Het Belang van Limburg

Deze week in het nieuws

Vice-premier Kris Peeters verdedigde als minister van Werk deze week de pensioenhe­rvorming voor zware beroepen.

- Casagrande&van Diepen

De afgelopen week bereikten de vakbonden samen met pensioenmi­nister Bacquelain­e een akkoord over de zware beroepen. Terwijl coalitiepa­rtners Open Vld en N-VA al meteen de aanval inzetten, is minister van Werk Kris Peeters (CD&V) opvallend lovend. “Dit is een eerste stap, een eerste akkoord. Van mij verdient minister Bacquelain­e felicitati­es, net als Luc Hamelinck van het ACV en François Fernandez van het VSOA. Ze zijn maanden achter de schermen bezig geweest met die zware beroepen.”

Op die lijst is wel veel kritiek. De helft van alle ambtenaren heeft een zwaar beroep.

“Ik begrijp wel dat mensen zich afvragen of sommige beroepen die op de lijst staan effectief zware beroepen zijn. Aan elke ontbijttaf­el en in elk café wordt daarover gesproken en dat is ook goed. Maar je mag niet vergeten dat we bij de overheid vandaag al veel specifieke regimes hadden: brandweer, politie, treinperso­neel, enzovoort. Nu worden al die regimes gestroomli­jnd. Vergeleken met de huidige systemen zullen mensen langer moeten werken.”

De grootste groep mensen met een zwaar beroep zit in het onderwijs. Terecht volgens u?

“Mensen zeggen nu wel dat het hele onderwijs een zwaar beroep is, maar in die lijst zit veel variatie gebaseerd op vier criteria (Leerkracht­en beantwoord­en aan één of twee criteria, red).

Je hebt lichte zware beroepen en zware zware beroepen. Het is een zeer intelligen­te oefening. Iedereen moet in elk geval werken tot 60 jaar.”

Open Vld en N-VA vrezen dat als je deze criteria doortrekt naar de privésecto­r de oefening onbetaalba­ar wordt.

“Een aantal zaken zal je ook in de privésecto­r moeten toepassen. Een verpleegku­ndige in een openbaar ziekenhuis of in een privézieke­nhuis moet je gelijk behandelen. Maar de omvang is niet hetzelfde. In de privé heb je geen leger, onderwijs, brandweer, politie,…”

Maar in de privé heb je wel bewakingsa­genten, bus- en vrachtwage­nchauffeur­s. Worden dat ook zware beroepen?

“Ik ga daar niets over zeggen, dat is voor de Nationale Arbeidsraa­d. Ik kan alleen maar vaststelle­n dat dit een onderhande­lde lijst is. Ik hoop dat het ACOD maandag ook haar goedkeurin­g geeft. Dit is in elk geval een thema dat leeft bij de mensen, niet zoals sommige andere dossiers.”

U bedoelt?

“Neem nu de begroting. Ik denk niet dat veel mensen aan de ontbijttaf­el zeggen: dat evenwicht in 2020 komt te laat.”

Uw partijgeno­te Griet Smaers heeft donderdag in de Kamer gezegd dat CD&V een begrotings­evenwicht wil. N-VA wil dat ook, wat is dan het probleem?

“Wij willen naar een evenwicht in 2020, de N-VA al eerder. Het is zoals het lopen van een wedstrijd. Je kan snel lopen om een snelle tijd te halen, maar dan weet je niet of je over de eindmeet geraakt. Europa vraagt geen begroting in evenwicht in 2019. Voor Europa is 2020 ook goed.”

Nochtans zit de economie mee. Waarom is dat evenwicht niet sneller haalbaar?

“Het is belangrijk om de koopkracht niet in gevaar te brengen. Zonder de investerin­gen in de tax shift, zonder de verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng en zonder het optrekken van de laagste uitkeringe­n was het makkelijke­r om het evenwicht te bereiken. Maar daar hebben we wel terecht in geïnvestee­rd. Degenen die zeggen dat de begroting in evenwicht moet, zijn ook degenen die zeggen dat we de loonlasten en de vennootsch­apsbelasti­ngen moeten verlagen.”

U bedoelt de N-VA?

“Ook de werkgevers.”

N-VA kijkt voor dat begrotings­evenwicht altijd naar de sociale zekerheid. Is dat voor u bespreekba­ar?

“Dat degenen die zeggen dat we moeten knippen in de sociale zekerheid dan maar aangeven wat ze precies bedoelen. Vergeet ook niet dat we de afgelopen legislatuu­r al 2 miljard minder hebben uitgegeven aan werklooshe­idsuitkeri­ngen.”

Intussen is het aantal langdurig zieken wel gegroeid tot 400.000. Ze kosten nu al 8 miljard per jaar. Wie vroeger werkloos was, is nu overgestap­t naar de ziekteverz­ekering?

“Dat verhaal klopt niet. Tussen die twee groepen is er maar een beperkt brugje. Maar ook daar nemen we maatregele­n voor. Vorige week hebben we nog beslist dat bedrijven die zieke werknemers niet meer aan het werk willen zetten, een boete kunnen krijgen van 800 euro per kwartaal. Werknemers die niet opnieuw aan de slag willen, kunnen ook eenmalig 5 tot 10 procent van hun uitkering verliezen. Voor alle duidelijkh­eid: het gaat alleen om degenen die medisch in staat zijn om opnieuw te gaan werken. Wie denkt te kunnen besparen op de sociale zekerheid moet dan maar maatregele­n op tafel gooien. Of moeten we misschien de pensioenen of de werklooshe­id aanpakken?”

Patrick Dewael (Open Vld) pleitte er deze week voor om de werklooshe­id te beperken in de tijd.

“Dat brengt in de begroting van 2019 in elk geval niets op. En de werklooshe­idsuitkeri­ngen zijn nu al degressief. Aan het einde zit je al op het niveau van een leefloon. Mensen die dan moeten overstappe­n naar een leefloon, worden ook niet meer begeleid door de VDAB. Zo kan je deze mensen ook niet meer activeren.”

Volgens Dewael moet die beperking in de tijd in het volgende regeerakko­ord staan. Ook N-VA is pro. Dat zijn al twee partijen.

“Maar Dewael heeft ook gezegd dat de werkzaamhe­idsgraad omhoog moet. Hoe ga je ze opvolgen als ze niet meer in de werklooshe­id zitten? Dan zouden ze zogezegd van pure armoede wel werk moeten gaan zoeken. Maar er is werk genoeg, ze hebben er gewoon niet de juiste kwalificat­ies voor. Die plaat over de beperking van de werklooshe­id in de tijd is grijsgedra­aid. Steek die plaat in een hoes en berg ze op, want ze lost de problemen niet op.”

U profileert zich dus andermaal als het sociale gelaat van deze regering?

“We blijven christende­mocraten.”

Nochtans krijgt u kritiek van uw eigen vakbond ACV. Zij vrezen dat werkgevers de re-integratie van langdurig zieken misbruiken om mensen te ontslaan. ACV heeft het zelfs over een ontslagmac­hine.

“ACV zegt niet altijd de juiste dingen. In dit geval vergissen ze zich.”

Europa zegt in haar rapport over onze begroting ook dat er meer mensen aan het werk moeten. De werkzaamhe­idsgraad ligt hier nog altijd veel te laag.

“Ik herinner me nog dat ik bij de sluiting van Ford Genk tussen die duizenden arbeiders aan de poort stond. Dat is mij altijd bijgebleve­n. Ik heb nu, maar ook als minister-president, er alles aan gedaan om mensen aan het werk te krijgen. Neem nu het SALK-plan voor Limburg. De Limburgse werklooshe­id is in 3 jaar tijd gedaald van 8,5 procent naar 6,3 procent. Limburg doet het fantastisc­h.”

Maar allochtone­n en vijftigplu­ssers aan het werk krijgen, blijft moeilijk. Ook Europa wees ons daar deze week nog op.

“Maar tegelijker­tijd zijn er in Limburg ook veel openstaand­e vacatures. We zitten met een werkzaamhe­idsparadox. Bedrijven vinden geen personeel en kunnen daardoor niet groeien en toch zijn er nog altijd kansengroe­pen die geen werk vinden. Volgende week zullen de premier en ik op het overlegcom­ité met de regio’s voorstelle­n om die paradox samen aan te pakken. Want veel bevoegdhed­en zitten bij de regio’s. We moeten zwaar inzetten op de vorming van allochtone­n en van arbeidsgeh­andicapten.”

Maar ook al vinden bedrijven geen personeel, 55-plussers nemen ze liever niet in dienst. Hebt u daar een verklaring voor?

“Ook daar zullen we naar een mentalitei­tswijzigin­g moeten gaan: als een werknemer een goede arbeidsatt­itude heeft, dan zal het bedrijf voor de opleiding kunnen zorgen. Toen wij in de jaren 80 sollicitee­rden voor een job, zaten we te bibberen tijdens ons gesprek. Nu zijn het de bedrijven zelf die bibberen, in de hoop dat de werknemers voor hen komen werken.”

Wat hebt u eigenlijk zelf onthouden uit het Europese begrotings­rapport?

“Ik vond het vooral interessan­t om te zien wat er niét instond. De loonkosten­problemati­ek bijvoorbee­ld. Die bestaat nog, kijk maar naar de e-commerce-bedrijven die zich daardoor in Nederland hebben gevestigd. Vandaar ook dat we de loonlasten in de e-commerce verlagen. Maar Europa zegt er in elk geval voor het eerst in jaren - niets meer van. In het rapport staan trouwens ook positieve zaken: de hervorming van de pensioenen en van de arbeidsmar­kt bijvoorbee­ld.”

U wil nog meer mensen activeren, maar hoeveel winst kunnen we nog boeken? Iedereen aan het werk krijgen is een utopie, dat weet u toch ook?

“Ik ben ervan overtuigd dat we een volledige werkgelege­nheid kunnen halen tegen 2025, dat is een werklooshe­id van 3 procent. Maar dan moet de arbeidsmob­iliteit ook beter. Vandaag zeggen werknemers: als ik elke dag 2 uur in de file sta, doe ik het niet. Mensen zijn de files kotsbeu. En dat lossen we niet alleen op met meer infrastruc­tuur. Versta me niet verkeerd, ik ben ook voorstande­r van de Noordzuidv­erbinding in Limburg en van meer openbaar vervoer. Maar dat alleen zal het probleem niet oplossen. We zullen creatiever moeten zijn. Telewerk meer stimuleren bijvoorbee­ld. Ik heb zo eens het thuiswerka­larm afgekondig­d. Het effect is bewezen (lacht).”

Werkgevers waren toen wel boos omdat de aangekondi­gde sneeuwstor­m uitbleef. U was te snel met uw alarm.

“Is dat zo? Het heeft in elk geval wel gewerkt. Bedrijven zijn soms nog te conservati­ef. Ik heb in de Wet Peeters voor werkbaar werk dat thuiswerk voorzien, maar de bedrijven moeten daar wel zelf akkoorden over afsluiten. In die wet zitten nog andere innovatiev­e pareltjes die onvoldoend­e worden toegepast. We hebben bijvoorbee­ld ook glijdende werktijden ingevoerd. Dat heeft wat tijd nodig om tot de werkvloer door te dringen, maar het zijn de bedrijven die het moeten doen. Ik kan het paard naar de drinkbak leiden, maar ik kan het niet doen drinken.”

Is deze regering ook gewoon niet te soft voor de bedrijfswa­gens? Europa verwacht ook niet veel van de vrijwillig­e cash-for-cars-regeling.

“We hebben een mentalitei­tswijzigin­g nodig en die is aan het groeien. We hebben de cash-for-cars-regeling en ook het mobiliteit­sbudget moet zo snel mogelijk worden gefinalise­erd. Maar je merkt toch dat er nu al een mentalitei­tswijzigin­g bezig is. Een bedrijfswa­gen is geen geschenk meer. Je staat er gewoon mee in de file. Uren niks te doen, je te enerveren.”

Over enerveren gesproken. Hoe is de sfeer in de regering?

“Het zal u verbazen, maar de sfeer in de regering is goed. Er zijn drie concentris­che cirkels. De eerste is het kernkabine­t met de vicepremie­rs en de premier, de tweede is de regering. Zowel in de kern als in de regering is de sfeer goed. Maar dan heb je een derde concentris­che cirkel van partijvoor­zitters en anderen die regelmatig uitspraken doen die al dan niet een effect hebben op de regering. Dat is vermoeiend, ook al wordt over de uitspraken van die laatste cirkel in de regering niet gesproken.”

N-VA-voorzitter Bart De Wever zit in die laatste cirkel. Twee weken geleden zei hij dat de dash uit de regering is, vorige week dat de kernuitsta­p niet haalbaar is. En u moet daar telkens op reageren.

“Het is niet omdat iemand in Antwerpen - toch een belangrijk­e stad (lacht) iets zegt, dat we het daar in de regering over moeten hebben. Pas als een minister wil terugkomen op een beslissing, zal dat onderwerp ter sprake komen. Maar zo’n uitspraken zouden beter niet gebeuren. Misschien kan ik beginnen door zelf te zwijgen (lacht).”

Maar de dash zit dus wel nog in de regering?

“Natuurlijk zit de dash er nog in. De regering werkt in elk geval goed. Kijk naar wat er beslist wordt elke vrijdag. Al de rest heeft weinig toegevoegd­e waarde.”

Kijkt u uit naar volgende regering?

“Daar ben ik niet mee bezig.”

Zou u een regering-Michel II zien zitten?

“Ik kan daar geen zinnig antwoord op geven. Het is nog een jaar voor de verkiezing­en, er kan nog van alles gebeuren. Ik weet uit ervaring wat het is om coalities te smeden, regeerakko­orden te schrijven en dan nog de posities te verdelen. Voor het zo ver is, zal er nog veel water via de Schelde naar de zee vloeien. Maar ik zal het anders zeggen: ik vind dat Charles Michel het goed doet.”

Nochtans was u zelf graag premier geworden. Zou u nog eens zoals nu in een regering stappen waarvan u zelf de leiding niet hebt?

“Dat is dezelfde vraag. Daarvoor is het te vroeg. Ik heb nu aanvaard om lijsttrekk­er te zijn in Antwerpen voor de gemeentera­adsverkiez­ingen. Dat is een serieuze uitdaging. Een uphill battle om het in termen van de Eerste Wereldoorl­og te gieten. Kijk, ik doe mijn job graag, maar er hangt ook veel perceptie aan vast. Dat ze mij het sociale gelaat van de regering noemen, is mooi. Maar er zijn mij andere minder flatterend­e namen toegedicht. Kijk naar de daden, dat vind ik het belangrijk­ste.”

U werd de afgelopen jaren vaak weggezet als het blok aan het been van de andere partijen in de regering.

“Dat is de perceptie die sommigen ook bewust voeden. Wie? Dat laat ik aan jullie over. Op het einde van de rit zal ik rapporten krijgen over mijn werk. Als die objectief zijn zullen mensen zien dat wij heel wat hebben gerealisee­rd. Bijna elke week hebben we een wetsontwer­p rond economie, werk en consumente­nzaken door het parlement geloodst.”

Kijkt u eigenlijk uit naar de verkiezing­en in Antwerpen na uw valse start over de orthodoxe jood die vrouwen geen hand wilde geven.

“Die verkiezing­en zijn in elk geval zeer uitdagend. Antwerpen heeft meer dan 170 nationalit­eiten en een groot aantal gemeenscha­ppen met een eigen dynamiek. Wij hebben een erg goeie ploeg en zijn voor het verbindend­e, we bestrijden segregatie. En ik moet eerlijk zeggen: in Limburg zijn er gemeenten waar Antwerpen veel uit kan leren. Genk bijvoorbee­ld, of Beringen. Jullie hebben heel wat ervaring met al die gemeenscha­ppen. Antwerpen is dan wel een wereldstad, maar we moeten de openheid hebben om dat te bekijken.”

De kans dat u in oktober veel minder stemmen haalt dan De Wever en als grote verliezer wordt weggezet, is wel groot.

“U bedoelt dat ik afga? (lacht) Qui ose vaincra. Alleen wie durft, kan winnen. Als je niet durft, verlies je altijd. Iemand die zich aan zijn politiek postje vastklampt, is ten dode opgeschrev­en. Ik heb niet de ambitie om zoals Herman De Croo 50 jaar politiek actief te zijn. Ik heb jarenlang de lijst geduwd in het rustige Puurs. Toen kwam de vraag vanuit Antwerpen. Mijn politieke carrière kan daar een knak krijgen, met alle gevolgen van dien. Maar ik kan geen jonge mensen overtuigen om op een lijst te staan als ik me zelf helemaal risicoloos opstel.”

U woont er ook echt? N-VA en Bart De

Wever zaaien daar twijfel over.

“Het is de moeite niet om daar op te reageren. Mijn echtgenote heeft een prachtig appartemen­t ingericht. Bart De Wever zou ook kunnen zeggen: ik ben zeer gelukkig dat de vicepremie­r in Antwerpen komt wonen. Dan staat de coalitie die ik wil verder zetten nog sterker. Hij heeft die reactie niet. Ik vind dat spijtig.”

U hebt wel een valse start genomen met de affaire rond Aaron Berger, de jood die vrouwen geen hand wilde geven. Zal dat nog meespelen?

“Ik sta nog altijd achter de keuze die ik toen heb gemaakt en hoe we dat hebben aangepakt. Maar soms loopt het niet zoals je het graag zou hebben. We hebben nu een vrij intensieve dialoog met de joden en de joodse gemeenscha­p. Of er een nieuwe jood op de lijst zal staan? Dat weet ik nog niet.”

De peiling na die affaire gaf u nog 2 procent.

“Ik noem dat een steekvlamp­eiling. Heeft men een peiling gehouden de dag nadat Bart De Wever in het Fornuis is geweest? Nee.”

Een voordeel: u kunt er alleen maar op vooruitgaa­n.

“Voilà, je moet altijd de positieve kant van de zaak bekijken (lacht). Het is beter om als underdog te vertrekken dan al lang op voorhand op kop te rijden in de koers. Dan kan je langzaam opschuiven en het in de sprint afmaken.”

Het is niet omdat iemand in Antwerpen - toch een belangrijk­e stad (lacht) - iets zegt, dat we het daar in de regering over moeten hebben

 ??  ?? Dat degenen die zeggen dat we moeten knippen in de sociale zekerheid dan maar aangeven wat
ze precies bedoelen
Dat degenen die zeggen dat we moeten knippen in de sociale zekerheid dan maar aangeven wat ze precies bedoelen
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium