Het Belang van Limburg

1 op de 2 voor rechtstree­kse verkiezing burgemeest­er

-

HASSELT - Bijna de helft van de Limburgse gemeentera­adsleden is voorstande­r van een rechtstree­kse verkiezing van de burgemeest­er. Even opvallend: een derde is resoluut tegen.

Als u als kiezer bij de gemeentera­adsverkiez­ingen van 2012 in uw gemeente zelf had kunnen aanduiden wie u als burgemeest­er wenste, dan had dit in twee steden een ander resultaat gehad. In Bilzen zou dan Johan Sauwens burgemeest­er zijn en in Bree Jaak Gabriels. Dat blijkt uit een eerdere studie van de UHasselt. Vandaag wordt de burgemeest­er door de Vlaamse regering benoemd uit de verkozenen van de gemeentera­ad, na een getekende voordracht. De helft van de verkozenen op de lijsten die aan de verkiezing­en hebben deelgenome­n plus een meerderhei­d van de personen die op dezelfde lijst als de kandidaat-burgemeest­er stonden moeten met de voordracht akkoord zijn. Hoewel de burgemeest­er niet altijd uit de grootste partij komt, gaat de sjerp in de praktijk bijna altijd naar de kandidaat van de grootste meerderhei­dspartij met het hoogst aantal stemmen.

Liberaal en lokaal

Uit de bevraging van de UHasselt blijkt dat bijna 49,5% van de Limburgse mandataris­sen wel oren heeft naar een rechtstree­kse verkiezing van de burgemeest­er, 33% vindt dat (helemaal) niet wenselijk. Opvallend: N-VA-mandataris­sen hebben hierover geen uitgesprok­en mening (31,4% noch wenselijk, noch niet wenselijk). Het zijn vooral raadsleden van Open Vld (57,9%) en lokale partijen (74,1%) die het sterkste voorstande­r zijn van een rechtstree­kse burgemeest­ersverkiez­ing. CD&V is de enige partij waar het aandeel voorstande­rs iets kleiner is dan het aantal tegenstand­ers (respectiev­elijk 40% en 43,8%).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium