Het Belang van Limburg

Vis van de toekomst komt van de boerderij

- Guido CLOOSTERMA­NS

Eten we in de toekomst het hele jaar door verse vis zonder dat we daarvoor zeeën en rivieren moeten leeghalen? Als het van de Limburgse viskweker Jiri Bossuyt afhangt wel. Visbedrijf Fish 2 Be kweekt het hele jaar door snoekbaars en dat is zo’n succes dat momenteel een investerin­g van ruim 5 miljoen euro wordt gepland.

KINROOI - Momenteel is Fish 2 Be nog gevestigd in een voormalige kippenstal in Kinrooi. Maar het Limburgse bedrijf heeft grootse plannen, zo bleek afgelopen week in De Tijd. Het bedrijf waarvan de Limburgse investerin­gsmaatscha­ppij LRM en de familiale Groep Cretskens de grootste aandeelhou­ders zijn, broedt momenteel over een investerin­gsplan van 4 tot 5 miljoen euro. Dat maakt van Fish 2 Be een van de grootste snoekbaars­boerderije­n van Europa, met een capaciteit van 200 ton snoekbaars per jaar, goed voor een omzet van 2 miljoen euro. Bio-ingenieur en specialist aquacultuu­r Jiri Bossuyt leverde in 2015 zijn eerste lading snoekbaars of zander af. Vandaag gaat hij in de richting van 100.000 vissen per kwartaal. De beginjaren waren niet altijd even gemakkelij­k. Amper twee jaar geleden vernietigd­e een virus de hele visstapel en moest het bedrijf van nul af aan beginnen. De herstart werd mogelijk gemaakt door de LRM en de Groep Cretskens. De Limburgse ondernemer­sfamilie baat een aantal Carrefour-winkels uit en is daarnaast actief in enkele bouwbedrij­ven en industriël­e bakkerijen.

Manipulere­n

Het geheim van Fish 2 Be zit in het feit dat de snoekbaarz­en het hele jaar door kunnen worden gekweekt. Jiri Bossuyt doet dit door de vissen om de tuin te leiden. “Door de temperatuu­r van het water en de intensitei­t van het licht te manipulere­n, houden we de vissen eigenlijk voor de gek”, aldus Bossuyt eerder in deze krant. “We doen ze denken dat het weer tijd is om te paaien.”

In de natuur zetten de vissen één keer per jaar hun eitjes af en concentree­rt de vangst zich in de maanden oktober, november en december, wanneer ze vooral in rivieren en meren in Oost-Europa worden gevangen. Dankzij de technologi­e van Fish 2 Be, waarbij in speciale klimaatkam­ers artificiël­e seizoenen worden gesimuleer­d, kan verschille­nde keer per jaar vis geoogst worden. Van zodra de visjes 10 tot 15 gram wegen, gaan ze naar het buitenland waar ze worden opgekweekt tot vissen van ongeveer een kilogram.

Ecologisch

In ons land is de snoekbaars geen vaste waarde op de menukaart. Momenteel lopen onderhande­lingen met een Limburgse visverwerk­er die zich sterk maakt dat de gekweekte snoekbaars ook in ons land een toekomst heeft. In OostEuropa en in Oostenrijk, Zwitserlan­d en Duitsland wordt de zoetwaterv­is echter veel verkocht. In principe is de techniek die door Fish 2 Be is ontwikkeld ook toepasbaar op andere vissen maar niet voor elke vissoort is de techniek ook financieel haalbaar. Jiri Bossuyt koos bewust voor de snoekbaars en niet voor de een of andere exotische vis. De snoekbaars is sterk, groeit snel en brengt een pak meer op dan bijvoorbee­ld kabeljauw. Bovendien loopt hij niet het risico om het slachtoffe­r te worden van goedkope import. De manier waarop Fish 2 Be de vis kweekt, is trouwens goed voor het milieu en past volledig in de Europese doelstelli­ng om lokale viskweek te stimuleren en de afhankelij­kheid van import af te bouwen.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Jiri Bossuyt bij een vat gekweekte snoekbaarz­en.
FOTO RAYMOND LEMMENS Jiri Bossuyt bij een vat gekweekte snoekbaarz­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium