Het Belang van Limburg

Topontmoet­ing Kim Jong-un en Trump gaat misschien toch door

-

De kans groeit dat de afgelaste topontmoet­ing tussen de NoordKorea­anse leider Kim Jong-un en de Amerikaans president Donald Trump toch doorgaat. Dat blijkt na een onverwacht­e meeting tussen de leiders van beide Korea’s. Zowel in Pyongyang als in het Witte Huis in Washington klinkt hoopgevend­e taal.

Donderdag blies president Trump de geplande ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un af. Als reden wees Trump op de “enorme woede” en “openlijke vijandighe­id” van het communisti­sche regime in Pyon- gyang. Dat had dinsdag uitspraken van de Amerikaans­e vicepresid­ent Mike Pence “onwetend en dom” genoemd en dreigde al meermaals om de ontmoeting af te zeggen.

Maar afgelopen zaterdag had een ongeplande ontmoeting plaats tussen de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en Kim Jongun. De nieuwe gesprekken, die twee uur duurden, kwamen er volgens Moon op vraag van Kim. Beide leiders spraken onder meer af om elkaar geregeld te ontmoeten en dat op 1 juni opnieuw gesprekken op hoog niveau zouden worden gehouden tussen beide Korea's. Volgens Moon wil de Noord-Koreaanse leider ook dat de top met Trump doorgaat. Tegelijker­tijd meldde Trump vanuit het Witte Huis dat gesprekken om de afgelaste bijeenkomt alsnog te houden “erg goed vorderen”. “We bekijken nog altijd 12 juni in Singapore. Dat is nog niet veranderd. We zullen zien wat er gebeurt”, aldus het Amerikaans­e staatshoof­d. Daarmee lijken beide leiders nieuw leven in de historisch­e ontmoeting te willen blazen. De VS hebben alvast een onderhande­lingsteam naar de demarcatie­lijn tussen beide Korea’s gestuurd.

 ?? FOTO AFP ?? De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in hielden zaterdag onverwacht een meeting.
FOTO AFP De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in hielden zaterdag onverwacht een meeting.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium