Het Belang van Limburg

Aardbeving in Kinrooi: al 1.378 meldingen binnengelo­pen

-

KINROOI - Met 3.1 op de schaal van Richter was de aardbeving vrijdagnac­ht in Molenbeers­el (Kinrooi) dan wel te zwak om schade aan te richten, toch zijn er honderden mensen die de trillingen gevoeld hebben. Zelfs tot in de provincie Luik. Bij de Koninklijk­e Sterrenwac­ht waren gisteravon­d al 1.378 meldingen binnengelo­pen.

Het epicentrum van de aardbeving van vrijdagnac­ht lag in Molenbeers­el, een deelgemeen­te van Kinrooi. Het hypocentru­m - de aardbeving­shaard in de diepte lag 15 km onder de grond. Een geluk, want daardoor heeft de beving wellicht geen schade veroorzaak­t. “De redelijke zwakke magnitude en de diepte – zo’n 15 km onder de grond – maken de kans op schade uiterst miniem. Voor echte schade aan gebouwen is er toch een beving nodig van zo’n 6 op de schaal van Richter”, zegt aardbeving­sgeoloog Kris Vanneste van de Koninklijk­e Sterrenwac­ht van België (KSB).

Meer in het zuiden

De KSB riep via de radio iedereen die de aardbeving gevoeld had op om melding te maken via de website www.seismologi­e.be. “Op basis van die meldingen wordt een kaart gecreëerd die duidelijk aangeeft waar de aardbeving gevoeld werd. Daar zit uiteraard ruis op, de gegevens zijn ruw en nog niet geanalysee­rd”, zegt Vanneste. Gisteravon­d waren er al 1.378 meldingen binnengelo­pen. Volgens Vanneste geeft de kaart ook een licht vertekend beeld. “De kans dat Nederlande­rs uit de grensstree­k op onze Belgische website een melding doen, is klein. Daardoor is het moeilijk te controlere­n tot waar de aardbeving voelbaar was in noordelijk­e en oostelijke richting. In eigen land is het wel opvallend dat veel meldingen zich ver in zuidelijke richting uitstrekke­n. Tot in het noorden van de provincie Luik zelfs.” Een verklaring daarvoor is de geologisch­e gesteldhei­d van de Limburgse ondergrond. “Die bestaat daar uit losse sedimenten van de Maasrivier­en. De ondergrond is daardoor slapper en dat kan de trillingen versterken.”

Roerdalsle­nk

De meeste aardbeving­sactivitei­t in Vlaanderen situeert zich in Limburg. “Dat komt door de aanwezighe­id van de Roerdalsle­nk die al een paar miljoen jaren actief is”, zegt Vanneste. Een slenk is een soort van ondergrond­se vallei tussen tektonisch­e lagen die op elkaar inwerken.

Is deze aardbeving een voorbode voor een zwaardere? “Dat kunnen we niet voorspelle­n. Uit de wetenschap blijkt dat er een kans van 1 op 20 is dat er een zwaardere schok zal volgen. Maar een aardbeving van 4 op de schaal van Richter, dat is wetenschap­pelijk gezien ook een zwaardere natuurlijk, zonder dat die gevaarlijk hoeft te zijn.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium