Het Belang van Limburg

CD&V-voorzitter Beke wil vrachtwage­ns weren aan scholen

-

KASTERLEE - CD&V heeft zaterdag op haar Gezinsdag in Bobbejaanl­and zeven voorstelle­n gelanceerd die de omgeving van scholen en kinderopva­ng veiliger moeten maken. Daarmee schuift de partij de verkeersve­iligheid naar voor als belangrijk thema voor de gemeentera­adsverkiez­ingen van dit jaar en de parlements­verkiezing­en van volgend jaar.

Beke noemt het “niet normaal” dat vandaag liefst negen keer meer geld “in de auto wordt gepompt dan in de fiets”. Daarom wil de partij dat de Vlaamse regering in de toekomst elk jaar 200 miljoen euro per jaar inzet voor de aanleg van fietspaden. Dat zou een verdubbeli­ng zijn tegenover het huidige budget.

Ook zou zwaar vrachtverk­eer in de buurt van scholen en kinderopva­ng moeten verboden worden op het moment dat ouders hun kinderen ophalen of afzetten. De partij wil dat gebruik wordt gemaakt van camera’s om daarop controle uit te oefenen. Ook moet er meer controle komen op de zone 30 aan de schoolpoor­ten. ”Cowboys horen thuis in Bobbejaanl­and, niet aan de schoolpoor­t”, aldus Beke. Hij brak ook een lans voor het conflictvr­ij maken van alle kruispunte­n, in de eerste plaats die aan scholen en crèches. Er moeten ook meer schoolstra­ten komen. “Bedoeling is om de verkeersch­aos in de schoolomge­ving bij het begin en het einde van een schooldag te beperken”, stelt de partij. “Op die momenten wordt de straat afgesloten voor auto’s.” Ouders moeten voor CD&V bovendien meer de kans krijgen te schuiven met hun werktijden, zodat ze meer ruimte hebben om kinderen met de fiets naar school te brengen. En net als in Brussel wil CD&V dat EHBO in Vlaanderen deel gaat uitmaken van de rijopleidi­ng.

Tot slot was er op de Gezinsdag nog plaats voor enig vertier: zo waagden voorzitter Wouter Beke en Kamerfract­ieleider Servais Verherstra­eten zich in navolging van wijlen Jean-Luc Dehaene - aan een ritje op het mechanisch rodeostier.

 ?? FOTO BELGA ?? Servais Verherstra­eten liet zijn innerlijke cowboy los.
FOTO BELGA Servais Verherstra­eten liet zijn innerlijke cowboy los.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium