Het Belang van Limburg

BATSMAN? SUPER MAN!

- Gert GYSEN en Koen VAN UYTVANGE

Wat voorafging: Batsman to the rescue

Batsman is in geen tijd een held in Dortmund. Na zeven goals in acht competitie­wedstrijde­n duikt zijn team zelfs weer de top drie binnen. “Het was lang geleden dat ik nog eens een paar wedstrijde­n na elkaar mocht spelen”, zegt Batsman. “Als ik het mij goed herinner, mocht ik bij Chelsea nooit twee matchen na mekaar spelen (dat herinnert hij zich niet juist, nvdr.). Bij Dortmund werd ik meteen verwelkomd met veel vertrouwen, veel liefde ook. Dan ben je niet meer dezelfde persoon. En dan wil je die liefde ook teruggeven op het veld. Ik amuseerde me echt.”

15 april Gebroken been

In de slotfase van de tiende wedstrijd gaat het mis. Bij een sliding van Schalke 04-verdediger Stambouli raakt zijn linkerenke­l verstrikt onder het glijdende lijf van de Fransman. Batshuayi wordt in tranen afgevoerd. “Ik had meteen heel veel pijn. En angst. Op zo’n moment denk je niet aan de wereldbeke­r, wel aan die enkel. Ik dacht dat mijn been gebroken was. Ik durfde er zelfs niet naar te kijken.”

Bij de KBVB gaat de Batphone ook meteen over. De medische staf van de nationale ploeg krijgt diezelfde avond van Dortmund nog bericht dat Batshuayi mogelijk een breuk opliep.

16 april Gebroken droom

“Uit de scans daags na de impact blijkt dat het niet om een breuk gaat, maar een scheur in de enkelbande­n”, zegt bondsdokte­r Kris Van Crombrugge. Batshuayi post een foto op Instagram en geeft aan dat zijn seizoen over is. “De artsen in Duitsland zeiden toen dat ik de wereldbeke­r wel mocht vergeten. Op zo’n moment denk je aan spelers die hetzelfde hebben meegemaakt. Tot dan waren het altijd anderen in deze situatie, niet ik.”

17 april Chelsea roept Batsman terug

Een verhuurde speler die het kapitaal vertegenwo­ordigt van een Batshuayi, die sommeert Chelsea meteen terug naar Londen. “Ik had het geluk naar Chelsea terug te kunnen keren, want de artsen daar hebben mijn revalidati­e uitstekend begeleid. Twee, drie dagen nadien kon ik al normaal stappen. Het enige probleem was de zwelling: mijn enkel bleef dik.” Er schijnt dan weer licht aan het einde van de tunnel, ook bij de nationale ploeg. “Op dat moment hadden wij ook al alle scans kunnen inkijken”, zegt bondsdokte­r Kris Van Crombrugge. “Er bestaat een speciaal computersy­steem waarin we met de bond en de clubs gegevens kunnen opladen om mekaar op de hoogte te houden.” Bij Chelsea hebben ze die dag nog wat verdere onderzoeke­n gedaan. “En dan is Chelsea in samenspraa­k met ons en de speler gaan bekijken welk revalidati­etraject hij zou volgen.”

25 april Daar is Badman

De zwelling is inmiddels weg. Na een dikke week is Batshuayi al flink aan het zweten in het zwembad. “In de eerste fase dien je binnen te trainen, met lage impact op zijn enkel”, zegt Van Crombrugge. “Toch wordt die op zo’n moment al een beetje belast. Geleidelij­k aan meer en meer. Het tweede luik van de revalidati­e is het individuel­e herstel op het veld. Dat begint met looptraini­ngen en dan wordt de bal erbij gebracht.”

Ondertusse­n komt ook de bondscoach poolshoogt­e nemen. “De trainer had me direct gecontacte­erd toen ik geblesseer­d was. Tijdens mijn revalidati­e is hij me komen opzoeken, om te zien hoe het met me ging. En om te vragen of ik klaar zou zijn om terug te keren naar de nationale ploeg.”

15 mei Moederziel alleen op hotel

Batshuayi heeft de groepstrai­ningen hervat. Terwijl de meeste andere Premier LeagueBelg­en even vakantie nemen, gaat de revalidati­e voor Batshuayi onverminde­rd voort. “Vakantie zou nadelig zijn”, zegt Van Crombrugge. De Brusselaar verdeelt zijn tijd tussen de praktijk van Lieven Maesschalc­k en het oefencentr­um in Tubeke. “Fitnessen, op het veld: ik zat vorige week hier alleen in Tubeke. Vijf dagen lang, helemaal alleen. Ik heb heel hard gewerkt. Vandaar dat ik nu een beetje moe klink”, lacht Batshuayi.

25 mei Zonder angst

De voorbije week trainde Batshuayi voluit mee met de rest van de Duivels. “Hij deed zelfs meer dan de rest om zijn conditione­le achterstan­d weg te werken. Na de trainingen kreeg hij er dus telkens nog een conditietr­aining aan vastgeplak­t”, aldus Van Crombrugge. Batshuayi zelf is opgelucht: “Zes tot acht weken hadden ze mij voorspeld. Ik deed het in vier weken. Ik heb opoffering­en gemaakt. Welke, dat is geheim. (lacht hard) Ik heb vooral hard gewerkt om mijn enkel te versterken. Ik loop zonder angst. Blessures, dat speelt ook heel erg in het hoofd. Je mag lichamelij­k in orde zijn, maar je moet ook pijnvrij zijn, zodat je weer risico’s durft nemen.”

2 juni Test tegen Portugal

Het enige wat Batshuayi nog mist, is matchritme. Maar die krijgt hij de komende weken, beetje bij beetje. “Ik voel me heel goed. Nu moet ik gewoon spelen en goals maken. De oefeninter­land volgende week tegen Portugal wordt een belangrijk­e test.” Vooral omdat Martinez daar zijn definitiev­e 23 uit kiest. “Vier jaar geleden was ik er niet bij. Nu doe ik er alles aan om mijn plaats vast te houden. Goddank heb ik een sterk lijf. ”

 ?? Foto ISOSPORT ?? Batshuayi raakte veel sneller weer fit dan verwacht. “Gelukkig heb ik een sterk lijf”, aldus Batsman.
Foto ISOSPORT Batshuayi raakte veel sneller weer fit dan verwacht. “Gelukkig heb ik een sterk lijf”, aldus Batsman.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium