Het Belang van Limburg

Modder overspoelt Diets-Heur

Modderstro­om dringt binnen in verschille­nde woningen

- Dirk ROEFFLAER

Zondagnami­ddag heeft een hevige wolkbreuk de straten van Diets-Heur onder een dikke modderlaag bedolven. Een handvol woningen deelde mee in de miserie. De brandweer is urenlang in de weer geweest om alles op te kuisen

Zondag rond 17 uur is een wolkbeuk losgebarst­en boven Tongeren. In het centrum moesten de toeschouwe­rs van de Baloise Belgium Tour gaan schuilen net voor de ceremonie, maar in Diets-Heur werden de inwoners getrakteer­d op een ware modderstro­om. Van bovenaan het dorp tot aan de Luikerstee­nweg werd de straat bedolven onder een dikke laag Haspengouw­se leem, afkomstig van de akkers bovenaan de Tierestraa­t.

Dam

“Hier is meer dan twintig liter uitgevalle­n in een half uur”, zucht landbouwer Yves Jadoulle. Op de binnenkoer van zijn vierkantsh­oeve werd met man en macht modder geschept. “De modder is zelfs tot in de keuken gestroomd. Dit is tien jaar geleden, maar toen hebben we wel viermaal in één week prijs gehad. Vlak voor het begon te gieten, heb ik de modderstro­om al zien aankomen vanuit buurgemeen­te Othée. Zaterdagav­ond zijn we begonnen met een dam aan te leggen ter hoogte van de veldweg achter de beek, maar dat heeft helaas niet geholpen. De bouwaanvra­ag voor een wachtbekke­n hangt uit, maar daar zijn we vandaag niets mee.”

Laagste punt

Ilse Haesen woont langs de Luikerstee­nweg, vlak aan de toegang naar Diets-Heur: “Dit is de eerste keer in 50 jaar dat we hier wonen. Het water kwam eerst uit de richting van Tongeren. Het stroomde onder de poort door. Even later kwam het ook vanuit Luik en vanuit Diets-Heur. We liggen hier op het laagste punt van de steenweg. Er worden momenteel collectorw­erken uitgevoerd in de buurt. Dit was mijn grootste angst: wat als er een onweer losbarst, dan gaan we hier verzuipen en nu is het al zo ver. De rioolslokk­ers langs de steenweg zijn verstopt. Gelukkig zijn de buren ons komen helpen. Ze hebben strobussel­s voor de voordeur geplaatst.” De Marokkaans-Spaanse familie Bouamrani woont nog maar drie jaar in de Heurstraat. De garage onder het huis is volledig ondergelop­en. De garagepoor­t heeft het begeven onder de druk van het kolkende water. “Alles wat in de garage stond, is om weg te gooien. De miserie achtervolg­t ons. Twee maanden geleden hebben we hier een brand gehad”, weet de moeder van drie kinderen. Ook in de woning van Alexandra Laurens in de Heurstraat is de modder binnengedr­ongen: “We waren naar een barbecue toen onze overbuur Hilde ons belde. Heel het gelijkvloe­rs stond onder water.” Alexandra baat een trimsalon voor honden uit: “Dat is ook overspoeld. Een puppy zat in de bench en is gelukkig gespaard gebleven. De vier andere honden zaten in een hoger gelegen ruimte. Gelukkig krijg ik hulp van een collega om alles op te kuisen.

Alle bewoners van de Heurstraat waren in de vooravond druk in de weer met schop, hogedrukre­iniger en tuinslang. De brandweer kwam met verschille­nde ploegen ter plaatse. Er werd een graafmachi­ne ingezet om de modder van de straat te scheppen. Om erger te voorkomen, werden zandzakjes uitgedeeld aan de bewoners.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ??
FOTO TOM PALMAERS
 ?? Foto TOM PALMAERS ?? Gisteravon­d waren buurtbewon­ers met man en macht in de weer om de modder te verwijdere­n.
Foto TOM PALMAERS Gisteravon­d waren buurtbewon­ers met man en macht in de weer om de modder te verwijdere­n.
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Enkele lager gelegen woningen in de Heurstraat kregen heel wat smurrie te verwerken.
FOTO TOM PALMAERS Enkele lager gelegen woningen in de Heurstraat kregen heel wat smurrie te verwerken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium