Het Belang van Limburg

“Het was meer rugby dan voetbal”

THES stelt gedragscod­e op voor ouders na knokpartij

- Kristof JACOBS

TESSENDERL­O/DENDERLEEU­W - Een voetbalwed­strijd op het jeugdtoern­ooi in Denderleeu­w tussen de U8 van Tubize en THES uit Tessenderl­o heeft zaterdag tot een stevige knokpartij geleid. Nadat een supporter van Tubize een slag uitdeelde aan een THESouder, gingen de poppen aan het dansen. “Zoiets heb ik nooit eerder meegemaakt”, zegt U8trainer Gunter Van Aeken.

Op videobeeld­en van de wedstrijd is te zien hoe een man plots over het veld op een groepje ouders komt afgelopen, terwijl een andere man langs de zijlijn een slag uitdeelt aan THES-supporter Christophe Poot. Die reageert en geeft zijn belager een trap, waarna de twee beginnen te vechten en het volledig uit de hand loopt. Poot was zwaar aangeslage­n over de feiten. “Na een zware fout op mijn zoon Emiel, stapte ik het veld op en vroeg ik om de match af te fluiten. Niet veel later kreeg ik die slag en heb ik gereageerd. Ik had dat beter niet gedaan. Wij zijn geen vechters, integendee­l. Ik vind het ook erg voor THES als club en voor de kinderen, want zoiets mag nooit gebeuren. Het is een domper op een geweldig seizoen.”

Excuses

A-speler bij THES Tim Jeunen, wiens zoon Dylano bij de U8 speelt, probeerde de gemoederen te bedaren. “Toen we op voorsprong kwamen, begonnen enkele ouders van Tubize ons uit te schelden”, vertelt Jeunen. “Toen daarna een van hun spelers een duw gaf in het gezicht van een van onze jongens, begonnen wij te roepen. Plots stak hun afgevaardi­gde het veld over om te vechten, waarop ik geprobeerd heb hem te stoppen. Toen Christophe die slag kreeg, gingen de poppen aan het dansen. Ik snap wel dat hij reageerde: hij kreeg een serieuze slag en heeft nu een blauwe plek. Ik denk dat ik in zijn plaats hetzelfde zou gedaan hebben. Iedereen heeft gezien dat wij uitgedaagd werden. We kregen na afloop zelfs excuses van de organisati­e, omdat ze voordien al problemen hadden met de Tubize-supporters. Het is spijtig dat dit moest gebeuren, want dit hoort niet thuis op een voetbalvel­d, en al zeker niet bij een jeugdwedst­rijd.”

Nooit meer voetballen

Ook trainer Gunter Van Aeken was onder de indruk van de gebeurteni­ssen en benadrukt dat hij niet goedkeurt wat er gebeurd is. “Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Het was meer rugby dan voetbal”, zegt Van Aeken. “Onze spelers werden constant door de spelers van Tubize bij de keel gegrepen en geduwd. Twee van mijn spelers willen zelfs nooit meer voetballen. Toen ik hun delegé over het veld zag lopen, heb ik mijn jongens verzameld. Toen ze begonnen te vechten, ben ik met hen naar binnen gelopen. Enkele van onze supporters hadden schaafwond­en, van een van hen werd de bril kapotgesla­gen.” Ook Kristof Maes, verantwoor­delijke jeugd bij THES, was geschokt. “Ongeloofli­jk hoe volwassen mensen zonder het goed en wel te beseffen hun kinderen opzadelen met een trauma”, zegt hij. “We doen als club geen uitspraken over wat de aanleiding was of wie er begonnen is. Dat is een eindeloze discussie. Maar niets rechtvaard­igt het fysieke of verbale geweld dat beide partijen gebruikten dit weekend”, aldus Maes.

Sancties voor ouders

Zondagocht­end was er al overleg binnen de club. “Een plan van aanpak werd opgesteld met daarin onder andere een duidelijke gedragscod­e voor ouders, met sancties voor degenen die zich daar niet aan kunnen houden. Deze code moet een duidelijk kader schetsen voor iedereen die het jeugdvoetb­al genegen is, maar de club zal ook consequent hiernaar handelen. THES zal ook het nodige doen om samen met de ouders de incidenten van afgelopen weekend te kaderen ten einde dergelijke taferelen in de toekomst nooit meer te zien gebeuren.” Tornooiver­antwoordel­ijke Wim Moortgat: “Het incident moeten we niet afschuiven op Tubize als ploeg. Het gaat om twee individuen die zich misdragen hebben en die misschien te veel gedronken hadden. Spijtig.”

Voetbal Vlaanderen eist nu een onderzoek naar de precieze omstandigh­eden.

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Trainer Gunther Van Aeken was onder de indruk van de gebeurteni­ssen: “Enkele van onze supporters hadden schaafwond­en, van een van hen werd de bril kapotgesla­gen.”
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Trainer Gunther Van Aeken was onder de indruk van de gebeurteni­ssen: “Enkele van onze supporters hadden schaafwond­en, van een van hen werd de bril kapotgesla­gen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium