Het Belang van Limburg

“Dit Zulte Waregem hoorde in play-off 1 thuis”

Waarom KRC Genk al dan niet favoriet is om het laatste Europees ticket binnen te rijven

-

U gelooft het of niet maar zondagavon­d zit het seizoen 2017-2018 er in de Jupiler Pro League helemaal op. Het allerlaats­te Europees ticket is voor KRC Genk of Zulte Waregem, de winnaar start op donderdag 26 juli zijn Europa League-campagne in de tweede (van vier) voorronde(s). KRC Genk krijgt door Francky Dury de favorieten­rol naar zich toegeschov­en, maar daar is zijn collega Philippe Clement het niet helemaal mee eens. Een dialoog op basis van een viertal stellingen.

Stelling 1

Ploegen uit play-off 1 halen vaak de bovenhand, omdat ze een hoger tempo gewoon zijn

Francky Dury: “Het is echt geen toeval dat van de zeven Europese barrages er slechts eentje door een play-off 2 ploeg gewonnen werd. Dat was uitgereken­d Genk in de allereerst­e editie van de play-offs, inmiddels al acht jaar geleden. Het verschil tussen play-off 1 en 2 is immens. (glimlacht) Ik ben een play-off 1-mens, ik heb ook dit seizoen ruim 90 procent van de wedstrijde­n gezien. Genk verdient alle lof voor de prestaties, ze waren na Standard de beste ploeg. Vergelijk je het tempo van hun slotmatch op Anderlecht met dat van onze play-off 2-wedstrijde­n, dan spreek je over een andere competitie. Wij speelden tegen Lierse dat op zijn faillissem­ent afstevende en Waasland-Beveren dat zes spelers wilde testen.” Philippe Clement: “Het klopt dat het tempo in play-off 1 hoger ligt. Maar voor mij is Zulte Waregem geen ploeg uit play-off 2. Zij waren ook dit seizoen play-off 1 waard, dat bewijzen hun start en slot van de reguliere competitie. Ze misten play-off 1 omdat de extra belasting van de Europa League hen heel veel punten heeft gekost. Ook hun parcours in playoff 2 was uitzonderl­ijk, ik weet niet of er eerder al een ploeg 28 op 30 heeft gehaald. De finale bewees dat ze erbovenuit staken: ook al speelden ze 83 minuten met een mannetje minder, toch waren ze de beste ploeg. Ik had dus liever tegen Lokeren gespeeld.”

DE 7 EUROPESE BARRAGES

2010 KRC GENK-STVV 3-2 EN 2-1

2012 AA GENT-CERCLE BRUGGE 5-1 EN 2-1 2013 STANDARD-AA GENT 0-1 EN 7-0

2015 CHARLEROI-KV MECHELEN 1-2 EN 2-0 2016 KRC GENK-CHARLEROI 0-2 EN 5-1

2017 OOSTENDE-KRC GENK 3-1

NOOT: In 2011 (Club Brugge-Westerlo) en 2014 (Zulte Waregem-Oostende) werd de barrage niet gespeeld. In 2011 stelde bekerfinal­ist Westerlo zich tevreden met een plaats in de tweede EL-voorronde, in 2014 moest Oostende passen omdat het niet over een Europese licentie beschikte.

Stelling 2

Het thuisvoord­eel geeft zondag de doorslag

Philippe Clement: “Laat het ons hopen. We komen op dat vlak van heel ver. Ik ben er best trots op dat we in play-off 1 tegen de beste ploegen van het land thuis 11 op 15 pakten. De oorzaak is dubbel: ten eerste worden we beloond omdat ons niveau omhoog is gegaan. Maar ook de binding met onze supporters werpt zijn vruchten af. De energie van de tribunes slaat over op de ploeg en omgekeerd. Hopelijk zorgt ook het schitteren­de nieuws van de contractve­rlen- ging van Leandro Trossard voor een boost en kunnen we het seizoen met een hoogtepunt afsluiten.”

Francky Dury: “Genk heeft onder Philippe Clement zijn thuisreput­atie weer opgepikt. Wij hebben het aan den lijve ondervonde­n, in Genk leden we één van onze twee nederlagen in 2018 (3-1). Een trip naar de Luminus Arena is voor iedereen bijzonder lastig, vaak hebben we er niet gewonnen (Zulte Waregem verloor zijn laatste zes wedstrijde­n in Genk, nvdr.).”

KRC GENK THUIS IN DEEL 1 VAN HET SEIZOEN (2017): 11 op 33 (33,33%)

KRC GENK THUIS IN DEEL 2 VAN HET SEIZOEN (2018): 18 op 27 (66,67%)

Stelling 3

KRC Genk beschikt over meer individuee­l talent dan Zulte Waregem

Francky Dury: “De grote kracht van het huidige Genk is dat ze over verschille­nde spelers beschikken, die met één flits een wedstrijd in een beslissend­e plooi kunnen leggen. Je had al Pozuelo en Malinovsky­i, daar is in play-off 1 Trossard nog bijgekomen. Ook Samatta steekt in topvorm. Defensief zorgen Aidoo en Colley voor stabilitei­t. Onder Philippe Clement zijn daar belangrijk­e extra componente­n aan toegevoegd. Ik zie veel meer communicat­ie en spelvreugd­e. Mogelijk heb ik vanop afstand een verkeerde indruk, maar mij lijken de spelers met een beter gevoel op het veld te staan.”

Philippe Clement: “Ik ga ermee akkoord dat we over iets meer individuee­l talent beschikken. Veel belangrijk­er is echter hoe je talent in efficiënti­e omzet. We mogen geen domme dingen doen zondag en moeten onze kansen afmaken. Onderschat Zulte Waregem niet, zeker op offensief vlak beschikt

het over erg veel troeven. Met Harbaoui hebben ze de nationale topschutte­r in hun rangen maar ook de statistiek­en van Bongonda, Olayinka – bij AA Gent zien ze hem als opvolger van Kalu - en De Pauw mogen gezien worden. Kaya voorziet hen vlot van assists. Bovendien huist er veel ervaring in die ploeg, dat zag ik woensdag nog. Ze bewaarden de rust met een mannetje minder en bleven van hun eigen kwaliteite­n uitgaan.”

Stelling 4

De druk is veel groter voor KRC Genk, voor hen is Europees voetbal een must. Al kan het een vergiftigd geschenk zijn…

Philippe Clement: “Een must? We willen het gewoon héél graag. Halen we het niet, dan houdt KRC Genk niet op met bestaan. Ik denk niet dat de druk verlammend zal werken, zondag was die ook al groot op Anderlecht. Het werkt eerder als een extra motivatie. Een Europees ticket is een beloning, geen vergiftigd geschenk. Het zal me wat denkwerk kosten om de juiste voorbereid­ing in mekaar te steken. Hoe dan ook, de eerste training staat geprogramm­eerd op 21 juni. Extra vakantie valt er niet meer te verdienen voor de spelers, anders komt de voorbereid­ing in het gedrang.” Francky Dury: “Let op: ook wij komen niet zomaar een wedstrijdj­e spelen. Wij willen even hard Europa in, de spelers en de club. Dat hebben we woensdag nog getoond. Oké, vorig seizoen heeft onze Europese campagne ons veel punten gekost, met die 4 op 39, maar je moet áltijd Europees voetbal meepikken. De groepsfase brengt de club 4 miljoen euro op, PO1 1,5 miljoen, dat is duidelijk. Al zullen we dan wel nog eerst twee voorrondes en play-offs moeten spelen om daar te geraken.”

“We geloven erin: AS Roma kon ook Barcelona uitschakel­en, hé. De posities, de mentalitei­t, de factor geluk, de afwerking… – tenslotte hebben wij met Harbaoui de topscorer in huis en miste Genk lang efficiënti­e. En met Bongonda hebben wij een cruciale speler die nog fris zit, een geweldige drive heeft. Zijn schorsing was niet terecht, zelfs in het verslag van Delferière stond ‘moeilijk te beoordelen of de fout opzettelij­k

was’.”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ??
FOTO JEFFREY GAENS
 ??  ??
 ?? FOTO PHN ??
FOTO PHN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium