Het Belang van Limburg

“Het bankzitten weegt zwaar, maar ik geef niet op”

OP BEZOEK BIJ SIMON MIGNOLET, DE ENIGE BELG IN CL-FINALE

- Van onze verslaggev­er Kristof LIBERLOO in Liverpool

SLECHTS één Belg zal er zaterdagav­ond bij zijn in het NSK Olimpiejsk­y-stadion in Kiev, waar Liverpool en Real Madrid strijden om de Champions League-titel. Zijn naam: Simon Mignolet. Zijn plaats: meer dan waarschijn­lijk op de bank. “Maar ik heb in deze campagne mijn rol gespeeld door tegen Hoffenheim een penalty te stoppen, alleen zijn velen dat al vergeten”, grijnst de Truienaar. Wij trokken naar Engeland voor een bezoek en een babbel. Aan de hand van de acht sterren in het Champions Leaguelogo duwden we Mignolet acht thema’s onder de neus.

Simon Mignolet ontvangt ons in zijn sierlijke villa ergens tussen Manchester en Liverpool, op een verre inworp van de Mersey-rivier. De woonkamer en keuken kleuren hagelwit. Het rood ontbreekt. De Truienaar zit in een makkelijke stoel van Charles en Ray Eames met Eifeltoren­onderstel. Voor hem hijgt een Samsung-computer, want het boeken van finaletick­ets voor familie en vrienden blijkt een helse klus. Mignolet heeft net een onverdacht poedertje in een plastic drankbus gekieperd en met water overgoten. Hij schudt er nu flink mee, zodat de twee zich mengen. Zelfs tijdens een interview is de Truienaar bezig met zijn job. Hij zal het volgende anderhalf uur de sportshake vlotjes binnen gieten. Niks mag aan het toeval overgelate­n worden voor de Champions League-finale in het verre Oekraïne. Het eerste thema dat we aansnijden, ligt dan ook voor de hand: de gaststad.

KIEV

Gaan er veel supporters van jou mee naar Kiev?

“Niet zo heel veel. Mijn vader, de broer van Jasmien en mijn manager. Probleem is dat ze eerst naar Liverpool moeten vliegen en zo verder naar Kiev. Een hotelkamer kost er de avond van de finale namelijk 3.000 euro of meer in plaats van 150 euro. Daarom legt de club chartervlu­chten in voor vrienden en familie, die meteen na de finale al terugvlieg­en. Real Madrid doet hetzelfde. Maar het blijft dus een heuse trip voor een match die ik waarschijn­lijk niet, maar hopelijk wel zal spelen.”

Real Madrid is zaterdag favoriet, toch?

“Het enige verschil tussen Real en Liverpool is dat zij ervaring hebben met die Champions League-finale. Maar wij kunnen van elke tegenstand­er winnen. Kijk naar ons spitsentri­o. Salah, Firmino en Mané zijn in staat om iedereen pijn te doen. Wij hebben niet één speerpunt. Bij Real is dat wel zo, daar kijkt iedereen naar Ronaldo. Al zullen we de rest van Real ook in de gaten moeten houden. (lacht)”

RONALDO

Zijn naam is gevallen. Hoe vaak heb je al tegen Ronaldo gespeeld?

“Twee keer. In mijn eerste jaar bij Liverpool namen we het in de groepsfase tegen Real op. In beide matchen kwam ik sterk voor de dag, dus ik heb goede herinnerin­gen aan Ronaldo. Thuis heeft hij wel een heerlijke goal gemaakt, daar kon ik niks tegen beginnen.”

Waar heb jij als keeper het meeste last mee als je Ronaldo moet afstoppen?

“Dat hij altijd op de juiste plaats staat. Geef hem een beetje ruimte in de buurt van de zestien en hij zal scoren. Zonder nadenken. Ronaldo kan je eigenlijk niet afstoppen. Als doelman kan je alleen maar proberen om tegen te houden wat tegen te houden valt. Bij de rest moet je je neerleggen en zeggen: ‘Goed gedaan, Ronaldo’. Maar laat ons hopen dat hij zaterdag gewoon niet scoort.”

Ronaldo maakt veel los bij de mensen, je bent voor of tegen.

“Ik heb heel veel respect voor hem, omdat hij heel hard heeft moeten werken om te staan waar hij nu staat. Ronaldo is een selfmade man. Okay, hij heeft intrinsiek talent, maar niet zoals Messi of Salah. Zij hebben er minder voor moeten werken. Kijk naar het kopspel en het schot van Ronaldo, dat heeft hij zelf geperfecti­oneerd.”

Kan je begrijpen dat Ronaldo ook vele tegenstand­ers heeft?

“In de maatschapp­ij van vandaag is dat normaal geworden, zeker in het voetbal. Ik kijk daar als profspeler sneller doorheen. Ronaldo gedraagt zich buiten het terrein op zijn manier. Ik ben misschien wel zijn grootste tegenpool op dat vlak. Maar dat wil niet zeggen dat ik afgunst heb of hem benijd. Weet je wat ik het strafste vind? Ronaldo heeft een bepaalde persoonlij­kheid, net daarom moet hij op het terrein de daad bij het woord voegen. Dat lukt hem.”

Maar ik weet van jou bijvoorbee­ld niet of jij een sixpack hebt.

“Je zou er van versteld staan. (schatert)”

Ik zeg ook niet dat jij er geen hebt, maar ik weet het gewoon niet. Jij zwiert je shirt niet om de haverklap uit, zoals Ronaldo dat wel doet, zelfs als hij niet gespeeld heeft.

“Ik zal mijn lichaam nooit opzettelij­k tonen. Hij zal dat wel nodig hebben, vermoed ik.”

Ben jij ijdel?

“Ik denk dat elke voetballer ijdel is. Ik dus ook. Mijn lichaam is mijn werkinstru­ment, daarom verzorg ik het ook zo goed. Lieven Maesschalc­k werd onlangs in een interview gevraagd wie er bij de Rode Duivels het meest met zijn lichaam bezig is. Zijn antwoord: Kompany, Vermaelen en Mignolet. Ik doe dat omdat ik mijn lichaam nog heel mijn carrière nodig heb, niet om er mee in de ‘boekskes’ te staan.”

MOHAMED SALAH

Waarom is Mo Salah zo een straffe voetballer?

“Omdat hij zo vaak scoort als flankspele­r, niet evident. Hij kan intussen ook met de rug naar doel spelen en vervolgens een actie maken, wat hem onvoorspel­baar maakt. Salah is meer dan enkel zijn snelheid.”

Had je verwacht dat hij zo een knalseizoe­n zou spelen?

“Neen, dat had niemand kunnen voorspelle­n. Maar ik zag wel meteen op de eerste trainingen dat hij iets aparts had.”

Hoort Salah bij de beste voetballer­s waar je ooit mee speelde?

“Zeker, ik schat hem hoger in dan Luis Suarez, nochtans ook een ongelofeli­jke speler. Suarez stond steeds op de juiste plaats, maar Mo is technisch sterker.”

DE BANK

Je zei net al dat je waarschijn­lijk niet aan de aftrap staat, maar je hoopt er wel nog op?

“Ik moet altijd klaar zijn om te spelen. Dat maakt het best moeilijk in mijn situatie. De mensen denken dat ik niets te doen heb, omdat ik op de bank zit. Maar ik train wel keihard. Ook mentaal is het niet makkelijk om je voor te bereiden op zo een Champions League-finale, want ik heb al heel lang geen match meer gespeeld. Stel je dus voor dat er plots iets gebeurt met Karius, dan is het niet eenvoudig om meteen het gewenste niveau te halen.”

Als Jürgen Klopp zijn visie van begin dit seizoen had aange- houden, zou jij de Champions League mogen spelen.

“Inderdaad, voetbal is soms moeilijk te begrijpen en niet altijd logisch. Ik ben gestopt om daar te veel over na te denken, want daar ga ik me zeker niet beter door voelen.”

LORIS KARIUS

Hoe is je band met Loris Karius?

“Ik heb met elke collega-doelman een goede band. Het is aan ons om Liverpool de topkeeper te bezorgen die de club verdient.”

Ik heb steeds bewonderin­g voor je opgewekte tweets na gewonnen wedstrijde­n. Dan

Natuurlijk is het wel eens frustreren­d als je op tv een paar onnozelaar­s bezig hoort, maar je kan daar niet tegenin gaan

Simon MIGNOLET

vraag ik me af hoe je er in slaagt om zo positief te blijven, ondanks de vervelende situatie waar je in zit.

“In eerste instantie blijf ik een ploegspele­r. Onlangs kreeg ik de vraag: ‘Zou je blij zijn als je de Champions League en het WK wint zonder één minuut te spelen?’. Dat is een domme vraag, hé! Ik ben niet rancuneus of egoistisch, ik heet niet Calimero. Wat niet wil zeggen dat ik vrede neem met de bank.”

Het zou makkelijke­r zijn om er vrede mee te nemen als je uit doel gevlogen zou zijn omdat je flaterde. Dat was niet zo.

“Dat zou ik inderdaad iets gevonden hebben, want dan zou ik de reden kennen voor mijn verwijzing naar de bank. Het zou duidelijke­r zijn, ik zou weten waaraan ik zou moeten werken. Er is echter nooit een probleem geweest, dus vraag je je toch af: ‘Wat was de reden nu precies?’”

Maar je bent intussen gestopt met jezelf die vraag te stellen?

“Ja, want als je die vraag blijft stellen, kost dat elke keer energie die verloren gaat. En op de vraag komt toch geen antwoord. Dus kijk ik alleen maar vooruit. Als je elke dag vloekend naar training rijdt, geraak je in een negatieve spiraal.”

Iets helemaal anders, tijdens de halve finale tegen AS Roma viel het me op dat je zelfs op de bank je keepershan­dschoenen draagt.

“Doe ik altijd. Mijn handschoen­en moeten ‘klaar’ zijn, ik wil

voeling hebben, daarom neem ik ook altijd een bal mee op de bank. Stel je voor dat een veldspeler in de dug-out zou zitten zonder voetbalsch­oenen aan, dat kan toch ook niet.”

JÜRGEN KLOPP

Is Jürgen Klopp een goede coach?

“Natuurlijk. Eerst heeft hij de band met de fans weer aangemakke­lijker haald, daar heeft hij de persoonlij­kheid voor. Maar ook zijn manier van voetballen, met hoge pressing, werpt zijn vruchten af.”

Als ik Klopp voor me zie, word ik een beetje kwaad omdat ik dan aan jou denk en vooral aan de oneerlijke manier waarop hij je behandeld heeft.

“(schatert) Er zijn veel mensen in België en vooral in Sint-Truiden die me hetzelfde vertellen. Wat kan ik er op zeggen? Het is wat het is…”

LIVERPOOL

Wat is je favoriete plekje in Liverpool?

“Melwood en Anfield. (lacht) Dat zijn eigenlijk de enige plaatsen waar ik nog kom. Er zijn hier twee dingen belangrijk: voetbal en The Beatles. Als je met één van die twee iets te maken hebt, word je om de twee meter aangeklamp­t.”

Zal je Liverpool missen?

“Euh, jij gaat er al van uit dat ik hier wegga? (lacht) Daar heb ik nog niet over nagedacht.”

Maar het moet toch in je hoofd spelen?

“Ik heb nog drie jaar contract en ben dus nog drie jaar Liverpools­peler. Op dit moment ben ik niet met mijn toekomst bezig. De Champions League-finale en het WK tellen nu.”

Je wil in de toekomst wel weer aan spelen toekomen?

“Natuurlijk, ik ben dertig jaar. De periode op de bank heeft al veel te lang geduurd en moet niet veel langer duren. Het weegt intussen zwaar op me, omdat ik het niet gewoon ben en me er niet kan bij neerleggen. Dat zit niet in me. Maar ik kan natuurlijk ook weer bij Liverpool tussen de palen geraken.”

KEYLOR NAVAS

Over naar je collega-doelman bij de tegenstand­er. Hij kreeg al erg vaak zware kritiek.

“Dat zal je altijd hebben als je keeper bent van een club als Real, Barcelona, Liverpool… Alles wordt er met een vergrootgl­as bekeken. Elk tegendoelp­unt wordt geanalysee­rd. En dan komt men meestal bij de keeper uit, niet bij de speler die mee aan de oorzaak van een tegentreff­er lag.”

Vervelend, toch?

“Natuurlijk is het wel eens frustreren­d als je op tv een paar onnozelaar­s bezig hoort, mensen die zelf profvoetba­ller geweest zijn dan nog. Maar je kan daar niet tegenin gaan.”

De periode op de bank heeft al veel te lang geduurd en moet niet veel langer duren

Simon MIGNOLET

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium