Het Belang van Limburg

Genk Green Logistics uit de startblokk­en

- Guido CLOOSTERMA­NS

BRUSSEL - De Vlaamse overheid en het consortium Genk Green Logistics hebben gisteren hun handtekeni­ng gezet onder de verkoop van een terrein van 42 hectare op de voormalige Fordsite. Daarmee is een belangrijk­e stap gezet in de realisatie van een logistiek project dat op termijn goed moet zijn voor 1.500 banen.

Genk Green Logistics is een jointventu­re van vastgoedin­vesteerder Intervest en de Limburgse Group Machiels. Zij realiseren de komende jaren samen met MG Real Estate en aannemer DEME op de voormalige Ford-site een logistiek complex van ruim 250.000 vierkante meter dat op termijn goed moet zijn voor een investerin­g van 120 tot 150 miljoen euro en op kruissnelh­eid 1.500 jobs kan opleveren.

Met de onderteken­ing nadert het masterplan Ford Genk zijn voltooiing. Zoals bekend werd de voormalige Ford-site, die sinds 31 december 2015 eigendom is van het Vlaams Gewest, onderverde­eld in drie zones. Op zone C ontwikkelt De Vlaamse Waterweg watergebon­den logistieke activiteit­en, met een nieuwe containert­erminal die een capaciteit heeft van 130.000 containers per jaar. Op zone A komen een aantal gemeenscha­ppelijke activiteit­en en op zone B ontwikkelt Genk Green Logistics een hoogwaardi­g en duurzaam logistiek project met een focus op e-commerce, logistieke dienstverl­ening en zelfs slimme maakindust­rie. De initiatief­nemers zullen voor hun project een institutio­nele gereglemen­teerde vastgoedve­nnootschap oprichten.

Achterstan­d

Op het terrein van 50 hectare dat wordt ontwikkeld door De Vlaamse Waterweg, de zone C, bouwt de Limburgse logistieke groep H.Essers een magazijn dat op termijn goed is voor 420 nieuwe banen. “De werkzoeken­dencijfers van het afgelopen jaar bewijzen dat Limburg haar achterstan­d ingelopen heeft”, aldus Vlaams minister van Werk en Economie Philippe Muyters. “Deze laatste stap in de herontwikk­eling van Ford Genk vormt daar een mooi sluitstuk op. Genk Green Logistics betaalt voor het terrein 3 miljoen euro, plus 12 miljoen euro voor sloop-, sanerings- en infrastruc­tuurwerken. Genk Green Logistics verwacht in 2020 het eerste gebouw operatione­el te hebben.

 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? Vlaams minister Muyters onderteken­t de overeenkom­st.
FOTO GUY PUTTEMANS Vlaams minister Muyters onderteken­t de overeenkom­st.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium