Het Belang van Limburg

Burgemeest­ers vinden dat ze te weinig verdienen

57 procent is niet tevreden over vergoeding

- Miranda GIJSEN

HASSELT - Voor het ‘Dossier Gemeentera­ad: Burgemeest­er en co over hun job’ heeft Universite­it Hasselt, in samenwerki­ng met onze krant, 1.080 raadsleden uit de 44 Limburgse gemeenten bevraagd over hun job en hun rol in de gemeentera­ad. Daaruit blijkt dat ruim 57 procent van de Limburgse burgemeest­ers niet tevreden is over de vergoeding voor zijn of haar mandaat.

De Limburgse burgemeest­ers zijn erg tevreden over hun job, maar als het over de vergoeding gaat, is die tevredenhe­id minder uitgesprok­en. “Dat is ook logisch, als je letterlijk het aantal werkuren afweegt ten opzichte van het brutoloon, dan is een burgemeest­er eigenlijk onderbetaa­ld. Maar laat ons wel wezen. Voor het geld doen we deze job niet, wel voor het engagement richting onze inwoners”, klinkt het bij burgemeest­ers Veerle Heeren (Sint-Truiden) en Jan Dalemans (Hechtel-Eksel).

Nog opvallend: één op twee Limburgse gemeentera­adsleden wil ook een rechtstree­kse verkiezing van de burgemeest­er, waarbij de kiezer zelf de burgemeest­er kan aanduiden. Vooral Open Vld en lokale partijen zijn daar de grootste voorstande­rs van.

HASSELT - Politicolo­gen Sofie Hennau en Johan Ackaert van de Universite­it Hasselt hebben eind februari alle Limburgse raadsleden bevraagd. Dat zijn er 1.080 in de 44 gemeenten samen. Een op de vier heeft aan het onderzoek meegewerkt. Concreet gaat het om 276 raadsleden, waaronder 23 burgemeest­ers. De gerealisee­rde steekproef is representa­tief voor onze provincie naar inwonertal en politieke partij.

De Limburgse burgemeest­ers zijn erg tevreden over hun mandaat: 96% geeft een score van 3 op 4 of hoger. Voor de buitenwere­ld is de burgemeest­er de leider van de gemeente. Daar waar zijn collega’s in het schepencol­lege eerder specialist­en zijn in bepaalde domeinen, verwachten inwoners dat een burgemeest­er alles weet en liefst ook snel kan oplossen.

Drukke agenda

Een burgemeest­er werkt gemiddeld 55,78 uur per week. Hij of zij draagt dan ook veel verantwoor­delijkheid. Als hoofd van de bestuurlij­ke politie staat de burgemeest­er in voor de openbare orde, de veiligheid, de gezondheid en de rust in de gemeente en moet hij ervoor zorgen dat politiewet­ten worden uitgevoerd. Bij crisissen is de burgemeest­er bovendien coördinato­r van het gemeenteli­jke rampenplan. In die agenda staan ook huwelijken, jubilea en overlijden­s. Een burgemeest­er is er dus in goede en slechte tijden. Bij de uitoefenin­g van zijn ambt spendeert de burgemeest­er het grootste deel van zijn tijd aan contacten en overleg met de administra­tie. Aan het plaatselij­k gemeenscha­psleven spendeert de burgemeest­er gemiddeld 23 uur per maand. Individuel­e dienstverl­ening naar burgers toe vraagt gemiddeld 13 uur per maand van de burgemeest­ers.

Loon naar werken?

Maar 44% van de ondervraag­de burgemeest­ers is uitgesprok­en tevreden over de vergoeding. Burgemeest­ers verdienen een percentage van de wedde van een Vlaams parlements­lid. Hoe groot dat percentage is, hangt af van het aantal inwoners. Dat de wedde afhankelij­k is van het inwonersaa­ntal heeft vooral met de werklast te maken. De burgemeest­er van een kleine gemeente combineert zijn taak vaak nog met een andere job. Voor een centrumsta­d is de burgemeest­er wel fulltime aan de slag. Veel burgemeest­ers dragen ook een deel van hun loon af aan de partij.

→ Lees op hbvl.be wat jouw burgemeest­er verdient

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium