Het Belang van Limburg

Zeven jaar na Plateau de Beille mag Vanendert nog eens juichen

Lotto Soudal pakt zonder echte tegenstand eindwinst en drie ritzeges

- Werner BOURLEZ

Drie ritzeges, twee voor André Griepel en een voor Jelle Vanendert, en de eindwinst voor Jens Keukeleire. Lotto Soudal was de grote slokop in de Baloise Belgium Tour. Zeer knap, maar volgend jaar mag de tegenstand toch wat groter zijn.

Hij voorspelde het: Jelle Vanendert zag in de koninginne­nrit van deze Baloise Belgium Tour een unieke kans om nog eens het zegegebaar te maken. Dat was al geleden van 2011, toen hij in de Tour won op Plateau de Beille. De 33jarige Limburger was outstandin­g in de Ardennenri­t van zaterdag in en rond Wanze. Op de Chemin de Comte, de laatste helling op tien kilometer van de finish, liet Vanendert zijn vier vluchtgeze­llen, met daarbij ploegmaat Jens Keukeleire, in de steek. Die laatste was toen al zeker dat hij de leiderstru­i zou overnemen van tijdritwin­naar Christophe Laporte (Cofidis). “Ik moest gewoon zorgen dat Grivko uit de achtergron­d niet terugkwam”, aldus de Bruggeling. “Dat lukte en ik won dan nog vlot de spurt voor de tweede plaats.”

Geen spurt

De tweede profzege van Vanendert kwam er dus op bestelling. “Ik heb ervoor moeten koersen, hoor. Ik win niet makkelijk. Een rit winnen in de Ronde van België is voor mij even moeilijk als winnen in de Ronde van Frankrijk. Ik heb ook geen spurt, ik moet altijd alleen aankomen. En in het huidige wielrennen gebeurt dat nog zelden. Ik moest ook rekening houden met Jens. Op de Muur van Hoei had hij het even moeilijk. Ik heb wat ingehouden, zodat hij kon terugkomen. Want ploegleide­r Frison riep dat we voor het klassement moesten gaan. Maar daarna kon het en pakten we de dubbel. Leuk, hopelijk lukt het ook in de Tour nog eens.”

Jens Keukeleire wint dus voor de tweede keer op rij de Baloise Belgium Tour. Ook dat lag in de lijn der verwachtin­gen. “Na mijn mislukt voorjaar (door ziekte, nvdr.) wou ik hier per se voor de zege gaan”, zegt Keukeleire, die dit weekend net als vorig jaar gretig zijn zoontje Lou (2) meenam op het podium. “Het doet deugd om het tweede deel van het seizoen goed in te zetten. Dat geeft vertrouwen voor wat komt. Ik wil ook weer strijden voor de driekleur op het BK in Binche. En ik kom nu eens niet als enkeling aan de start (Keukeleire was vorig jaar de enige Belg bij zijn toenmalige ploeg Mitchelton-Scott, nvdr), maar met een heel pak ploegmaats. Ik kijk ernaar uit. En daarna proberen te knallen in de Tour.”

Klein smetje op het blazoen van Lotto Soudal: André Greipel miste gisteren in Tongeren een derde spurtzege nadat hij te vroeg op kop was gekomen. Bryan Coquard (Vital Concept) was de snelste en zorgde voor de tweede Franse ritzege. “Jasper De Buyst kwam mij te snel voorbij, ik was verrast”, zegt Keukeleire. “Daardoor moest André te vroeg aangaan. Maar we gaan niet klagen, hé.”

Inderdaad, de troepen van Sergeant heersten in deze Belgische ronde. Al was meer tegenstand toch welkom geweest voor de wielerlief­hebbers. Naast de troepen van Sergeant waren er maar twee WorldTourt­eams: Astana en Katusha-Alpecin. En laten we het eufemistis­ch uitdrukken: die startten niet echt met een indrukwekk­end team. Astana had dan nog de pech dat kopman

Magnus Cort

Nielsen in de eerste rit ten val kwam en zijn wonden moest likken. “Ik geef toe dat het met het deelnemers­veld van vorig jaar moeilijker zou geweest zijn”, zegt Keukeleire. “Maar daar kunnen wij toch niet aan doen.”

Het wedstrijdv­erloop in de Ardennenri­t zaterdag was veelzeggen­d: na amper twintig kilometer, op de tweede helling van de dag, moest al meer dan de helft van het peloton eraf.

Klop van de Hammer Series

De grote afwezige was natuurlijk Quick Step Floors. Vorig jaar waren Philippe Gilbert en co. er wel nog bij, maar Patrick Lefevere vond dat de organisato­ren te weinig startgeld gaven en verkoos de Tour des Fjords, die het tienvoudig­e betaalde. Aansluiten­d werd daar in Noorwegen ook de Hammer Series betwist. Als lid van Velon, een belangenor­ganisatie van wielerploe­gen die de koers populairde­r en spannender wil maken, was hun aanwezighe­id ook daar verplicht. Met ook de Giro als concurrent toonden andere WorldTourt­eams geen interesse.

“Ik had nochtans veel liever in België gereden dan in die Hammer Series”, aldus Dylan Teuns (BMC). Vorig jaar werden enkele toppers, onder wie winnaar Keukeleire, nog opgevangen in een nationale selectie. “Het was ook nu weer de bedoeling om vier profs bij de beloften te steken”, zegt bondscoach Kevin De Weert. “Maar niemand was vrij. Door die drukke agenda. Oliver Naesen bijvoorbee­ld reed dit jaar wel de Ronde van Californië. En andere renners zoals Sep Vanmarcke en Edward Theuns moesten aan de slag in Noorwegen.” Jammer, want deze ronde verdient een beter deelnemers­veld.

Ik kijk enorm uit naar het BK. Ik kom eens niet als enkeling aan de start, maar met een pak ploegmaats Jens KEUKELEIRE

Eindwinnaa­r

Ik win niet makkelijk. Hier een rit winnen is voor mij even moeilijk als een rit in de Tour

Jelle VANENDERT Zaterdag ritwinnaar

 ?? FOTO BELGA
FOTO PHOTO NEWS ?? Lou Keukeleire voelt zich al net zo goed thuis op de fiets als zijn papa. Jelle Vanendert won de koninginne­nrit op zaterdag.
FOTO BELGA FOTO PHOTO NEWS Lou Keukeleire voelt zich al net zo goed thuis op de fiets als zijn papa. Jelle Vanendert won de koninginne­nrit op zaterdag.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium