Het Belang van Limburg

“Dit wens je niemand toe”

Minister De Block trekt vier miljoen euro per jaar uit

- Jonas MAYEUR

BRUSSEL - De federale overheid trekt vier miljoen euro per jaar uit voor het terugbetal­en van complexe DNA-analyses bij kankerpati­ënten. Artsen weten zo tot in detail hoe de tumor van een patiënt in elkaar zit. Informatie die leidt tot minder bijwerking­en maar vooral tot betere behandelin­gen en een langere overleving.

Opnieuw zet België een belangrijk­e stap vooruit in de behandelin­g van kanker. Het gaat om een techniek die Next Generation Sequencing heet (of NGS), een manier om te weten te komen welke afwijkinge­n in het DNA van een kankercel de tumor doen groeien. De techniek wordt nu soms al gebruikt, maar dankzij de nieuwe terugbetal­ing wordt ze goedkoper en krijgen meer mensen toegang. Patiënten betalen maximaal nog acht euro voor een test die ooit tot 5.000 euro kostte.

De test is geen behandelin­g op zich, maar gaat er aan vooraf. Door het DNA van een tumorcel te analyseren bij één bepaalde patient, weten dokters beter welke therapie bij hem of haar goed zal aanslaan. “Sommige patiënten voor wie alle hoop verloren leek, krijgen zo nieuwe opties, anderen besparen we onnodige, toxische behandelin­gen, en een derde groep kunnen we efficiënte­r helpen dan vroeger”, zegt oncoloog Marc Peeters (UZ Antwerpen). Lees: de groei van hun tumor beter afremmen waardoor ze langer overleven.

Wild groeien

Voor de nieuwe terugbetal­ing komt een grote groep patiënten in aanmerking. Ze is er onder meer voor mensen met bepaalde longen eierstokka­nkers, pancreaska­nker en uitgezaaid­e darm-, huid- en borstkanke­r. Er is budget voorzien voor 20.000 tests per jaar, ofwel bijna een derde van het aantal nieuwe patiënten dat er in België jaarlijks bijkomt. Alle resultaten belanden in een geanonimis­eerde databank. Genetische onderzoeke­n zijn al langer van groot belang in de strijd tegen kanker. Twee mensen die aan longkanker lijden bijvoorbee­ld, hebben niet per se baat bij dezelfde behandelin­g. Kanker ontstaat door het opstapelen van foutjes (mutaties) in het DNA van een gezonde cel, die daardoor wild begint te groeien. Welke mutaties het meeste schade aanrichten, verschilt van patiënt tot patiënt. Klassieke chemothera­pie houdt daar geen rekening mee, doelgerich­te medicatie wel.

Landkaart

Met gewone DNA-tests kunnen artsen maar een heel klein deeltje van de puzzel leggen. “Maar met NGS kunnen we in één keer de hele landkaart tekenen”, zegt Eric Van Cutsem, digestief oncoloog van het UZ Leuven. “In de grote klinieken in de VS is dit al routine. België zet nu een belangrijk­e stap. Zo heeft acht procent van de mensen met darmkanker een afwijking die maakt dat chemo erg slecht werkt. Met een cocktail aan nieuwe medicatie verdubbelt de kans dat hun tumor krimpt tot veertig procent.” Toch gaat de overheid volgens sommigen niet ver genoeg. “De overheid heeft ervoor gekozen alleen naar die mutaties te zoeken waartegen al een behandelin­g bestaat”, zegt professor Jacques De Grève (UZ Brussel). “Zo bespaar je geld maar mis je ook kansen om nog meer patiënten te helpen en nieuwe behandelin­gen te ontdekken.”

In de grote klinieken in de VS is dit al routine. België zet nu een belangrijk­e stap.

Eric VAN CUTSEM Oncoloog UZ Leuven

 ?? FOTO GETTY ?? Karius flaterde twee keer in de Champions League-finale.
FOTO GETTY Karius flaterde twee keer in de Champions League-finale.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium