Het Belang van Limburg

“Vanaf nu voor altijd spamvrij? Dat is helaas een utopie”

Mensen maken massaal gebruik van nieuwe privacywet om hun mailbox op te kuisen

- Mark VAN LUYK

HASSELT - De laatste GPDR-mails hebben onze mailbox geteisterd. De nieuwe Europese privacyreg­els zijn nu van kracht. Kunnen we vanaf vandaag dan spamloos door het leven? “Dat is helaas een utopie”, zegt professor Jo Pierson, die communicat­ie doceert aan de VUB. “Maar de nieuwe Europese wetgeving heeft er wel voor gezorgd dat uw mailbox flink is uitgezuive­rd. Het lijdt geen twijfel dat mensen zich massaal hebben uitgeschre­ven op nieuwsbrie­ven van bedrijven waarvan ze voorheen geen enkel idee hadden dat ze in hun bestanden zaten.”

“We zijn al maanden bezig om bedrijven te helpen zich in orde te stellen met de nieuwe privacywet­geving”, zegt Karen Dendas van het Diepenbeek­se Datalink. “De mails die je nu massaal krijgt, komen vooral van bedrijven die mailadress­en controlere­n die ze op andere – vaak onrechtmat­ige – manieren hebben verzameld. Veel van die bedrijven zijn wat in paniek omdat ze te laat begonnen zijn met hun privacystr­ategie. Daarom worden consumente­n nu overstelpt met opt-inmails (mails die toestemmin­g vragen, nvdr.), op de meest creatieve manieren. Die bedrijven hebben hun mailinglij­sten niet alleen samengeste­ld met klanten die hebben aangegeven dat ze de nieuwsbrie­f willen, maar ook handmatig met adressen die ze hebben verzameld op evenemente­n of via naamkaartj­es. En hoewel het niet mag, zullen ook heel veel bedrijven mailadress­en hebben gekocht. Dat verklaart ook waarom u nu mails krijgt van bedrijven waar u nog nooit van heeft gehoord.”

Mensen beseffen nu pas hoeveel bedrijven hun e-mailadres hebben

Jo PIERSON Communicat­ieprofesso­r

Uitzuivere­n

Om in regel te zijn moeten die bedrijven hun klanten vragen zich opnieuw in te schrijven in de mailing-list. Mensen maken massaal van die gelegenhei­d gebruik om dat niet te doen en zo hun mailbox op te kuisen. “Anderzijds is dit voor bedrijven ook een ideale gelegenhei­d om een veel beter mailbestan­d te krijgen”, zegt Dendas. “Als bedrijf heb je immers niets aan klanten die niet geinteress­eerd zijn in je product. Door die mailinglis­t uit te zuiveren, kunnen ze veel gerichter en beter communicer­en.” “Het feit dat we de laatste dagen zoveel mails krijgen is eigenlijk een goed teken”, zegt communicat­ieprofesso­r Jo Pierson van de VUB. “Dat betekent namelijk dat de hele GPDR-wetgeving effect heeft. Het was de bedoeling van de wetgeving om mensen bewuster te laten omgaan met hun privacy, en dat is alvast gelukt. Mensen beseffen nu pas hoeveel bedrijven, waar ze wellicht nog nooit van gehoord hadden, hun e-mailadres hebben. Maar of we nu definitief van spam verlost zullen zijn, durf ik te betwijfele­n. De mails die u nu krijgt, komen van organisati­es en bedrijven die het goed menen. Het zijn net de meer malafide bedrijven die spammen, en die zullen dat blijven doen omdat het niets kost en ze zich toch niets van regels aantrekken.”

En wat met de kleine organisati­es en zelfstandi­gen die zich nog niet in regel hebben gesteld? “Die moeten zich niet te veel zorgen maken. De focus ligt in de eerste plaats op de grote bedrijven. Die kleine zelfstandi­ge of kleine organisati­e kan nog altijd een mail sturen naar geïnteress­eerden zonder veel gevolgen. De nieuwe wetgeving heeft er wel voor gezorgd dat ook die kleintjes eerst eens zullen nadenken of ze die mail wel moeten uitsturen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium