Het Belang van Limburg

“Oei, een ongelukje zeker?”

SOPHIE (24) EN YANAÏKA KOZEN BEWUST VOOR JANE (3) Voor je 24ste bewust moeder worden. Steeds minder vrouwen kiezen er voor. En tegelijker­tijd worden vrouwen op steeds latere leeftijd zwanger. “Dat kan het taboe op zwangersch­ap op jonge leeftijd nog groter

-

HASSELT - “Veel mensen kiezen bewust voor enkele jaren quality time als koppel, wat ik heel goed begrijp, maar wij wilden alles met ons kind delen.” Sophie Schoeffaer­ts werd op haar 21ste moeder van dochtertje Jane en dat was een bewuste keuze. “Klaar zijn om moeder te worden heeft niets met leeftijd te maken.”

Toen Sophie Schoeffaer­ts en de bekende kok Yanaïka Skrzyszkow­iak elkaar leerden kennen, wilden ze allebei graag kinderen. Op Sophie’s 20ste ging het lesbische koppel voor het eerst langs bij een fertilitei­tskliniek. Na de tweede poging bleek Sophie al zwanger te zijn. “Als twintiger heb je nog heel veel energie. Wij nemen Jane nu overal mee naartoe: op restaurant, op reis en we maken veel leuke uitstapjes.”

Ook de leeftijd van Yanaïka speelde een rol in die keuze. “Mijn vrouw is dertien jaar ouder dan ik. Ook al is ze nog heel jong van geest, we wilden niet tot haar 40ste wachten.” Sophie werkt al sinds ze 18 jaar is. Samen met Yanaïka zit ze al jaren in de horeca, wat voor een stabiele financiële situatie heeft gezorgd. “Als het financieel niet mogelijk was geweest, hadden we waarschijn­lijk een andere keuze gemaakt. We willen Jane natuurlijk alles kunnen geven wat ze nodig heeft.” Wanneer Sophie met andere ouders praat, nemen die vaak aan dat haar dochter niet gepland was. “’Oei, was het een ongelukje?’, vragen ze dan”, zegt Sophie. “Omdat ik jong moeder ben geworden, wil dat niet zeggen dat dit geen goed moment was voor ons.” Veel ouders stellen kinderen uit naar het perfecte moment. “Maar bestaat dat dan? Een kind zet je hele leven op zijn kop en daar ben je nooit 100% klaar voor. Mijn vrouw en ik voelden een gemis en toen wisten we dat het moment daar was. Dan heeft leeftijd daar niets mee te maken.” Of ze al nadenken over een tweede kindje? “Misschien ooit”, lacht Sophie. “Maar ikzelf wil niet meer zwanger zijn. Ik ben negen maanden ziek geweest. Adopteren zie ik wel nog zitten, maar voorlopig zijn we heel blij met ons drietjes.”

 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? Sophie en Jane.
Foto KAREL HEMERIJCKX Sophie en Jane.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium