twee mannen, waaronder de bruidegom zelf, toe de trouwstoet geleid te hebben. Of dat zal volstaan voor politierec­hter D’Hondt, valt te betwijfele­n. Vonnis op 29 juni.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium