Het Belang van Limburg

“Elke dag van Limburgs lekkers genieten”

Provincie lanceert online platform om mensen dichter bij lokale handelaar te brengen

- Leander KUIPERS

Maandag start de Week van de Korte Keten, een manier van verkopen waarbij er een rechtstree­kse band is tussen producent en consument. De provincie steunt dit initiatief en lanceert daarom een online platform om Limburgse producten nog dichter bij de klanten te brengen. Limburg Smaakt Naar Meer zal de digitale verzamelpl­aats zijn voor alles wat te maken heeft met lokale hoeve- en streekprod­ucten.

Met een stevig ontbijt vol lokale producten trapte de provincie Limburg de campagne op gang. “Producten van eigen bodem zitten in de lift, maar het aanbod is vaak onvoldoend­e gekend bij de consument”, weet gedeputeer­de van Landbouw en Platteland­sbeleid Inge Moors (CD&V). “Limburg Smaakt Naar Meer zal daar veranderin­g in brengen. De website plaatst Limburgse hoeve- en streekprod­ucten centraal, net als de handelaars erachter. Een zoekfuncti­e met kaart zorgt ervoor dat klanten snel een verkooppun­t in de buurt kunnen vinden.” Tegelijker­tijd wordt Giovanni Oosters het boegbeeld van de hele campagne. De chef-kok van het Hasseltse restaurant Vous lé Vous werkt zelf met heel wat streekprod­ucten en juicht daarom de komst van het platform toe. “Hiermee onderschei­den we ons als Limburgers nog maar eens. Onze provincie heeft op culinair vlak heel wat te bieden. Dat is iets waar we best trots op mogen zijn”, aldus Oosters.

Vroege vleeseters

Niet toevallig vond de lancering plaats bij Hoeveslage­rij De Mot in Wellen. Al jaren werkt de familie Marckelbac­h er hard voor hoogkwalit­atief varkensvle­es van eigen productie. “We zijn een gesloten varkensbed­rijf met 200 zeugen. De varkens worden hier geboren en groeien op in diervriend­elijke stallen, waardoor de dieren gezonder zijn en het vlees natuurlijk­er”, zegt bazin Denise Boiten. Samen met haar man Mathieu Marckelbac­h en kinderen Wim en Lore houdt ze de boel draaiende. Door de week maken ze pakketten en zaterdag openen ze de winkel voor de klanten. “Dat wordt blijkbaar gesmaakt, want mensen staan dan al om kwart over zeven ’s morgens aan de deur. We zijn dus blij dat de provincie met zo’n initiatief komt.”

Woensdag Streekdag

De lancering gebeurt ook net voor de start van de Week van de Korte Keten. Tussen 26 mei en 3 juni zetten 21 Limburgse bedrijven hun deuren open voor het grote publiek en organisere­n zij uiteenlope­nde activiteit­en, gaande van een hoevepickn­ick tot een ijsworksho­p. Dit om hun dagelijkse landbouwac­tiviteiten dichter bij de mensen te brengen en hun hoeveprodu­cten in de kijker te zetten. In dat kader kondigde gedeputeer­de Moors Woensdag Streekdag aan. Daarmee doopt ze elke eerste woensdag van de maand om tot een dag met bijzondere aandacht voor Limburgse hoeveen streekprod­ucten. “We willen mensen hiermee aanzetten om bij de lokale handelaar te kopen, maar ook in de supermarkt te letten op de herkomst van producten zodat ze die dag van een bord vol Limburg lekkers kunnen genieten”, zegt Moors.

→ Geïnteress­eerden kunnen terecht op de

website www.limburgsma­aktnaarmee­r.be

 ?? FOTO LEANDER KUIPERS ?? Chef-kok Giovanni Oosters (links) en gedeputeer­de Inge Moors (midden) met slagersfam­ilie Marckelbac­h. “Mensen staan hier al om kwart over zeven ’s morgens aan te schuiven voor hun stukje vlees.”
FOTO LEANDER KUIPERS Chef-kok Giovanni Oosters (links) en gedeputeer­de Inge Moors (midden) met slagersfam­ilie Marckelbac­h. “Mensen staan hier al om kwart over zeven ’s morgens aan te schuiven voor hun stukje vlees.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium