Het Belang van Limburg

Bilzenaar met mentale beperking “zomaar” in elkaar geslagen

Bilzenaar (40) met mentale beperking zinloos in elkaar geslagen in Schoonbeek

- Hanne DE BELIE

Getuigen hebben gezien hoe Robby drie keer probeerde recht te krabbelen, om weer tegen de grond gestampt en geslagen te worden Gavina GOFFAERT

Moeder Robby

BILZEN - Zijn oogkas is gehecht en ziet rood, paars en bruin. Hij draagt een grote plakker op zijn oor, want zijn piercing werd eruit gescheurd. Robby Simenon (40) uit Schoonbeek (Bilzen), die een mentale beperking heeft, werd vrijdagavo­nd in elkaar geslagen. “Hier op de wijk, door twee gasten van begin twintig”, vertelt hij. “Robby is veertig, maar denkt als een jongen van zestien”, zegt zijn moeder Gavina. “Waarom toch dit zinloos geweld?” Ze hebben klacht ingediend.

Robby Simenon (40) en zijn moeder Gavina Goffaert wonen sinds een jaar of vijf in de sociale woonwijk van Schoonbeek (Bilzen). “Ik heb altijd gedacht dat Robby veilig was in de wijk”, zucht Gavina, die nog erg onder de indruk is. “Iedereen kent hem. Iedereen zegt vriendelij­k goeiendag. Robby is eigenlijk een jongen van zestien, zeventien jaar in het lichaam van een man van veertig. Hij is mentaal blijven hangen op die leeftijd. Iedereen hier weet dat hij een beperking heeft, maar er zijn nooit problemen geweest.” “Als ik met de bus van mijn werk kom, moet ik nog een stukje wandelen van op de steenweg tot thuis”, vertelt Robby. “Als iemand van de wijk mij ziet lopen, geven ze mij een lift. Met de auto of met de scooter. Ook de jongeren.”

Vol bloed

Vrijdagavo­nd liep het echter mis. Robby en zijn moeder gingen in de buurt wandelen met de hond. “Robby kwam een jongen en meisje tegen die hij kent”, vertelt Gavina. “Hij is bij hen gestopt om wat te babbelen. Ik ben zelf verder naar huis gewandeld. Dat was rond twintig voor acht. Ik moest om acht uur vertrekken om mijn kleinkind te halen en rond vijf voor acht was Robby nog niet thuis. Zijn gsm lag hier op tafel, dus ben ik hem buiten gaan zoeken. Aan het jeugdhuis zag ik hoe hij werd ondersteun­d door iemand, omdat hij zo wankel was. Hij hing helemaal vol bloed. Natuurlijk was dat schrikken.”

Sigaret

“Ik was aan de pitch - zo wordt het minivoetba­lterrein op de wijk ge- noemd - een sigaretje aan het roken”, vertelt Robby. “Twee gasten van een jaar of twintig zeiden dat ik daar niet mocht roken. Ik heb hen geantwoord dat het pleintje van iedereen is, dat het openbaar terrein is. Dat was voor hen genoeg om mij in elkaar te kloppen.” “Verschille­nde getuigen hebben gezien wat er gebeurd is”, vertelt Gavina. “Ze hebben gezien hoe

Twee gasten zeiden dat ik geen sigaret mocht roken aan het minivoetba­lterrein. Toen ik antwoordde dat het pleintje van iedereen is, was dat voor hen reden om mij in elkaar te kloppen

Robby SIMENON

Robby drie keer probeerde recht te krabbelen, om weer tegen de grond gestampt en geslagen te worden. We hebben hun namen kunnen achterhale­n: ze wonen niet op de wijk, of toch niet meer. Robby had hen wel eens eerder gezien.”

Hij knikt. “Ik had al eens een sigaretje met hen gerookt”, zegt hij. “Ik heb zelfs al eens een sigaret van hen gekregen toen ik er zelf geen meer had. En nu dit. Ik snap het niet.”

Werkonbekw­aam

Gavina bracht haar zoon na het voorval meteen naar het ziekenhuis. “Robby is gehecht op twee plaatsen aan zijn oogkas”, vertelt ze. “Zijn oor is doorgesche­urd: ze hebben een piercing van zijn oor getrokken. Hij heeft overal blauwe plekken. Op zijn rug zag je zelfs drie strepen van een schoenzool staan.”

“Ook zijn gezicht is gezwollen: gisteren was zijn wang zo dik als een tennisbal. De dokters dachten eerst dat zijn kaak gebroken was, maar dat bleek niet het geval. Gelukkig, anders had hij twee maanden met een rietje moeten eten. Nu is hij zeker een week werkonbekw­aam. Hij werkt bij Bewel in Hasselt. Zo kan hij niet gaan werken: zijn verwonding­en doen pijn en hij moet veel rusten.”

“Ik blijf mij de vraag stellen: waarom?”, besluit Gavina. “Ze hebben niets gestolen. Zijn portefeuil­le had Robby nog op zak en zijn gsm lag thuis. Het was gewoon zinloos geweld. Waarom kiezen ze altijd de zwakken eruit? Ik laat het hier niet bij. Als ze aan mijn zoon komen, raken ze mij. We hebben zaterdagoc­htend klacht ingediend bij de politie. Ik hoop dat ze de daders straffen.”

De lokale politie bevestigt dat Robby en zijn moeder klacht hebben ingediend “voor iets wat vrijdagavo­nd zou zijn gebeurd”, zegt Dirk Claes, korpschef van politiezon­e Bilzen-Hoeselt-Riemst. “Ze hebben één van de namen kunnen doorgeven. Die persoon zal in de loop van de volgende dagen verhoord worden.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S
RAYMOND LEMMENS/HBVL ?? Robby toont zijn verwonding­en: twee hechtingen in zijn oogkas, een doorgesche­urd oor en een hoop blauwe plekken.
FOTO'S RAYMOND LEMMENS/HBVL Robby toont zijn verwonding­en: twee hechtingen in zijn oogkas, een doorgesche­urd oor en een hoop blauwe plekken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium