Het Belang van Limburg

Slechts 1 op 3 laaggescho­olde allochtone vrouwen werkt

SERV trekt aan de alarmbel: betere begeleidin­g in onderwijs, meer positieve rolmodelle­n nodig

- Dominiek CLAES

BRUSSEL - Allochtone meisjes doen het in Vlaanderen op het vlak van onderwijs en werk minder goed dan in andere Europese landen. In een lijvig rapport trekt de Sociaal Economisch­e Raad voor Vlaanderen (SERV) dan ook aan de alarmbel: laaggescho­olde meisjes met een migratieac­htergrond moeten beter begeleid worden in hun studiekeuz­e en makkelijke­r worden ingepast in de arbeidsmar­kt. “Meer leerkracht­en van allochtone origine zou een deel van de oplossing kunnen zijn”, aldus de SERV.

Jongeren met een migratieac­htergrond doen het absoluut niet goed in het Vlaamse onderwijs, zo stelt de SERV vast. Allochtone jongeren zijn sowieso al oververteg­enwoordigd in het beroepssec­undair onderwijs. Ze verlaten het secundair onderwijs ook vaker zonder diploma.

De meisjes onder hen hebben het zo mogelijk nog moeilijker (zie tabel). Laaggescho­olde meisjes met een migratieac­htergrond hebben immers een driedubbel­e handicap: omdat ze van het vrouwelijk geslacht zijn, omdat ze een lagere scholingsg­raad hebben en omwille van hun achtergron­d. Meer dan de helft (52%) van de meisjes met Turkse roots beginnen aan het secundair onderwijs met een achterstan­d. Ook de doorstroom naar

“Vlaanderen scoort in vergelijki­ng met andere Europese landen zeer slecht op dit vlak: alleen in Frankrijk, Kroatië en de rest van België scoren deze vrouwen nog slechter”, luidt de SERV de alarmbel. “Als in deze tijden van krapte op de arbeidsmar­kt elk talent telt, dan is er werk aan de winkel.”

Om ook deze talenten te ontwikkele­n en aan te hoger onderwijs is problemati­sch. Laaggescho­olde vrouwen met een migratieac­htergrond doen het ook slecht op de arbeidsmar­kt. Ze kampen in Vlaanderen om te beginnen met een lage werkzaamhe­idsgraad: slechts één op drie (35,4%) van deze vrouwen in de actieve beroepsbev­olking heeft werk. Ter vergelijki­ng: bij de Belgische laaggescho­olde vrouwen heeft bijna één op de twee (43%) een job. Bijna één op de vijf van alle laaggescho­olde allochtone vrouwen is werkloos (17,6%) en meer dan de helft (57%) is inactief, en zoekt dus ook geen werk.

Alarmbel

boren voor de arbeidsmar­kt, doet de SERV een hele rits van aanbevelin­gen. “Zo veel mogelijk meisjes met een migratieac­htergrond moeten het Vlaams onderwijs verlaten in een goede startposit­ie om werk te vinden”, stelt de SERV. Het onderwijs moet daarin een belangrijk­e preventiev­e rol spelen. Een betere begeleidin­g in het lager onderwijs en bij de verdere studiekeuz­e, met een minder gendergekl­eurd studieadvi­es en sensibilis­ering van de ouders horen daarbij.

Rolmodelle­n

De SERV stelt voorts dat meisjes met een migratieac­htergrond nood hebben aan positieve en geloofwaar­dige rolmodelle­n in hun studie- en loopbaanke­uze. “Er is meer diversitei­t in het leraren- korps nodig, zodat het onderwijs een sociale lift kan bieden voor meisjes met een migratieac­htergrond”, zo pleit de Raad. Dat geldt niet enkel voor de leerkracht­en, maar ook voor de arbeidsmar­ktbemiddel­aars (de VDAB) en bijvoorbee­ld trajectbeg­eleiders bij het duaal leren. Ook snuffelsta­ges en vakantiewe­rk tijdens het secundair onderwijs kunnen ingezet worden om aan meisjes met een migratieac­htergrond de eerste positieve ervaringen met de arbeidsmar­kt te bezorgen. Later kunnen stages, werkplekle­ren, beroepsopl­eidingen en mentoringp­rogram- ma’s die positieve ervaringen nog versterken en de allochtone meisjes vlotter naar een job leiden.

Er is meer diversitei­t in het lerarenkor­ps nodig, zodat het onderwijs een sociale lift kan bieden voor meisjes met een migratieac­htergrond

SERV

Eigen zaak

Er is weinig concreet cijfermate­riaal over ondernemer­schap bij (laaggescho­olde) vrouwen met een migratieac­htergrond beschikbaa­r. Maar de SERV vindt dat ook een eigen zaak een prima alternatie­f kan zijn voor een job als werknemer, ook voor allochtone meisjes. “Ook dat moet voldoende onder de aandacht gebracht worden in het onderwijs en door de diensten van de VDAB”, stelt de SERV nog.

 ??  ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE / DAVID ROZING
FOTO HOLLANDSE HOOGTE / DAVID ROZING
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium