Het Belang van Limburg

Bliksem slaat in op huis in Genk en straten staan blank in Maasland

-

Naast de modderstro­men in het Tongerse Heur (zie blz. 15) veroorzaak­te het onweer zondagnami­ddag ook elders in Limburg schade. Vooral het Maasland en Genk moesten eraan geloven

In Maasmechel­en sloeg de bliksem in op een boom aan de Jagerslaan. “Ik hoorde een enorme knal. De bliksem ging dwars door de boom en spleet de hoge den in twee. Splinters vlogen in het rond”, aldus een buurtbewon­er. De brandweer van Maasmechel­en kwam ter plaatse met een hoogtewerk­er om de boom meter per meter stuk te zagen. Voor deze werken werd de Jagerslaan afgesloten voor verkeer. De bewoners van het pand naast de boom waren bij de bliksemins­lag niet thuis. In de Jagerslaan en omgeving was door het onweer geen telefoon- en internetve­rkeer mogelijk. Ook de elektricit­eit liet het afweten. Door een wolkbreuk was er in Maasmechel­en wateroverl­ast op de Ringlaan en op het bedrijvent­errein Oude Bunders in Opgrimbie. Het water werd door de brandweer weggepompt.

In Genk trof de bliksem een huis in de Nieuwstraa­t. “Na wat gerommel en een enorme stortbui hoorde ik plots één enorme knal”, vertelt buurman Emilio Piteo (60). De bliksemsch­icht sloeg in op de schoorstee­n van een woning in de Nieuwstraa­t. De bewoonster was op dat moment niet thuis. Een groot gedeelte van de schoorstee­n denderde zo’n 8 meter naar beneden en sloeg flink wat gaten in de dakbedekki­ng. De brandweer van de zone Oost-Limburg kwam ter plaatse. De vallende pannen en bakstenen raakten twee auto’s. Bij een geparkeerd­e Renault werd het zonnedak verbrijzel­d. “Bij ons werd een deuk geslagen in een VW Golf. In huis zijn door de bliksem de televisie en drie decoders vernield”, aldus Emilio. Ook bij de buren raakten de televisie en de elektrisch­e poort beschadigd. Aan de werken van het kruispunt in Smeermaas bij Lanaken kon een tijdlang niemand passeren omdat het volledig blank stond. Op de Europalaan moesten de automobili­sten zich dan weer noodgedwon­gen aan de kant van de weg zetten omdat een hevige hagelbui het niet langer mogelijk maakte door te rijden. De bezoekers van het schoolfees­t in Smeermaas moesten voor dezelfde hagel op de vlucht. Bij de brandweerd­iensten kregen ze tientallen oproepen binnen, maar tot grote schade in het Maasland leidde dat verder niet. Enkele kelders liepen onder.

 ?? FOTO MMD ?? In Maasmechel­en sloeg de bliksem in op een boom aan de Jagerslaan.
FOTO MMD In Maasmechel­en sloeg de bliksem in op een boom aan de Jagerslaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium