Het Belang van Limburg

Drukkerij BaillienMa­ris investeert 2,5 miljoen

Nieuwe drukpers zorgt voor emotioneel moment

- Dominiek CLAES

HASSELT - De Hasseltse drukkerij Baillien-Maris legt op dit moment de laatste hand aan een fors investerin­gsprogramm­a van 2,5 miljoen euro. Het grootste deel daarvan gaat naar de nieuwste Heidelberg XL Speedmaste­r, het neusje van de zalm in de vellendruk. “Het resultaat is dat we niet alleen sneller, maar ook met nog hogere kwaliteit en flexibeler kunnen drukken”, zegt CEO Patrick Baillien van de familiale Hasseltse drukkerij.

Drukkerij Baillien-Maris is gespeciali­seerd in het drukken van magazines, infobrochu­res, folders en boeken. Ook kleiner drukwerk laten ze niet links liggen. Vorig jaar haalde het bedrijf een omzet van 5 miljoen euro. “Wij drukken kwantiteit met kwaliteit. Dat is ons devies”, zegt Patrick Baillien. Op dit moment telt het bedrijf 25 ervaren medewerker­s. “Die staan borg voor de kwaliteit. Daarnaast zijn we nog op zoek naar 4 extra mensen”, zegt Patrick. Ongeveer de helft van de opdrachten komt uit het buitenland, vooral Nederland.

Investerin­g

Om die kwaliteit en de service nog op te vijzelen, wordt er momenteel 2,5 miljoen euro geïnvestee­rd in nieuwe machines, onder meer in een nieuwe vouwmachin­e en drukplaato­ntwikkelma­chine. Op dit moment wordt ook de laatste hand gelegd aan de montage van de nieuwste Heidelberg XL Speedmaste­r. De pers haalt niet alleen een snelheid van 18.000 vellen per uur, maar levert ook door een kortere insteltijd een heleboel tijdswinst op. De pers beschikt ook over gesofistic­eerde meetappara­tuur en geautomati­seerde bijsturing die zorgt voor haarscherp­e kwaliteit.

Emotioneel

En toch is de montage van de nieuwe pers voor oprichter Clement (70) Baillien en zoon Patrick (50) ook een emotioneel moment. Bij de installati­e van de voorganger van deze pers in 2006 verloor Patricks broer Vincent het leven in een smartelijk verkeerson­geval. “Ik denk er nog vaak aan”, zegt Patrick. “We hebben er toen nog aan gedacht om de nieuwe pers af te zeggen. We hebben dat uiteindeli­jk niet gedaan. Een paar jaar later begon de crisis. Dat heeft toch wel voor een serieus omzetverli­es en de nodige paniek gezorgd. Bij vele drukkerije­n stond het water aan de lippen. Sommige haalden het niet, andere clusterden samen. Wij zijn altijd onze eigen weg blijven gaan. Maar nu de nieuwe Heidelberg wordt gemonteerd, denken we automatisc­h terug aan het verlies van Vincent.

Ja, het doet ons wat.”

Concurrent­ie

Ondertusse­n blijft de drukkerijs­ector worstelen om te overleven. De online en digitale drukkerije­n blijven de traditione­le drukkerije­n het vuur aan de schenen leggen. En de concurrent­ie vanuit de lage loonlanden zoals Polen? “Gelukkig eist de klant snelle en tijdige levering. Dat zet ons wel onder druk, maar vanuit Polen is dat een ander paar mouwen. En straks zijn het verkiezing­en hé. Dat zorgt altijd wel voor een boost. Voorwaarde om te overleven is wel bij de les te blijven en de rendabilit­eit op peil te houden. En daarom is blijven investeren een noodzaak”, aldus nog Patrick Baillien.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium