Het Belang van Limburg

“Ons dak is aan het roesten”

-

STEVOORT - Binnenshui­s leveren verwarming­sketels knusse gezellighe­id. Buitenshui­s stoten ze rook uit die niet alleen voor de gezondheid maar ook voor daken gevaarlijk kàn zijn, zo blijkt uit het verhaal van Annemie ’s Heeren uit Stevoort.

“Tien jaar geleden hebben we een condensati­eketel gekocht, bij een installate­ur uit Bilzen, van het merk Buderus. Sinds korte tijd hebben we vastgestel­d dat er een soort van roestafzet­ting is op ons dak. Op het internet vonden we artikels van het Wetenschap­pelijk en Technologi­sch Centrum van de Bouw (WTCB), met verklaring­en voor dit fenomeen. Het wordt veroorzaak­t door een afzetting van roestdeelt­jes in de rookgassen. Wanneer die deeltjes de schouw verlaten, verliezen ze snelheid, en slaan ze neer op het dak, met bruinachti­ge vlekken tot gevolg. Op lange termijn kan dit leiden tot hardnekkig­e en ernstige corrosie, met gaten in de stalen materialen in onze dakbedekki­ng. Dat zorgt nu al voor esthetisch­e schade, maar later mogelijk ook voor lekken. Dat willen wij vermijden.” De installate­ur en de verdeler van de ketel erkennen het probleem. Sinds de vaststelli­ng in 2015, kregen we meermaals bericht dat ze iets zouden doen. Er is een technieker langs gekomen om metingen te doen, vertegenwo­ordigers hebben bij ons rond de tafel gezeten. Maar er gebeurt niets aan het dak. Helemaal niets.” “Laat me de feiten nog eens op een rijtje zetten. Er is een meetbaar probleem. De roest wordt veroorzaak­t door de gassen uit de Buderusket­el. Alle partijen erkennen dat er een probleem is. Er wordt niets aangepast en het probleem blijft bestaan. We willen het WTCB inschakele­n, maar dat kon niet. Het centrum is er blijkbaar alleen om de sector te beschermen.”

“In Wallonië was er een soortgelij­ke zaak, en hebben de installate­ur en verdeler ongelijk gekregen van de rechter.”

“Dus: waar wachten ze nog op, om ons te helpen? Wij mogen niets doen en moeten toezien hoe de schade groter wordt. Binnenkort zitten we met een dak vol gaten.”

 ?? KAREL HEMERIJCKX
FOTO ?? Annemie en partner vrezen dat de roest rond de schouw op lange termijn voor lekken kan zorgen. Inzet: de roestvormi­ng is duidelijk zichtbaar.
KAREL HEMERIJCKX FOTO Annemie en partner vrezen dat de roest rond de schouw op lange termijn voor lekken kan zorgen. Inzet: de roestvormi­ng is duidelijk zichtbaar.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium