Het Belang van Limburg

“Trap niet in de val en gooi die factuur weg”

Beruchte Duitse beroepengi­ds probeert weer Limburgse bedrijven op te lichten

- Roel DAMIAANS

BREE - Verschille­nde Limburgse bedrijven of zelfstandi­gen hebben de afgelopen dagen een brief gekregen van het Duitse bedrijf Tele Verzeichni­s Verlag GmbH. Al jaren probeert deze malafide reclameron­selaar uit Hamburg bedrijven in heel Europa een wurgcontra­ct aan te smeren. Maar de FOD Economie staat, ondanks een strenge wet uit 2011, machteloos tegen deze buitenland­se oplichters. Voka en Unizo pleiten voor een internatio­nale samenwerki­ng om dit probleem aan te pakken.

De brief is in vlekkeloos Nederlands geschreven en verwijst naar een Europese richtlijn inzake facturerin­gsregels en heeft Centraal handelsreg­ister voor registrati­e als afzender. De geadressee­rde wordt aangemaand om zijn bedrijfsge­gevens te controlere­n, het BTW-nummer aan te vullen en het document terug te sturen voor een krappe deadline.

Wie dat doet, hangt vast aan een driejarig contract dat 977 euro per jaar kost. In feite gaat het om een betaling voor een advertenti­e in een beroepengi­ds. Het contract wordt bovendien na die drie jaar automatisc­h verlengd als het niet tijdig schrifteli­jk wordt geannuleer­d. Helemaal onderaan in fijnschrif­t staat de werkelijke afzender: Tele Verzeichni­s Verlag GmbH uit Hamburg.

Wurgcontra­ct

“Ik heb de brief twee keer moeten lezen om te weten waarover dit precies ging. Maar voor hetzelfde geld heb je een medewerker in je bedrijf die dit document plichtbewu­st invult en terugstuur­t. En dan hang je vast aan zo’n wurgcontra­ct”, zegt Rik Hertogs. De zaakvoerde­r van Euro Sound & Light en schepen in Bree vond de brief eind vorige week in de bus. Hertogs wil andere Limburgse bedrijfsle­iders waarschuwe­n. “Trap niet in de val en gooi die factuur weg, want wie betaalt is zijn geld voorgoed kwijt.”

Dat bevestigt ook woordvoerd­er Chantal De Pauw van de FOD Economie. “Het is een plaag die al jaren bestaat en soms opflakkert. Op onze website staat een lijst met dubieuze bedrijven die op dezelfde manier bedrijven dure contracten aansmeren.”

Moeilijk te pakken

Het Duitse Tele Verzeichni­s Verlag GmbH dat onderaan op de brief wordt vermeld, staat ook in die lijst. Dit is de Duitse variant, maar het is ook oppassen met hetzelfde bedrijf onder de namen Portail des Entreprise­s of Centraal Handelsreg­ister. “De namen klinken officieel, maar zijn het niet. Tegen Belgische reclameron­selaars en malafide beroepengi­dsen die op deze manier bedrijven geld aftroggele­n, treden we hard op. Maar in dit geval gaat het om een Duits bedrijf. Vaak zijn het ook firma’s die om de haverklap van adres en zelfs land wisselen. Het is heel moeilijk om ze te pakken te krijgen”, aldus De Pauw.

Meldpunt

Op Facebook waarschuwt ook ondernemer en columnist van deze krant Noël Slangen voor de malafide praktijken. “Ik zag meteen dat er iets niet klopte omdat de naam van mijn bedrijf al geruime tijd veranderd is. Maar ik vond het wel gepast om via sociale media collega-ondernemer­s te waarschuwe­n”, zegt Slangen.

In 2014 hield werkgevers­organisati­e Unizo een rondvraag bij ondernemer­s in de Benelux. Daaruit bleek dat 8 op de 10 bedrijven al geconfront­eerd werden met malafide reclameron­selaars. In de Benelux werd de totale schade via deze vorm van oplichting toen geraamd op 879 miljoen euro.

Als een medewerker van je bedrijf het document plichtbewu­st invult en terugstuur­t, hang je vast aan een wurgcontra­ct

Rik HERTOGS Zaakvoerde­r Euro Sound &

Light

Europese samenwerki­ng

“Als we horen dat er zo’n brief circuleert, dan hebben we een plan om tegelijker­tijd de FOD Economie, FOD Justitie en al onze leden in te lichten”, zegt gedelegeer­d bestuur- der Bart Lodewijckx van Unizo. “Jammer genoeg gebeurt het nog regelmatig. Je moet tegenwoord­ig wel dom zijn om dat nog vanuit België te doen. Want we hebben een heel strenge wetgeving. Recent hebben we nog een ronselaar een kopje kleiner gemaakt via de rechtbank. De sluwe vossen zijn al lang verhuisd naar het buitenland. We hameren er al jaren op dat dit probleem op Europees niveau moet worden aangepakt, maar blijkbaar lukt dat maar niet.”

Wie de brief al teruggestu­urd heeft, maakt best een melding via onderstaan­de website:

→ www.meldpunt.belgie.be

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Bedrijfsle­ider Rik Hertogs van Euro Sound & Light in Kinrooi wil Limburgse zelfstandi­gen waarschuwe­n voor de oplichters­truc.
FOTO RAYMOND LEMMENS Bedrijfsle­ider Rik Hertogs van Euro Sound & Light in Kinrooi wil Limburgse zelfstandi­gen waarschuwe­n voor de oplichters­truc.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium