Het Belang van Limburg

Geen groen licht voor lijst zware beroepen

Maandag ook overleg voor privésecto­r

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - Minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e (MR) heeft van de regering geen groen licht gekregen voor zijn lijst met zware beroepen voor ambtenaren. Maandag geven de sociale partners advies over de regeling voor de privésecto­r.

Komt er iets van die uitgebreid­e lijst met maar liefst 70 beroepen die slaat op de helft van de ambtenaren? Of kunnen ze die gewoon in de vuilnisbak kieperen? De grootste kritiek is het getal: de helft van de ambtenaren staat op de lijst van de zware beroepen. “Jullie vergeten dat vandaag al vijfenzest­ig procent van de ambtenaren een uitzonderi­ngsregime heeft”, reageert Bacquelain­e. “Die uitzonderi­ngen worden afgeschaft.”

En dus voor bijna iedereen - behalve voor onder meer schooldire­cteurs, proffen en magistrate­n vervangen door een zwaar beroep. Al wordt de lijst ook uitgebreid met onder zorgperson­eel en buschauffe­urs. Het grootste deel van de 360.000 ambtenaren en contractue­len die volgens berekening­en van de N-VA op de lijst met zware beroepen staan, zijn in elk geval mensen uit het onderwijs. “Toch valt ongeveer dertig procent van de onderwijsm­ensen erbuiten”, schat Yves Vannijlen, provinciaa­l secretaris van ACOD. De socialisti­sche vakbond spreekt zich trouwens pas maandag uit over het voorstel van de minister.

Premier

Voor ACV en VSOA is de zaak zeer duidelijk: de lijst is te nemen of te laten. De regering mag er geen beroepsgro­epen meer uit gooien. Anders vervalt hun akkoord met de minister van Pensioenen. Het Comité A waar vakbonden en overheid woensdag samenzaten om te praten over de zware beroepen, wordt voorgezete­n door de premier en ook N-VA, Open Vld en CD&V hebben daar vertegenwo­ordigers in. Alleen is die lijst niet onderhande­ld door de voltallig vergaderin­g, maar wel door de minister en de liberale en de christelij­ke vakbonden. Die waren er al maanden achter de schermen mee bezig. Het was ook de vakbond en niet de minister - die de lijst donderdag bekend maakte. Regeringsp­artijen N-VA en Open Vld haalden fors uit naar de lijst. Voor vice-premier Alexander De Croo (Open Vld) moet er een evenwicht zijn tussen privé en overheid. De overheidsp­ensioenen mogen niet het volledige budget opsouperen. “We moeten iedereen recht in de ogen kunnen kijken”, zegt De Croo. “Ook de bouwvakker die in weer en wind werkt en de zelfstandi­ge die zeven dagen op zeven werkt. In mijn ogen bestaat er dan ook geen lijst. De mening van de vakbonden is interessan­t, maar het is de regering die beslist.”

Privé

Maandag worden de onderhande­lingen voor de privé voortgezet en zouden de sociale partners ook een advies moeten geven over het ontwerp van minister Bacquelain­e. Dat had eigenlijk vorige woensdag al moeten gebeuren, maar toen waren er niet genoeg vertegenwo­ordigers van de werkgevers.

Het water tussen werkgevers en vakbonden is nog diep. De werkgevers willen namelijk zo weinig mogelijk beroepen als zwaar bestempele­n, terwijl ook daar de vakbonden voor een zo ruim mogelijke invulling zullen gaan. Al zijn zowel vakbonden als werkgevers afgestapt van een lijst met functies. Ze willen de bestaande criteria - fysiek zwaar werk, moeilijke uurrooster­s, veiligheid­srisico en stress - verder verfijnen. “In de koude werken, veel tillen, dat soort zaken willen er in schrijven”, zegt Anne Léonard, nationaal secretaris van ACV.

Dat de lijst in de privé moet overeenkom­en met die uit de overheid, is in elk geval moeilijk, aangezien ze op een andere manier zullen werken. “Een vergelijki­ng is niet mogelijk”, zegt Léonard. Deze lijst met criteria zal trouwens pas in de NAR worden opgemaakt. Maandag moeten ze gewoon zeggen of ze het voorstel van de minister positief of negatief adviseren en waarom.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Het ziet ernaar uit dat minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e nog wel wat werk voor de boeg heeft.
FOTO ISOPIX Het ziet ernaar uit dat minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e nog wel wat werk voor de boeg heeft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium