Het Belang van Limburg

“Ontroerd dat ze belofte van mijn vrouw waarmaken”

Kinderen van schilder Jos Nicolaï organisere­n overzichts­tentoonste­lling

- Dirk JACOBS

Vrijdagavo­nd is in zaal Onder de Toren in Hasselt een expo geopend met werken van Jos Nicolaï. De kunstschil­der is inmiddels 90 en dus vonden zijn drie kinderen Bart, Frank en An de tijd rijp voor een overzichts­tentoonste­lling. “Mijn vrouw Josephina zei altijd: ‘Als je later dood bent, organiseer ik dat voor jou.’ Tot ze twee jaar geleden zelf stierf en ik achterblee­f. Maar ik ben bijzonder ontroerd dat de kinderen haar belofte hebben waargemaak­t.”

Jos Nicolaï werd geboren in een muzikale familie, maar toonde zelf al snel interesse en talent voor beeldende kunsten. “Als kleine jongen heb ik voor het plezier zowat alle kinderen uit onze buurt getekend”, vertelt Jos. “Dat was het begin van een lang verhaal. Zo werd ik illustrato­r van kortverhal­en die ik vaak ook zelf schreef. Mijn strip ‘Doorheen Het Heelal’ was geïnspiree­rd door de Tweede Wereldoorl­og, die een diepe indruk op me heeft nagelaten.” Zijn beeldverha­al werd bekroond met de prijs van de provincie Limburg. “Ik heb zelfs nog een tijd voor Het Belang van Limburg getekend, maar beroepshal­ve koos ik voor een ‘veiligere’ loopbaan bij de rechtbank van Hasselt als secretaris van het parket.” Ook in zijn kunst schakelde Jos over naar schilderen met olieverf. Aanvankeli­jk landschapp­en, vaak geïmprovis­eerde Kempische taferelen. Na zijn pensioen in de jaren 90 brak hij resoluut met zoprobleme­n. Jos NICOLAÏ

Schilder wel de landschaps­schilderku­nst als de olieverfte­chniek. Zijn compositie­s werden steeds abstracter met slechts hier en daar nog een vluchtige suggestie van figuratiev­e elementen.

“Papa schildert nog steeds en veel”, lachen Bart, Frank en An. “Nog enkele tientallen werken per jaar en dat zorgt voor stockage- Bovendien kennen eigenlijk te weinig mensen zijn werk. Daarom dat we dit absoluut wilden doen, zeker nu hij het nog kan meemaken. En dat het de ultieme droom van mama was, maakt het alleen nog emotionele­r voor ons allemaal. We hebben er dan ook echt een overzicht van gemaakt van bijna tachtig werken. En we hopen stiekem dat papa er nog heel wat aan kan toevoegen, want schilderen is en blijft zijn leven.”

“Dat hebben ze mooi verzwegen. Ik wist tot een paar weken geleden echt van niks”, besluit een ontroerde Jos Nicolaï.

Mijn vrouw Josephina zei altijd: ‘Als je later dood bent, organiseer ik een expo voor jou.’ Tot ze twee jaar geleden zelf stierf en ik achterblee­f

 ?? DILLEN
Foto SVEN ?? Jos Nicolaï (90) en zijn drie kinderen An, Bart en Frank.
DILLEN Foto SVEN Jos Nicolaï (90) en zijn drie kinderen An, Bart en Frank.
 ??  ?? De expo ‘Jos Nicolaï is te bekijken van 26 mei tot en met 3 juni in zaal Onder De Toren, Thonissenl­aan 15 in Hasselt. U kunt er dagelijks, behalve op maandag en dinsdag, terecht van 15 tot 18 uur.
De expo ‘Jos Nicolaï is te bekijken van 26 mei tot en met 3 juni in zaal Onder De Toren, Thonissenl­aan 15 in Hasselt. U kunt er dagelijks, behalve op maandag en dinsdag, terecht van 15 tot 18 uur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium