Het Belang van Limburg

Parket onderzoekt twaalf ‘therapeute­n’ zonder diploma psychologi­e

-

HASSELT - Het gerecht heeft twaalf onderzoeke­n geopend naar pseudopsyc­hologen, waaronder vier in Limburg. Die noemen zich ‘coach’ of ‘therapeut’ en behandelen patiënten, zonder dat ze een opleiding psychologi­e hebben gevolgd. Er zouden nog tientallen gelijkaard­ige dossiers zijn.

Bij de twaalf dossiers gaat het om vrouwen en mannen die zichzelf coach of therapeut noemen. Geen van hen heeft echter een basisoplei­ding psychologi­e gevolgd. Twee noemen zich hypnothera­peut en werken met een ‘energetisc­he’ vorm van hypnose. Het verdere aanbod van therapieën gaat van bachbloese­mtherapie tot chakra healing. Voor geen ervan is er een wetenschap­pelijke basis. Toch geven de ‘therapeute­n’ bijna allemaal aan dat ze depressies behandelen in hun thuisprakt­ijk. Voorts bieden ze onder meer behandelin­gen aan tegen verslaving­en, zelfmoordg­edachten, dwang-, angst- en eetstoorni­ssen. Een van de Limburgse coaches reageert anoniem: “Ik heb cliënten met een depressie al goed geholpen met kinesiolog­ie (een alternatie­ve geneesmeth­ode, nvdr.). Toch pretendeer ik niet dat ik arts of psycholoog ben.” Advocate en specialist­e medisch recht Jellina Buelens is echter zeer kritisch. “Een coach die op zijn website zegt dat hij depressies behandelt, begeeft zich op gevaarlijk terrein. Een depressie is een erkende ziekte en dan overtreed je de wet.”

Skepp

De bal ging aan het rollen door een klinisch psycholoog, een huisarts en twee leden van Skepp, een actiegroep tegen pseudowete­nschap. Samen onderzocht­en ze de websites van 63 personen die therapieën aanbieden zonder de nodige diploma’s te hebben. De dossiers werden doorgespee­ld aan de Provincial­e Geneeskund­ige Commissies (PGC). Die overheidsi­nstantie is onder andere bevoegd voor het opsporen van onwettige uitoefenin­g van de gezondheid­szorg. Burgers kunnen er melding maken van laakbare praktijken bij zorgbeoefe­naars. Sinds 2015 is ook de klinische psychologi­e wettelijk beschermd.

Zes maanden cel

De PGC’s van Limburg en WestVlaand­eren speelden de dossiers door aan de parketten van Hasselt en Ieper. Het openbaar ministerie bevestigt dat het onderzoeke­n heeft geopend naar respectiev­elijk vier en acht coaches, op verdenking van het onwettig uitoefenen van de gezondheid­szorg. De maximumstr­af is zes maanden gevangenis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium