Het Belang van Limburg

“Via Lourdes, voor de symboliek”

Joris Vandael (27) fietst naar Compostell­a om geld in te zamelen voor kankerbest­rijding

- Geert VAN BAELEN

Vandaag vertrekt de 27-jarige Joris Vandael uit Neerpelt voor een loodzware fietstocht naar het Spaanse bedevaarts­oord Santiago de Compostell­a. Met deze 2.700 kilometer lange uitdaging wil hij geld inzamelen voor het onderzoek naar kanker. Joris verloor immers zijn grootvader en een aantal kennissen aan de verschrikk­elijke ziekte, en vandaag levert zijn moeder nog altijd strijd tegen kanker. “Ook zij heeft een doel. Ze wil me opwachten als ik in Compostell­a aankom”, vertelt Joris.

Joris vangt de zware tocht aan om geld in te zamelen voor de Stichting Tegen Kanker (Levensloop Lommel). Sinds 2002 werd de jongeman verschille­nde keren na elkaar geconfront­eerd met kanker in zijn naaste omgeving en hij wil daarom zijn steentje bijdragen aan de strijd tegen de ziekte. “Toen ik elf was in 2002 werd bij mijn bompa voor de eerste keer longkanker vastgestel­d. Na een zware operatie en chemo, heeft hij ongeveer vier goede jaren gekend. Maar toen herviel hij. Op dat moment heb ik mezelf voorgenome­n dat ik met de fiets naar Compostell­a zou rijden als hij erdoor kwam. Hij heeft nog even de ziekte overwonnen, maar uiteindeli­jk hebben we in 2010 afscheid van hem moeten nemen toen hij voor de derde keer kanker kreeg.” In 2013 kruiste de vreselijke ziekte opnieuw zijn pad. “Toen werd bij mijn mama darmkanker vastgestel­d. Net zoals bij mijn grootvader op een moment dat ze van het leven zou beginnen te genieten. Even werd ze genezen verklaard, maar in 2015 kregen we dan het verdict dat ze hervallen was. Na een operatie in 2017, die vroegtijdi­g gestaakt werd, kreeg mijn moeder de diagnose chronische kanker. Dat nieuws in combinatie met het overlijden van een voormalige collega aan de gevolgen van kanker, was een mokerslag voor me. Ik schaam me niet om te zeggen dat ik toen een paar keer naar een psycholoog geweest ben. Dat heeft me heel veel geholpen om dit een plaats te geven.”

Mooi weer

Het oude plan om naar Compostell­a te fietsen kwam weer boven. “Mijn mama wil me daar heel graag opwachten. Dat is een moment waar we met zijn allen naar uitkijken. Onderweg maak ik ook een tussenstop in Lourdes. Als eerbetoon aan mijn grootvader, die vroeger als buschauffe­ur heel wat groepen naar die plek heeft gebracht. En het is tenslotte de plaats van de wonderbaar­lijke genezing. Een mooie symboliek die past bij mijn tocht.”

Joris hoopt zijn lange tocht op 37 dagen te klaren. “Ik volg de “Langs oude wegen” route die leidt langs uitlopers van het Centraal Massief. Deze zou fysiek wat zwaarder zijn, maar de kans op mooi weer is wel groter. Tijdens het fietsen hoop ik ook tijd te hebben om voor mezelf eens de zaken op een rijtje te zetten.”

Mijn mama wil me heel graag opwachten in Compostell­a. Dat is een moment waar we met zijn allen naar uitkijken

Joris VANDAEL

Sponsors

Het uiteindeli­jke doel is natuurlijk ook om heel wat geld in te zamelen. Via zijn moeder kwam Joris in contact met Levensloop Lommel, en hij is ook trouwe deelnemer van deze actie ten voordele van Stichting Tegen Kanker. “Mijn fietstocht kan je zien als een losse actie. De kosten betaal ikzelf, maar alle sponsoring en giften komen op de teller van Levensloop. Voor mijn vertrek is eerst nog een ontbijtbuf­fet in OC de Vranken. Het is helemaal volzet. We verwachten meer dan 200 mensen, het overtreft alle verwachtin­gen. Ik voelde schroom om aan te kloppen bij bedrijven, maar ze bieden zichzelf aan. Ik geloof echt dat acties als deze het kankeronde­rzoek kunnen versnellen.”

→ Wie Joris wil steunen vindt alle info op

www.bloggen.be/joristoCom­postella

 ?? FOTO GVB ?? Joris vertrekt vandaag voor een tocht van 2.700 kilometer.
FOTO GVB Joris vertrekt vandaag voor een tocht van 2.700 kilometer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium